Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στο γραφείο του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου, τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης τής Κύπρου κ.  Έμιλυ Γιολίτη. Είναι η πρώτη φορά που η νέα Υπουργός επισκέπτεται τον Μακαριώτατο, μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος προς την κ. Γιολίτη επισήμανε την αγαστή σχέση και τον αλληλοσεβασμό που πάντοτε υπάρχει ανάμεσα στην Εκκλησία και το Υπουργείο τής Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το μόνιμο ενδιαφέρον και στήριξη τής Εκκλησίας προς τα Σώματα Ασφαλείας. Δεν παραλείπει, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, η Εκκλησία να φροντίζει για όλους τους συνανθρώπους μας, ακόμη και για τους αποφυλακισθέντες, οι οποίοι χρειάζονται ψυχολογική αλλά και οικονομική στήριξη, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό τής αποφυλακίσεώς τους. Ως εκ τούτου, η Εκκλησία έχει από καιρό θεσμοθετήσει ένα ταμείο, το οποίο αφορά αυτούς τους ανθρώπους, από το οποίο λαμβάνουν βοήθεια, έστω και μικρή, όσοι αδελφοί μας εκτίουν την ποινή φυλάκισής τους και πρόκειται να επανενταχθούν και πάλι στο κοινωνικό σύνολο.

«Η Εκκλησία είναι θρησκευτικός οργανισμός πρώτιστα, αλλά και κοινωνικός, και φιλανθρωπικός και πολιτιστικός και εθνικός, δουλεύει σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Είναι για όλους τους ανθρώπους, και φτωχούς και πλουσίους, και για τους άσημους και για τους διάσημους, για όλο τον λαό μας. Από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά! Όλοι είναι παιδιά τού Θεού και τους βλέπουμε όλους με την ίδια αγάπη! Πολλές φορές με παρεξηγούν διότι λέω τα πράγματα με ευθύτητα. Όταν, όμως,  είμαι μόνος και προσεύχομαι, λέω προς τον Θεό πως «αν επρόκειτο να ξαναγεννηθώ, δεν θα ήθελα να ήμουν διαφορετικός».

Σε δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τού Μακαριωτάτου και της Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι στενές σχέσεις τής Εκκλησίας και τού Υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. «Είχαμε τη χαρά σήμερα, εδώ στο πνευματικό και εκκλησιαστικό κέντρο τής Κύπρου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή να υποδεχθώ τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης. Ομολογώ ότι δεν την άφησα να μιλήσει πολύ, φλυάρησα εγώ! Μας ενδιαφέρει η Κοινωνία μς, θέλουμε τον πολίτη μας να στέκεται ψηλά, κι ως Εκκλησία είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη νέα Υπουργό. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στο πλαίσιο ενός κληροδοτήματος, έχουμε ένα μικρό ταμείο για τους νεο-αποφυλακισθέντες, κι έτσι η Εκκλησία έρχεται αρωγός σε αυτή τη μεταβατική περίοδο αυτών των ανθρώπων. Μάλιστα η Θεολογική Σχολή, σε συνεργασία με τις Κεντρικές Φυλακές είχαν διοργανώσει κάποια μαθήματα με ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Έχουμε μόνιμο ιερέα στις Κεντρικές Φυλακές για τις ανάγκες των φυλακισμένων. Κι ως Μητέρα η Εκκλησία, προσπαθεί πάντοτε να βοηθά τα παιδιά της. Κι όταν μας καλούν συνάνθρωποί μας για βοήθεια, δεν διστάζουμε να ενοχλήσουμε και τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό τής Αστυνομίας, πάντοτε για ανθρωπιστικά θέματα και για το καλό τής Κοινωνίας.

Η Υπουργός στις δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήλθα σήμερα εδώ για να πάρω την ευλογία τού Μακαριωτάτου για το δύσκολο έργο που έχω να επιτελέσω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον Μακαριώτατο να συζητήσουμε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, στα οποία έχει διαχρονικά επιδείξει μεγάλη ευαισθησία η Εκκλησία και συγκεκριμένα και Σεις Μακαριώτατε, ειδικά στο θέμα των ναρκωτικών, η αναμόρφωση και η επανένταξη των φυλακισμένων στην Κοινωνία μας, όπως είναι το θέμα τής Παιδείας και πολλά άλλα θέματα, στα οποία η Εκκλησία διαδραματίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση μιας σωστής Κοινωνίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο για την σημερινή υποδοχή, για τις πολύτιμές του συμβουλές και εύχομαι σε μία πολύ στενή και συνεχή συνεργασία».

Ο Μακαριώτατος, προσέφερε στην κ. Γιολίτη μία επάργυρη αναπαράσταση τού ψηφιδωτού που αναπαριστά τον διάλογο τού Αποστόλου Παύλου με τον ανθύπατο Σέργιο Παύλο στην Πάφο, όπου έγινε ο εκχριστιανισμός των Παφίων κατοίκων τού νησιού

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post