«Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020)

«Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 13 Σεπτεμβρίου 2020, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού του ακριτικού χωριού Ποταμιά της επαρχίας Λευκωσίας, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Πρεσβ. π. Αριστείδη Σάββα και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (Γ´ 13 – 17), τονίζοντας ιδιαίτερα την άμετρη αγάπη και συγχωρητικότητα του Θεού προς τον άνθρωπο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το μόνο σταθερό και αμετακίνητο είναι η Σοφία του Θεού, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ο Οποίος με την ενσάρκωση και το επίγειο έργο Του, μας δίδαξε ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι η Βασιλεία του Θεού.

Στην συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας εξήγησε τον όρο «στρατευόμενη και θριαμβεύουσα Εκκλησία». Στρατευόμενη Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς οι εν ζωή χριστιανοί που έχουμε επίγνωση των τυχόν αδυναμιών μας και βρισκόμαστε στο στάδιο του αγώνος, για να αξιωθούμε της Βασιλείας του Θεού. Θριαμβεύουσα Εκκλησία είναι το σώμα των επ΄ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου κεκοιμημένων και εν ευσεβεία και πίστει τελειωθέντων αδελφών μας όπου γης. Συνεπώς, κάθε φορά που τελείται Θεία Λειτουργία ζούμε το θαύμα της σωτηρίας εν Χριστώ, ως πλήρωμα της Εκκλησίας μας, με τους εγγύς και με τους μακράν, τους ζωντανούς και τους κεκοιμημένους.

Στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά εναπόκειται, κατά το μέτρο της προαιρέσεως και των δυνατοτήτων του και ταυτόχρονα από τον τρόπο που βιώνει τη διδασκαλία του Χριστού, αν η απάντησή του είναι θετική ή αρνητική στο Δείπνο της Βασιλείας του Θεού.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον οικείο ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα για την κανονική άδεια να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ποταμιάς.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν τα Ιερά Μνημόσυνα. Μεταξύ αυτών και το ενιάμηνο μνημόσυνο του Βάσου Βασιλείου, Εκκλησιαστικού Επιτρόπου Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post