«Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ…». Απόδοση της Εορτής των Γενεθλίων της Θεοτόκου (Σάββατο 12/9/2020)

«Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ…». Απόδοση της Εορτής των Γενεθλίων της Θεοτόκου (Σάββατο 12/9/2020)

Το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020, ανήμερα της αποδόσεως της εορτής των Γενεθλίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας του Τράχωνα στο Στρόβολο.

Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Χρυσοστόμου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας μας τονίζοντας ότι η Υπεραγία Θεοτόκος με πίστη, εμπιστοσύνη και υπακοή στο θέλημα του  Θεού, αναδείχθηκε το σκεύος εκλογής του Θεού και Πλατυτέρα των ουρανών όπου χώρεσε ο Αχώρητος Θεός. Ως η νέα Εύα, με τη γέννησή της λύθηκε το όνειδος της ατεκνίας των Δίκαιων γονέων της. Με την άσπορο κυοφορία στα σπλάχνα της Μαριάμ και κατόπιν το εκούσιο Πάθος και την Ανάσταση ο Υιός και Λόγος του Θεού κατήργησε το θάνατο. Προσλαμβάνοντας τον όλο άνθρωπο, δια της Υπεραγίας Θεοτόκου, ανέστησε και θέωσε την όλη ανθρώπινη φύση.

Ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, εν τη σοφία της, διά των εορτών και ιδιαίτερα των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, προσφέρει σε μας την πνευματική ευκαιρία χαράς και ευφροσύνης. «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ…», ψάλλουμε στο απολυτίκιο της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Οι εορτές αποτελούν τον κεντρικό άξονα και τον ακρογωνιαίο λίθο της λατρευτικής ζωής μας. Έτσι η Εκκλησία, τελώντας τις εορτές αυτές βιώνει ξανά ενιαία τα χαρμόσυνα λυτρωτικά γεγονότα της φιλανθρωπίας του Θεού για τον άνθρωπο ως ένα αιώνιο παρόν. Αυτό βιώνεται κατεξοχήν κατά τη συμμετοχή μας στη θεία Λειτουργία. Αυτή η χαρά είναι ολοκληρωμένη όταν εμείς οι πιστοί με συνείδηση και επίγνωση των τυχόν αδυναμιών μας, μετέχουμε στα μυστήρια και στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας μας με κέντρο τη μετάληψη των αχράντων μυστηρίων, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Τέλος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, υπενθύμισε ότι μεταξύ άλλων κοινοτήτων που εορτάζουν το Γενέσιον της Θεοτόκου είναι ο Τράχωνας, τα Γέναγρα και το Τραχώνι της Κυθρέας. Μαζί με τους οικείους μας μνημονεύουμε και όλους τους προαπελθόντες, κληρικούς και λαϊκούς των ανωτέρω κοινοτήτων.

Η θύμηση και τα μνημόσυνα των ευεργετών μας είναι το καλύτερο αντευεργέτημα και για τους εν ζωή ευεργέτες μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε τα ιερά Μνημόσυνα και προέστη του ετήσιου μνημοσύνου μεταξύ άλλων χριστιανών, και των γονέων αυτού, Γεωργίου Χατζηουρανίου (+12/9/2000) και Καλλισθένης (+3/7/2006) το γένος Πετρούδη εκ Λάρνακος Λαπήθου. 

Να αναφέρουμε επίσης ότι μεταξύ των πιστών στη θεία Λειτουργία, παρέστησαν ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, πρώην και νυν κοινοτάρχες, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των κατεχομένων ενοριών, οικείοι και συνεργάτες του Επισκόπου Μεσαορίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μετέβησαν στην αίθουσα του Ναού για κέρασμα.

Ακολούθησε παρουσίαση του νέου Εορτολογίου (τσέπης) 2021, του Γραφείου Εκκλησιαστικών Επιτροπών Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Διαμερίσματος Μεσαορίας, το οποίο εκδίδεται με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, συνεργάτης του Γραφείου και επιμελητής για τρίτη συνεχή χρονιά της έκδοσης του Εορτολογίου.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post