Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (10 Ιανουαρίου 2021)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως (10 Ιανουαρίου 2021)

Μέσα στις συνθήκες πανδημίας που ταλαιπωρούν όλο τον πλανήτη εδώ και ένα χρόνο περίπου, την Κυριακή μετά τα Φώτα, 10 Ιανουαρίου 2021, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν οι ιερείς του ναού.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος επισήμανε την προτροπή και την πρόσκληση του Υιού και Λόγου του Θεού, «Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. δ΄ 17).   Πρόσκληση και προετοιμασία την οποία ήδη ανέφερε ενωρίτερα και ο Πρόδρομος, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο μέγιστος των Προφητών. Ο Επίσκοπος Γρηγόριος, αναφέρθηκε στην εορτή των Θεοφανείων που ακόμα διανύουμε, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, ημέρα που έχουμε την Απόδοση της Εορτής, δηλαδή την ολοκλήρωσή της. «Ἡ θάλασσα εἶδε καὶ ἔφυγεν, ὁ Ἰορδάνης ἐστράφη εἰς τὰ ὀπίσω» (Ψαλμ. 113, 3) γιατί δεν δέχθηκε άνθρωπο θνητό αλλά τον αρχηγό της ζωής και του θανάτου, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.

Ιδού γιατί η Εκκλησία μάς καλεί να έχουμε αυτήν την πνευματική χαρά, η οποία δεν έχει να κάνει με τις παρωδικές χαρές αυτού του κόσμου. Τόνισε ο Μεσαορίας Γρηγόριος ότι όποιες κι αν είναι οι εξωτερικές συνθήκες της κοινωνίας, προσευχόμαστε στον Τριαδικό Θεό να μας δώσει «γνῶσιν ἀληθῆ, καὶ ἄφεσιν πταισμάτων» (Δοξαστικό Θ΄ Εωθινόν). Γι΄αυτό τελείται η Θεία Λειτουργία και τεμαχίζεται, διανέμεται και μεταλαμβάνεται το αναστημένο Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Καλούμαστε όλοι να ζήσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών από αυτή τη ζωή, επειδή η επουράνια Βασιλεία δεν είναι μόνο μια προσδοκία της μέλλουσας και αιωνίου ζωής. Κάθε ώρα και στιγμή καλούμαστε να αξιολογούμε την πορεία μας έτσι ώστε να ζούμε την παραδείσια χαρά από εδώ: «Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. δ΄ 17).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Μνημόσυνα μεταξύ των άλλων του Στυλιανού Παπαδόπουλου, καθηγητή Πατρολογίας, ο οποίος κοιμήθηκε εν Κυρίω πριν από 9 χρόνια, στις 15 Ιανουαρίου 2012 και του Kερυνειώτη Μιχαλάκη Λεπτού, ο οποίος κοιμήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2021.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post