Εορτασμός των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην Έγκωμη (13 Ιουνίου 2020)

Εορτασμός των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην Έγκωμη (13 Ιουνίου 2020)

Το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Πάντων, στον πανηγυρίζοντα και φερώνυμο Ιερό Ναό του Δήμου Έγκωμης.

Της ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, στην παρουσία πλήθους πιστών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν ευλαβικά – τηρώντας πάντα τις αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής που επιβάλλονται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο Υγείας – για να τιμήσουν την ιερά μνήμη του νέφους εκείνου των επωνύμων και ανωνύμων αγίων, οι οποίοι μέσα στους αιώνες δόξασαν το Θεό με πίστη, άσκηση, υπομονή και αγάπη.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο δοξαστικό των αποστίχων της εορτής του Εσπερινού, το οποίο προβάλλει όλους τους Αγίους, άνδρες και γυναίκες: «Δεῦτε πιστοί, σήμερον χορείαν ἐπικροτήσαντες, εὐσεβῶς πανηγυρίσωμεν, καὶ τῶν Ἁγίων πάντων τὴν ἔνδοξον, καὶ σεβάσμιον μνήμην, ἐνδόξως τιμήσωμεν, λέγοντες· Χαίρετε, Ἀπόστολοι ἔνδοξοι, Προφῆται, καὶ Μάρτυρες, καὶ Ἱεράρχαι. Χαίρετε, Ὁσίων ὁ δῆμος, καὶ τῶν Δικαίων. Χαίρετε, τιμίων Γυναικῶν ὁ χορὸς καὶ Χριστόν ὑπὲρ τοῦ κόσμου πρεσβεύσατε, νίκας τῷ βασιλεῖ κατὰ βαρβάρων δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε την αξία της αγιότητας ως χάρισμα του Αγίου Πνεύματος. Με την ολοκλήρωση του εορταστικού κύκλου του Τριωδίου και Πεντηκοσταρίου οι Χριστιανοί καλούνται εμπειρικά πλέον να ζουν διαρκώς την Ανάσταση του Κυρίου και την παρουσία του Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Πανάγιου Πνεύματος, το οποίο περιφρουρεί την Εκκλησία. Οι Άγιοι είναι στήριγμα και ευλογία στη ζωή των πιστών.  Οι χριστιανοί έχουν με ταπείνωση τη συνείδηση, ότι είναι δυνάμει άγιοι διά του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, εις το Όνομα του οποίου εισέρχονται και εντάσσονται ως λογικά μέλη στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας. Η πραγμάτωση αυτή λαμβάνει σάρκα και οστά, με τη συμμετοχή μας στις Μυστηριακές Πράξεις της Εκκλησίας: το Άγιο Βάπτισμα, το Άγιο Χρίσμα και τη ενσυνείδητη μετοχή μας στα Άχραντα Μυστήρια. Ταυτόχρονα, ενεργοποιώντας και καλλιεργώντας τα χαρίσματα που έδωσε ο Θεός στον καθένα μας και παράλληλα υπομένοντας εν τω κρυπτώ, το σταυρό της καθημερινότητας με υπομονή και εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.

Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε ο Μεσαορίας Γρηγόριος στο δοξαστικό των εσπερίων της εορτής: «Μαρτύρων θεῖος χορός, τῆς Ἐκκλησίας ἡ βάσις, τοῦ Εὐαγγελίου ἡ τελείωσις, ὑμεῖς ἔργῳ τοῦ Σωτῆρος τὰ ῥητὰ ἐπληρώσατε· ἐν ὑμῖν γὰρ αἱ πύλαι τοῦ ᾍδου, κατὰ τῆς Ἐκκλησίας ἀνεῳχθεῖσαι, ἐκλείσθησαν, ἡ τοῦ αἵματος ὑμῶν χύσις, τὰς εἰδωλικὰς σπονδὰς ἐξήρανεν, ἡ σφαγὴ ὑμῶν, ἀπέτεκε τῶν πιστῶν τὸ πλήρωμα, τοὺς ἀσωμάτους ἐξεπλήξατε, τῷ Θεῷ στεφανηφόροι παρίστασθε, ᾧ ἀπαύστως πρεσβεύετε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν».

Να σημειωθεί ότι το τροπάριο αυτό ακούγεται και στην ακολουθία των εγκαινίων ναού. Φαίνεται η αξία και η τιμή των Μαρτύρων της Εκκλησίας, αλλά και η ευλογία και η παρηγορία για όλους τους πιστούς μέσα στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας έως τα έσχατα, το τέλος.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους όπως η χάρις  του Θεού, με τις πρεσβείες πάντων των τιμωμένων Αγίων της Εκκλησίας, οι «τῷ Θεῷ στεφανηφόροι», να δίδει στον καθένα δύναμη και παρρησία στον καθημερινό αγώνα ώστε να αξιωθούμε της βασιλείας του Θεού.

Μετά την Αρτοκλασία και το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Πάντων πέριξ του Ναού. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν οι Ιερείς του Ναού π. Κωνσταντίνος Βασιλείου και π. Χαράλαμπος Ζούμος, καθώς και οι Διάκονοι π. Ανδρέας Ματέι και π. Ιωάννης Τεβετζιής.

Την επόμενη, ανήμερα της εορτής, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post