Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας Στροβόλου (07 Ιουνίου 2020)

Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας Στροβόλου (07 Ιουνίου 2020)

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 07 Ιουνίου 2020, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο Λευκωσίας. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν οι ιερείς π. Μαρίνος Παπαχριστοδούλου, π. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και π. Ιωάννης Uliniuc, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής του Αγίου Πνεύματος (της Γονυκλισίας), κατά τη διάρκεια του οποίου αναγιγνώσκονται επτά ειδικές ευχές με τις οποίες παρακαλούμε τον Τριαδικό Θεό και κατεξοχήν το τρίτο Πρόσωπο, το Πανάγιο Πνεύμα, να μας φωτίζει, να μας συγχωρεί και να μας προστατεύει από τις παγίδες του διαβόλου, καθώς επίσης να αναπαύει τους κεκοιμημένους εν χώρα ζώντων και δικαίων.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι ο Θεός δεν αποκαλύπτεται στον άνθρωπο που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα μάταια του κόσμου τούτου, αλλά αποκαλύπτεται και φανερώνεται σε αυτόν που με αγάπη, υπομονή, ταπείνωση, πνευματική καθαρότητα και μεταμέλεια αγωνίζεται εν τω κρυπτώ επικαλούμενος τη χάρη και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Υπομένει ο συνετός εν Χριστώ άνθρωπος καθημερινά και με ψυχραιμία αντιμετωπίζει το μαρτύριο της συνειδήσεως, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που λαμβάνει ο άνθρωπος με την είσοδό του στην Εκκλησία, μέσω των Μυστηρίων του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος και της επιμελούς συμμετοχής στη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο κάθισμα του δ΄ ήχου του Όρθρου της Πεντηκοστής, «Τὴν μεθέορτον πιστοί, καὶ τελευταίαν ἑορτήν, ἑορτάσωμεν φαιδρῶς· αὕτη ἐστὶ Πεντηκοστή, ἐπαγγελίας συμπλήρωσις, καὶ προθεσμίας· ἐν ταύτῃ γὰρ τὸ πῦρ, τοῦ Παρακλήτου εὐθύς, κατέβη ἐπὶ γῆς, ὥσπερ ἐν εἴδει γλωσσῶν, καὶ Μαθητὰς ἐφώτισε, καὶ τούτους οὐρανομύστας ἀνέδειξε. Τὸ φῶς ἐπέστη, τοῦ Παρακλήτου, καὶ τόν κόσμον, ἐφώτισε».

Ο άνθρωπος που έστω για μια στιγμή εμπειρικά έχει βιώσει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, το οποίο μάς αποκαλύπτει ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι το φως του κόσμου και ανέδειξε τους μαθητές Του από αλιείς στην πλειοψηφία τους, σε Αποστόλους και κήρυκες του Ευαγγελίου, αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος δεν έχουν να κάνουν με τα μέτρα του κόσμου τούτου. Συνειδητοποιεί ο πνευματοφόρος άνθρωπος πως τίποτα δεν μπορεί να τον χωρίσει από το φως και την αγάπη του Χριστού, όταν είναι σύμφωνος και ενωμένος μαζί Του και παράλληλα με το συνάνθρωπό του.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα το φως του Χριστού, εν Αγίω Πνευματι να φωτίζει τη ζωή και τα έργα όλων μας.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post