«Τους τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος … τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας» (Σάββατο, 30/1/2021)

«Τους τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος … τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας» (Σάββατο, 30/1/2021)

Την εορτή των Τριών Ιεραρχών, των υπέρμαχων της Ελληνικής Παιδείας, τίμησαν η Σχολική Εφορεία και τα Εκπαιδευτήρια του Δήμου Έγκωμης, στη Λευκωσία, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα, χοροστάτησε στον όρθρο και προέστη της θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβύτερους, π. Κωνσταντίνο Βασιλείου και π. Χαράλαμπο Ζούμο και τους Διακόνους π. Ανδρέα Ματέι και π. Ιωάννη Τεβετζιή.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε την αναφορά του μεγάλου Αρχιερέως Χριστού στο ευαγγελικό ανάγνωσμα: «…. ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. 5, 19).

Ακολούθως, πρόβαλε τις προσωπικότητες των τριών Μεγάλων Πατέρων και διδασκάλων, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι παραμένοντας συνδεδεμένοι με το Χριστό και την Εκκλησία είναι όντως φως Χριστού.

Όλοι οι πιστοί, κληρικοί και λαϊκοί, ζουν το ίδιο φως του Χριστού ως οι επόμενοι των Αποστόλων. Αυτή είναι η κληρονομιά και ευθύνη όλων μας μέσα στην Εκκλησία και παράλληλα μέσα στην κοινωνία. Να είμαστε συνδεδεμένοι με το φωτοδότη Χριστό.

Οι τιμώμενοι τρεις Ιεράρχες αναδείχθηκαν αγωνιστές για την ορθή πίστη, αντιμετώπισαν ποικίλες δυσκολίες και διωγμούς, αλλά έμειναν σταθεροί στον αγώνα τους εναντίον των αιρέσεων, οργάνωσαν την προσφορά της Εκκλησίας στους πτωχούς και τους πάσχοντες και άφησαν σημαντικό θεολογικό συγγραφικό έργο.

Με την Αγία Ορθόδοξη πίστη και την εφαρμογή της, ως «πράξις θεωρίας επίβασις» κατά το Γρηγόριο Θεολόγο, στον καθημερινό μας βίο, καλούμαστε να γινόμαστε φωτεινές λάμπες, για να φωτίζεται ο κόσμος και η δημιουργία ολόκληρη, τόσο με την παρουσία μας όσο και με τα καλά μας έργα.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ότι οι Μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι παραμένουν και μεγάλοι προασπιστές της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων με την ασκητική τους βιωτή, τη θύραθεν σπουδή, με τα συγγράμματα και τις παραινέσεις τους για τους συζύγους, τους γονείς, την οικογένεια, τους νέους και εν γένει τον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού.

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αναδειχθούμε άξιοι των δωρεών του Αγίου Πνεύματος και άξιοι της αποστολής μας ο καθείς.

Ο Θεοφιλέστατος κάλεσε όλους τους πιστούς, τους εντός της Εκκλησίας και όλους όσοι, λόγω των μέτρων για την πανδημία (Κόβιτ-19), παρακολουθούσαν από το διαδίκτυο, να προσευχηθούν για τους διδασκάλους, τους γονείς, τους εφόρους και τους σπουδαστές όλων των βαθμίδων και εν γένει για τη νεολαία της πατρίδας μας.

Τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα, της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης για εφόρους, εκπαιδευτικούς και γενικά για όσους συνέβαλαν στο εκπαιδευτικό έργο των σχολείων του τόπου.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post