Η πληρότητα του Χριστιανού εν Αγίω Πνεύματι : “ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες” (Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020)

Η πληρότητα του Χριστιανού εν Αγίω Πνεύματι : “ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες” (Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020)

Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020, στον ι.ν. Προφήτη Ηλία στη Γερμασόγεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Θείας Λειτουργίας και κατόπιν του πρώτου ετήσιου Μνημοσύνου του αειμνήστου ευπατρίδη Βάσου Χατζηθεοδοσίου από τους Στύλλους Αμμοχώστου, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Θεοφιλέστατος .

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, που ο κάθε χριστιανός λαμβάνει με την είσοδό του στο Σώμα της Εκκλησίας, δια  του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Μυρώματος. Αυτά τα χαρίσματα και τις αρετές, επισήμανε ο Θεοφιλέστατος, πρέπει ο καθένας μας να αγωνίζεται για να τα καλλιεργεί κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής μας. Σε αυτή τη ζωή λαμβάνει χώρα ο προσωπικός αγώνας για τη σωτηρία μας και εδώ πρέπει να αγωνιστούμε και με θάρρος να μετανοούμε, αφού «εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια», αλλά ούτε και στάδιο αγώνα υπάρχει αλλού εκτός της παρούσης ζωής. 

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε τα λεγόμενα σε κάθε λειτουργία «Πρόσχωμεν. Τα Άγια τοις Αγίοις». Τα Τίμια και Άγια δώρα που προσφέρθηκαν από το λαό, δηλαδή το ψωμί και το κρασί και κατόπιν καθαγιάστηκαν σε Σώμα και Αίμα Χριστού, είναι προορισμένα για όλους τους πιστούς, που αναδεικνύονται εν δυνάμει Άγιοι, δηλαδή προορισμένοι να μιμηθούν την Αγιότητα του Τριαδικού Θεού. Με τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων γινόμαστε μέτοχοι της χάρης του Θεού. Αυτή η χάρις του Θεού μάς χαρίζει τη δύναμη να προσευχόμαστε. Και μάλιστα να προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας. Ιδού πως φανερώνεται η πληρότητα και αφοσίωση των μαθητών του Χριστού: “ὡς λυπούμενοι ἀεὶ δὲ χαίροντες, ὡς πτωχοὶ πολλοὺς δὲ πλουτίζοντες, ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες” (Β’ Κορ. 6, 10) και “ἀφέντες ἅπαντα ἠκολούθησαν αὐτῷ” (Λουκ. 5,10). Αυτή είναι η πληρότητα και η τόλμη του Χριστιανού εν Αγίω Πνεύματι.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε τον ποιμενάρχη της Μητροπολιτικής Περιφερείας Λεμεσού κ. Αθανάσιο εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. 

 

Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post