«Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην σου»

«Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην σου»

Η Παναγία μας είναι η μητέρα του Κυρίου και Θεού μας, αλλά και μητέρα των ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό και στηρίζουν τις ελπίδες τους στην παρρησία της Κυρίας Θεοτόκου. Η Θεοτόκος σώζει αεί την κληρονομία της, όλους τους Χριστιανούς.

Μέσα σε αυτή την πνευματική κατάνυξη εορτάστηκε η απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου.

Των Ιερών ακολουθιών στο Καθολικό της Μονής προέστη ο παρεπιδημών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Έφορο της Μονής Αρχιμανδρίτη Αγαθόνικο και με τη συμμετοχή Πατέρων της Μονής.

Την Παρασκευή 21/8/2020, το εσπέρας, χοροστάτησε και κήρυξε στον Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου. Στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στο χάρισμα της ταπείνωσης, το οποίο άσκησε τόσο η Κυρία Θεοτόκος, η οποία γέννησε το Σωτήρα του κόσμου, όσο και ο Μάρτυρας Αγαθόνικος, ο οποίος μιμούμενος την καθαρότητα της Παναγίας έμεινε σταθερός μέχρι το μαρτύριό του. Ο άνθρωπος της ταπείνωσης δέχεται τη χάρη του Θεού και αφήνει το Πανάγιο Πνεύμα να ενεργήσει μέσα του και στη ζωή του. Ευχήθηκε στον Άγιο Έφορο, ο οποίος ήγε τα ονομαστήριά του, να του χαρίζει ο Θεός υγεία και έτη πολλά, με τις πρεσβείες της Ελεούσας του Κύκκου και του Αγίου Αγαθονίκου.

Το Σάββατο 22/8/2020, το πρωί, λειτούργησε και κήρυξε, όπως και την Κυριακή 23/8/2020. Πέρα από το αναστάσιμο της υμνολογίας της Κυριακής, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ειρηναίου Λυώνος και η απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  

Κατά τις ακολουθίες παρέστη εκκλησιαζόμενος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας και Καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου κ. Νικηφόρος.  

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε την αξία της συγχώρεσης της ελλειμματικότητας και της ανθρώπινης αναβλητικότητας των συνανθρώπων μας. Τότε και εμείς θα έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε από τον Ουράνιο Πατέρα τη συγχώρεση των δικών μας λαθών και αναβολών. Προέτρεψε τους ευλαβείς προσκυνητές να εμπιστεύονται τη δύναμη και την παρρησία της Κυρίας Θεοτόκου και να έχουν επίγνωση της σωστικής της παρουσίας, η οποία παραμένει η άγκυρα της ελπίδας μας και η ασφαλής σκέπη μας.

 

Κωνσταντίνος Θεοφάνους

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post