Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά (13 Δεκεμβρίου 2020)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά (13 Δεκεμβρίου 2020)

Την Κυριακή των Προπατόρων, 13 Δεκεμβρίου 2020, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν οι ιερείς του ναού, Πρωτοπρεσβύτεροι Λίνος Πετρίδης και Χρίστος Γρηγορίου.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, η οποία έρχεται να μας διαπαιδαγωγήσει και να μας θυμίσει πόσο μεγάλη είναι η αγάπη του φιλεύσπλαχνου Θεού προς τον πεπερασμένο άνθρωπο. Ο Κύριος μας, ο Μέγας Αρχιερέας Χριστός, καλεί όλους στο Δείπνο της Βασιλείας Του. Στη Θεία Λειτουργία συμμετέχει ο κόσμος όλος, όλοι οι πιστοί, αφού μέσα στο στρογγυλό άγιο Δισκάριο τοποθετούνται μερίδες για όλους τους αδελφούς μας, εγγύς και μακράν, και ο ιερέας ή ο επίσκοπος μνημονεύει και προσεύχεται για όλο τον κόσμο, τόσο για αυτούς που βρίσκονται μέσα στον οίκο του Κυρίου όσο και για τους «δι’ευλόγους αιτίας απολειφθέντας αδελφούς ημών». Υπενθύμισε τον παρηγορητικό λόγο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: «Οὗ γάρ εἰσι δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν» (Ματθ. ιη΄ 20). Αυτή την περίοδο δοκιμασίας, ένεκα της πανδημίας του Κόβιτ-19, καλούμαστε όλοι να προσευχόμαστε στον Τριαδικό Θεό για τους εμπερίστατους, για αυτούς που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου, για τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που αγωνίζονται για τον συνάνθρωπό τους, καθώς και για τους κεκοιμημένους. 

Όσοι αρνήθηκαν την πρόσκληση στο δείπνο είχαν δικαιολογίες ένεκα της αμετρίας περί των υλικών αναγκών. Ο Απόστολος Παύλος επισημαίνει «καὶ τὴν πλεονεξίαν ἥτις ἐστὶν εἰδωλολατρία» (Κολοσ. γ΄ 5). «Ονομάζει δε ειδωλολατρία την πλεονεξία», επισημαίνει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «διότι αφού εγκατέλειψαν (οι πλεονέκτες) την υπακοή στο Θεό, γίνονται δούλοι του χρήματος». Επιπλέον «οι πλεονέκτες τολμούν κάθε είδους αμαρτία μέχρι την υπερβολή, κάνοντας κατάχρηση του διεφθαρμένου βίου που διάγουν. Διότι ο Aπόστολος Παύλος ονόμασε πλεονεξία την έλλειψη του μέτρου». (Θεοδώρητος). Σημειώνει ο Ιμμάνουελ Κάντ την ανθρώπινη απληστία και ελλειμματικότητα: Δώστε στον άνθρωπο όλα όσα επιθυμεί και αμέσως, εκείνη τη στιγμή θα νιώθει, ότι αυτά τα όλα δεν είναι όλα!

Κατόπιν, προσκαλούνται στο δείπνο οι εμπερίστατοι και περιθωριακοί, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Ακόμα υπήρχε χώρος και για άλλους συνδαιτημόνες  στο δείπνο της αγάπης.

Στη θεία Λειτουργία, στο Δείπνο της ζωής, είναι παρόντες και όλοι εκείνοι οι αδελφοί μας, που λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεως τους και του πόθου τους δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν και με τη φυσική – σωματική παρουσία τους. Εκείνοι που στερούνται πραγματικά της χαράς και της ευλογίας είναι εκείνοι που εμμένουν στη πλάνη, την αδιαφορία, την αναβλητικότητα ή ακόμη διατηρούν μια στάση με πολεμική διάθεση απέναντι στη πρόνοια του Πανάγιου Θεού.

Υπογράμμισε, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ότι είναι αναγκαίο προς όλους μας να μας διακρίνει η σοφία, δηλ. νους Χριστού, σύνεση και φρόνηση, αλλά και γνώση των πραγμάτων, καθώς και ορθή πληροφόρηση. Ακόμη, να μας διακρίνει ο αυτοσεβασμός και αλληλοσεβασμός, δηλ. προσωπική ευθύνη του καθενός για τη μη μετάδοση της νόσου του Κόβιτ-19. Επιπρόσθετα, να μας διακρίνει η συμπάθεια και η συμπόνια σε όλους τους πάσχοντες αδελφούς μας, δηλ. να είμαστε αλληλέγγυοι προς όλους, οι οποίοι ταλανίζονται ένεκα αδυναμιών ψυχικών και σωματικών, άλλοτε πραγματικών ή άλλοτε εικονικών διλημμάτων. 

Τέλος, ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε όλοι μας, με τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, να τα εορτάσουμε σε καλύτερες συνθήκες και το συντομότερο να απαλλαγεί η υφήλιος από όλα τα δεινα που επέφερε η πανδημία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργία τελέστηκαν γιορτές και Μνημόσυνα.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post