Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’ κατά την τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’ κατά την τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β´

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ,

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019/2020

 

Με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και πνευματική ευφροσύνη χαιρετίζουμε απόψε τη δεύτερη κατά σειρά Τελετή Αποφοίτησης, της Θεολογικής Σχολής τής Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, της αφιερωμένης «τῇ πανσωστικῇ Ἁγίᾳ Τριάδι».

Δόξαν και αίνον αναπέμπομεν προς τον μόνον αληθινόν Θεόν, ο οποίος «περισκέπει καὶ διατηρεῖ» το πνευματικό τούτο Ίδρυμα από κάθε προσβολή και πειρασμό. Για την ιερή αυτή προσπάθεια της ίδρυσης και λειτουργίας τής Θεολογικής Σχολής, μπορούμε με βεβαιότητα να εκφράσουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τον Κύριο λέγοντας το ψαλμικό «διήλθομεν διὰ πυρὸς καὶ ὕδατος, καὶ ἐξήγαγες ἡμᾶς εἰς ἀναψυχήν» (Ψαλμ. 65,12). Ξεπεράστηκαν οι εντός και εκτός της Εκκλησίας ύφαλοι και σκόπελοι, χάρη και στην επιμονή και τις προσπάθειες τού Διευθυντή τής Σχολής Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Κυπριανού Κουντούρη.

Για την προετοιμασία λειτουργίας της Σχολής και για τα όσα ακολούθησαν, απαιτήθηκε χρόνος και κόπος πολύς. Ωστόσο, έξι έτη μετά τρυγούμε για δεύτερη φορά τους γλυκείς καρπούς τής γνώσης και των λοιπών επιτευγμάτων της Σχολής. Με χαρά προσφέρουμε στην Εκκλησία μας και στην κοινωνία τη δεύτερη σειρά αποφοίτων της, με την ελπίδα ότι θα υπηρετήσουν τον Χριστό και το Ευαγγέλιο για το καλό και τη σωτηρία του λαού μας.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, το πρώτο έτος φοίτησης στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με κατεύθυνση στις «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα», το οποίο στοχεύει να συνδέσει πρακτικά τη Θεολογική επιστήμη με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Προσπαθήσαμε εξαρχής και συνεχίζουμε την προσπάθεια για διατήρηση και βελτίωση αυτού του όμορφου κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο κουβαλάει την ιστορία και την παράδοση τής εποχής του και ταυτόχρονα,μαζί με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά και εποπτικά μέσα, κατέστη ένας απαράμιλλος ακαδημαϊκός χώρος, μια πνευματική κυψέλη, που προσφέρει στους Καθηγητές και Φοιτητές, όλα εκείνα τα μέσα, ώστε με προσοχή και πόθο να συμμετέχουν στο πνευματικό συμπόσιο της διδασκαλίας και της άντλησης τής γνώσης, αντίστοιχα.

Το νέο ακαδημαϊκό έτος, θα είναι έτος κάλυψης των ελλείψεων, που έχουμε διαπιστώσει. Ήδη προαναγγείλαμε τη δημιουργία Βιβλιοθήκης και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, έργα τα οποία, λόγω της πανδημίας που ενέσκηψε, δεν άρχισαν ακόμα. Με τη βοήθεια του Θεού, σύντομα θα δρομολογηθούν και αυτά. Επιπλέον, θα ενισχύσουμε την άξια ομάδα του Ακαδημαϊκού μας προσωπικού και με άλλους αξιόλογους μόνιμους Καθηγητές.  

Αγαπητοί μας απόφοιτοι,

Απευθυνόμαστε τώρα σε σας, για να σας συγχαρούμε για την αποφοίτηση και τη λήψη του Πτυχίου σας, ταυτόχρονα δε, για να σας επαινέσουμε για την επιμέλειά που δείξατε για τις σπουδές σας αυτά τα τέσσερα χρόνια. Εφεξής, έχετε το ηθικό χρέος να μνημονεύετε τους Καθηγητές σας, οι οποίοι επί τετραετίαν όλην «οὐκ ἐπαύσαντο νουθετοῦντες ἕνα ἕκαστον ἐξ ὑμῶν» (πρβλ. Πράξ. 20,31) για την πνευματική σας καλλιέργεια και τη γνωσιολογική σας πρόοδο. Την ίδια ευγνωμοσύνη οφείλετε να εκφράζετε και προς τους οικείους σας, και προς όλους όσοι στάθηκαν δίπλα σας με κάθε τρόπο.

Τέλος, επιβάλλεται να συνειδητοποιήσετε πως δεν αρκεί μόνο η ακαδημαϊκή γνώση της θεολογικής επιστήμης, αλλά όλες αυτές τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει, πρέπει να τις καλλιεργήσετε μέσα σας, ώστε να σας οδηγούν στην επίγνωση του θείου θελήματος, στον πρακτικό χριστιανικό βίο και στη μετά του Θεού κοινωνία. Ο Εκκλησιαστικός συγγραφέας Ευάγριος, τονίζει πως «εἰ θεολόγος εἶ προσεύξῃ ἀληθῶς. Καὶ εἰ ἀληθῶς προσεύχῃ, θεολόγος εἶ» (PG 79, 1180B).

Πέραν τούτου, ως Θεολόγοι πλέον θα πρέπει να μην ξεχνάτε το καθήκον της διδασκαλίας των αληθειών του Ευαγγελίου. Είναι φοβερός ο λόγος του Κυρίου: «ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτως τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ’ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. 5,19). 

Θα ήταν παράλειψη μου, αν περαίνοντας τον λόγο μας, δεν ευχαριστούσαμε τα Μέλη του Συμβουλίου της Σχολής μας και ιδιαίτερα τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, καθώς επίσης και το Ακαδημαϊκό και λοιπό προσωπικό για τους μόχθους, στους οποίους καθημερινά υποβάλλονται για το καλό της Θεολογικής Σχολής και την προκοπή των φοιτητών της.

Κλείνοντας ευχαριστούμε όλους εσάς, που με την παρουσία σας τιμάτε την αποψινή αποφοίτηση και ευχόμαστε, όπως ο Θεός τους μεν αποφοίτους φωτίζει και οδηγεί εις παν έργον αγαθόν και ευάρεστον ενώπιον Του, εσάς δε όλους, ευλογεί στη ζωή και στα έργα σας.

 

Μετ’ ευχών

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
    25 Σεπτεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email

Share this post