Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (13 – 14 Σεπτεμβρίου 2020)

Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (13 – 14 Σεπτεμβρίου 2020)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, που αρμόζει  στο θεολογικό νόημα της ημέρας, εορτάστηκε την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 και την Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Στρόβολο. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, Οικον. π. Αναστάσιος Τελεβάντος και Ιερομόναχος Αγάπιος Κυκκώτης και οι διάκονοι π. Ανδρέας Ματέι και π. Κωνσταντίνος Σολέας.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του, ανέφερε ότι ο Σταυρός του Κυρίου από σύμβολο κατάρας, τιμωρίας και ντροπής, έγινε με τον εκούσιο θάνατο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού επί του Σταυρού, σύμβολο αναστάσεως, δόξας, θριάμβου και τιμής. Διά του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού λυτρώνεται ο άνθρωπος ως η κορωνίδα της δημιουργίας, καθώς και ολόκληρη η δημιουργία. Ο Σταύρος του Χριστού, όπως τόνισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, παραμένει μέτρο και της δικής μας αγάπης, θυσίας, συγχώρεσης και υπομονής, τόσο στα σπουδαία και μεγάλα όσο και στα μικρά και ανθρώπινα της καθημερινής ζωής.

Μεταξύ των πιστών που προσήλθαν στον Ιερό Ναό για την μεγάλη αυτή δεσποτική εορτή της Εκκλησίας μας, ήσαν ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Πρόεδρος των κατεχομένων Δήμων και Δήμαρχος Κυθρέας Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, ο κοινοτάρχης της Χρυσίδας, μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών και εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας.

Να αναφερθεί ότι μία από τις έξι ενορίες της Κυθρέας, είναι ο Τίμιος Σταυρός της Χρυσίδας,  η οποία εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Επίσης, στην ίδια ενορία υπάρχει και το νεότερο παρεκκλήσιο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε δέηση και λιτανεία του Τιμίου Σταυρού πέριξ του Ιερού Ναού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά, συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο π. Λουκά Κασινίδη, και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη θεολογική αξία του συμβόλου του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, τονίζοντας την κατάσταση της συνεχούς χαρμολύπης που βιώνει ο κάθε χριστιανός στην καθημερινή του ζωή. Χαρά, η οποία εκπηγάζει από την ευλογία του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου Ιησού Χριστού, αφού ο ίδιος με την θέληση Του, ενανθρώπησε δια της Υπεραγίας Θεοτόκου, έπαθε και ανέστη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στον καθένα από μας με πίστη και συνείδηση να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας του Θεού.  Την ίδια στιγμή όμως επιφέρει λύπη αλλά και μεταμέλεια για τα λάθη και τις αναβολές μας, τα οποία μας χωρίζουν από την αγάπη του Χριστού και των συνανθρώπων μας. Δέηση μας προς τον Εσταυρωμένο Θεάνθρωπο Λυτρωτή: «Κύριε σὺν τῷ Ληστῇ τῆς βασιλείας σου ἀξίωσον ἡμᾶς».

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε στο εκκλησίασμα την αγάπη και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για την κανονική άδεια να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δέηση και λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού πέριξ του Ιερού Ναού, ο οποίος δεσπόζει της ορεινής κοινότητας του Πεδουλά κάτω από τη σκιά της κορυφής του Τροόδους.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post