Οι εκτοπισμένοι Παλαικυθρίτες τίμησαν την Αγία Αικατερίνη και τέλεσαν τα Μνημόσυνα της κοινότητάς τους (22 Νοεμβρίου 2020)

Οι εκτοπισμένοι Παλαικυθρίτες τίμησαν την Αγία Αικατερίνη και τέλεσαν τα Μνημόσυνα της κοινότητάς τους (22 Νοεμβρίου 2020)

Εορτή Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, και ετήσιο μνημόσυνο αείμνηστου Οικονόμου Μηνά Θεοδούλου και πάντων των αειμνήστων παλαικυθρίτων στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθέριου στον συνοικισμό Αγίου Ελευθέριου Λατσιών (Κυριακή, 22/11/2020)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαικύθρου τα Οργανωμένα Σύνολα Παλαικύθρου και πολλοί Παλαικυθρίτες εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στον Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά την Κυριακή 22.11.2020.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τέλεσε Αρχιερατική Λειτουργία συλλειτουργούντων του Πρωτοπρεσβυτέρου Χρίστου Χρίστου, του Πρεσβυτέρου Ιωάννη Τζάβλα, του Διακόνου Μιχάλη Νικολάου και του Διακόνου Ανδρέα Ματέι. Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του, τόνισε ότι η βαθειά και ακράδαντη πίστις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στον Θεό, ας είναι φωτεινός φάρος στην ζωή όλων μας, ώστε να πετύχομε και την σωτηρία της ψυχής μας, αλλά και τη δικαίωση εμάς των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, τόσο στο Παλαίκυθρο όσο και στα κατεχόμενα χωρία και τις πόλεις μας, μέσα συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας.

Στο Παλαίκυθρο, υπάρχουν τα ερείπια Βυζαντινού ναού που είναι αφιερωμένος στην Αγία Μεγαλόμαρτυρα Αικατερίνη, γι’ αυτό τελέστηκαν εορτές και πεντάρτυ προς τιμήν της Αγίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν το ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου Οικονόμου Μηνά Θεοδούλου, ως επίσης και των αειμνήστων Ιερέων, Επιτρόπων, Κοινοταρχών, των Μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, των Διδασκάλων και πάντων των αειμνήστων Παλαικυθριτών. Ο Αρχιμανδρίτης Παναγιώτης Χριστοδούλου, συμπροσευχήθηκε στις εορτές και στα μνημόσυνα.  

Η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κυρία Ειρήνη Γαβριήλ, με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου, εξεφώνησε ομιλία.  

 

Κείμενο: Αρχιμ. π. Παναγιώτης Χριστοδούλου, Εκκλ. Επίτροπου Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης, Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

**************

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ  ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΗΝΑ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΑ ΛΑΤΣΙΑ

Θεοφιλέστατε, Σεβαστό Ιερατείο, Αγαπητοί Κύριοι και Κυρίες.

Την Πέμπτη 26/11/2020 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αποδημία του μακαριστού Πατρός Μηνά Θεοδούλου.

Ο Πατήρ Μηνάς Θεοδούλου ήταν το όγδοο παιδί του Πέτρου και της Ανθούλας Θεοδούλου από το κατεχόμενο χωριό Παλαίκυθρο. Οι γονείς του πολύ φιλήσυχοι άνθρωποι και πολύ καλοί χριστιανοί. Ο πατέρας στα χωράφια, ήταν γεωργός και η μητέρα στο σπίτι να φροντίζει τα εννιά παιδιά τους. Τον Πάτερ Μηνά τον θυμάμαι μικρό αγοράκι να περνά από το σπίτι μας για να πάει στο σπίτι της γιαγιάς του Αντρονίκης, μιας πολύ ευσεβούς γυναίκας.

Το 1974, γίνεται πρόσφυγας μαζί με την οικογένεια του όπως και όλοι οι Παλαικυθρίτες και τόσοι άλλοι. Μετά τον ξεριζωμό η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στα Λατσιά όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Μετά  φοίτησε στο Γυμνάσιο και ακολούθως υπηρέτησε ως στρατιώτης στην Εθνική Φρουρά. Μετά την στρατιωτική του θητεία εργάστηκε ως οικοδόμος. Ακολούθως φοίτησε στην Ιερατική Σχολή για να γίνει Ιερέας. Ήταν ο μεγάλος του πόθος να υπηρετήσει την Εκκλησία.

Το 1995, νυμφεύθηκε την σύζυγο του Αιμιλία πρόσφυγα από την Αγία Τριάδα και απέκτησαν μία κόρη την Ευμορφία.

Εκτελούσε τα καθήκοντα του με μεγάλο ζήλο. Δεχόταν τους πρόσφυγες του Συνοικισμού με μεγάλη χαρά και άκουε τα προβλήματα τους και έδινε πατρικές συμβουλές.

Τον Οκτώβριο του 2010, ο καλός μας Ιερέας έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ακολούθως στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ στη Παλώδια. Μετά την αποκατάσταση του επανήλθε με μεγαλύτερο ζήλο στα ποιμαντικά του καθήκοντα.

Την Κυριακή 24/11/2019, οι Παλαικυθρίτες μαζευτήκαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά για να λειτουργηθούμε, να κάνουμε τα μνημόσυνα των συγχωριανών μας και να γιορτάσουμε την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, καθότι υπάρχει στο κατεχόμενο χωριό μας χώρος όπου υπήρχε ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου με συλλειτουργούς τον Πάτερ Μηνά Θεοδούλου, τον Πάτερ Χρίστο Χρίστου και τον Αρχιμανδρίτη Παναγιώτη Χριστοδούλου.

Ύστερα από δύο μέρες στις 26/11/2019, ο αγαπητός Ιερέας Πατήρ Μηνάς, έφυγε από ανακοπή καρδιάς, στην Γειτονιά των Αγγέλων. Το κενό που άφησε τόσο στην εκκλησία όσο και στην οικογένεια του είναι πολύ μεγάλο.

Προσευχόμαστε και ευχόμαστε να βρίσκεται στα δεξιά του Πανάγαθου Πατρός μας. Αιωνία η μνήμη του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με μεγάλη αγάπη.

Για την Αγία Αικατερίνη, θα πούμε τοι γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Καταγόταν από πλούσια και αρχοντική οικογένεια. Ήταν πανέμορφη και πολύ έξυπνη. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια Φιλοσοφία. Μελέτησε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και Ιατρική. Σε ηλικία 18 ετών απέκτησε μεγάλη φήμη και την ζητούσαν σε γάμο πλούσιοι και μορφωμένοι.

Η μητέρα της έστειλε την Αικατερίνη να συμβουλευτεί ένα χριστιανό ασκητή για τον ποιο θα πάρει για σύζυγο της και εκείνος της είπε ότι ξέρει πράγματι κάποιο ο οποίος είναι ανώτερος και ωραιότερος από όλους τους ανθρώπους. Του είπε η Αικατερίνη ποίος είναι αυτός και ο ασκητής της απάντησε «Είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού. Ο Χριστός».

Φεύγοντας από τον ασκητή της έδωσε μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό. Μετά από λίγες μέρες η Αικατερίνη βαφτίστηκε και τότε της παρουσιάστηκε η Παναγία και της πέρασε στο δάκτυλο της ένα δακτυλίδι και της είπε « Τώρα είσαι νύμφη του Χριστού».

Εκείνο τον καιρό έφθασε στη Αλεξάνδρεια ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Άκουσε για την Αικατερίνη και την κάλεσε κοντά του. Την θαύμασε για την ομορφιά της και την σοφία της και της ζήτησε να αλλάξει την πίστη της και να σκεφθεί τη ομορφιά και την σοφία της. Τότε η Αικατερίνη του πρότεινε να της φέρει όποιους θέλει να συζητήσει μαζί τους.

Παρουσιάστηκαν 50 φιλόσοφοι και στο τέλος και οι 50 έγιναν χριστιανοί. Τότε οργίστηκε ο Αυτοκράτορας και διέταξε να τους κάψουν στην φωτιά οι οποίοι και γιορτάζουν μαζί της.

Στη συνέχεια άρχισαν τα βασανιστήρια της. Την έβαλαν στον τροχό για να την τεμαχίσουν. Η Αγία δεν έπαθε τίποτα. Τότε η γυναίκα του άλλου Αυτοκράτορα Μαξιμίνου, ο στρατηγός Πορφύριος που την συνόδευε και 250 στρατιώτες της συνοδείας της έγιναν αμέσως χριστιανοί. Η Αυτοκράτειρα βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε με τον Πορφύριο και τους στρατιώτες.

Αφού βασάνισαν και την Αγία Αικατερίνη τελικά την αποκεφάλισαν. Τότε δύο άγγελοι πήραν το σώμα της και έθαψαν στο Όρος Σινά.

Αργότερα βρέθηκε το λείψανο της Αγίας το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μοναστήρι της το οποίο έκτισε τον 6ον αιώνα ο Ιουστινιανός. Η εκκλησία μας την χαρακτηρίζει Πάνσοφη και Μεγαλομάρτυρα.

Η χάρις της να μας σκεπάζει όλους και να μας αξιώσει να πάμε πίσω στα σπίτια μας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post