Λαμπρός εορτασμός του Γενεσίου της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου (07 & 08 Σεπτεμβρίου 2020)

Λαμπρός εορτασμός του Γενεσίου της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου (07 & 08 Σεπτεμβρίου 2020)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε τη  Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 το εσπέρας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της πρώτης Θεομητορικής Εορτής του εκκλησιαστικού έτους, της κατά θαυμαστό τρόπο γενομένης Γεννήσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο.

Της ακολουθίας του Εσπερινού, χοροστάτησε και κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίο πλαισίωσαν οι ιερείς του ναού αλλά και οι ιερείς του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας Στροβόλου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στο απολυτίκιο της εορτής, «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επεσήμανε ότι η θαυμαστή γέννα της Μαριάμ από τους γηραλέους γονείς της, τον δίκαιο Ιωακείμ και την Άννα, τους ελευθέρωσε από την ατεκνία και αναδείχθηκε η πορεία συνέχισης της ζωής. Παράλληλα, η πανίερη αυτή γέννα της κόρης της Ναζαρέτ, η προαναγγέλθηκε η ενανθρώπηση του Υιού του Θεού, ο οποίος ελευθέρωσε τους προπάτορες Αδάμ και Εύα από τη φθορά του αιώνιου θανάτου που κληρονόμησαν ένεκα της παρακοής στο θέλημα του Θεού. Ταυτόχρονα η γέννηση της Θεοτόκου ανέτειλε η αναγέννηση του σύμπαντος κόσμου, δια του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Ο Θεοφιλέστατος πρόσθεσε ότι ο συνειδητοποιημένος χριστιανός που αγωνίζεται καθημερινά, με πίστη και αγιοπνευματική χαρά καλείται να αξιοποιεί την κάθε ώρα και στιγμή ώστε να ζει το θέλημα του Θεού, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ιδού γιατί η Γέννηση της Θεοτόκου «χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ», διότι από τη Μαριάμ «ἀνέτειλεν ὁ ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν· καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον»., κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο τέλος του Εσπερινού αφού προηγήθηκε η δέηση και η αρτοκλασία, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Εικόνος της Παναγίας της Χρυσελεούσης πέριξ του Ιερού Ναού.

Ανήμερα της εορτής, την Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020, στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου. 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας λειτούργησε και κήρυξε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post