Οι Βατυλιώτες εόρτασαν την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2020)

Οι Βατυλιώτες εόρτασαν την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2020)

Οι Βατυλιώτες εόρτασαν και φέτος στην προσφυγιά τα Νικολοβάρβαρα, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγείας που επιβάλλονται εν καιρώ πανδημίας.

Την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου Ανθουπόλεως, όπου ο εφημέριος του ναού, π. Ανδρέας Σπυρίδης, κατάγεται από την κοινότητα Βατυλής.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του επισήμανε ότι μαζί με την Αγία Βαρβάρα οι Βατυλιώτες τιμούν και τον Άγιο Νικόλαο, αφού στο χωριό τους είχαν και αρχαίο Ιερό Ναό αφιερωμένο στο μεγάλο Ιεράρχη, αλλά το οποίο μετατράπηκε σε τζαμί κατά την πρώτη Τουρκοκρατία, δηλαδή μετά το 1571. Επίσης, στη Βατυλή εκτός από τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν ερείπια Ιερών Ναών αφιερωμένοι στην Παναγία και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρικής μας γης, γι΄ αυτό έχουν ιερό καθήκον οι παλαιότεροι να μαθαίνουν και να μεταδίδουν στους νεότερους τις παραδόσεις των χωριών μας. Ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει την ταυτότητά του, τις ρίζες του, τα κατορθώματα των προγόνων του αλλά και τα λάθη και τις δοκιμασίες που πέρασε ο λαός του δεν μπορεί να προχωρήσει. Παράλληλα όμως, χρειάζεται και πίστη και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, ο Οποίος παρόλες τις δυσκολίες δεν εγκαταλείπει τον άνθρωπο που είναι σταθερός στην πίστη του. Καλούμαστε όλοι οι χριστιανοί να είμαστε φως μέσα στον κόσμο ώστε να δοξάζεται το όνομα της Αγίας Τριάδας. Έτσι ήταν και η τιμώμενη Αγία Βαρβάρα, της οποίας το μαρτύριο έγινε αιτία να πιστέψουν και να βαπτισθούν εκείνοι που ήταν παρόντες. Γι΄ αυτό κι εμείς την τιμούμε ως μεγαλομάρτυρα και αποτελεί πρότυπο σταθερής πίστης και υπακοής στο θέλημα του Θεού.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκαν Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των κεκοιμημένων της Βατυλής.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Βατυλιώτης π. Ανδρέας Σπυρίδης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την προσφορά του προς τους εκτοπισμένους αδελφούς και δη για τους Βατυλιώτες.

Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αγλαντζιά.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας  

Print Friendly, PDF & Email

Share this post