«Χαίρετε ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ καὶ σκιρτήσατε· ἰδοὺ γὰρ ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τῷ οὐρανῷ» (Λκ. στ΄ 23)

«Χαίρετε ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ καὶ σκιρτήσατε· ἰδοὺ γὰρ ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τῷ οὐρανῷ» (Λκ. στ΄ 23)

Την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, η οποία μας διδάσκει ότι είναι μακάριοι και τρισευτυχισμένοι οι άνθρωποι που στη ζωή τους έβαλαν αρχή το θέλημα του Θεού. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μακαρίζει αυτούς που, παρά τις εξωτερικές δυσκολίες, ακαταστασίες και προκλήσεις μέσα στη ζωή, τηρούν και βιώνουν τον λόγο του Θεού. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο τιμώμενος Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, ο οποίος άφησε όλα τα υπάρχοντά του, έγινε αναχωρητής και ακολούθησε ολοκληρωτικά τον Θεό.

Με παρόμοιο τρόπο και ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός, επίσκοπος Εφέσου, τον οποίο τιμά σήμερα η Εκκλησία, ζώντας την πληρότητα του Αγίου Πνεύματος αντιστάθηκε σε όλες τις ακαταστασίες και πλανεμένες διδασκαλίες που επιδίωκαν να νοθεύσουν την Ορθόδοξη Πίστη μας. Επίσης, σήμερα το συναξάρι σημειώνει ακόμη έναν μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον ποιμενικό αυλό της Θεολογίας, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, ο οποίος συγκλόνισε και ταπείνωσε τις μεγάλες σάλπιγγες των σοφών αυτού του κόσμου. Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Άγιοι που τιμούμε σήμερα έδωσαν όλο τον καλό τους εαυτόν, ο καθένας την εποχή που ζούσε, αξιοποιώντας τα τάλαντα και τα χαρίσματα του Παναγίου Πνεύματος μένοντας στο στερέωμα του αγιολογίου της Εκκλησίας μας. «Ὁ καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πραότης, ἐγκράτεια» (Γαλ. ε΄ 22-23). Καλούμαστε όλοι, με υπομονή και επιμονή, μέσα στον καθημερινό βίο να καλλιεργούμε αυτά τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, έτσι όπως έκαναν και οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι, με την ευχή να ακούσουμε από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό: «ἰδοὺ γὰρ ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τῷ οὐρανῷ» (Λκ. στ΄ 23). Μικρός κόπος, μεγάλη η ευεργεσία από τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργία τελέστηκαν τα Μνημόσυνα των Αρχιεπισκόπων Κύπρου, Μακαρίου Α΄, Μακαρίου Β΄ και Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄, και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα του Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη (+11.1.2021), Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, εκ Χίου και του άρτι μεταστάντος Αρχιμ. Αθανασίου (+18.1.2021), Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, εξ Άσσειας της Μεσαορίας.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post