Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, κ. Π. Προδρόμου, στον ιστότοπο «Κύπρος 1821-2021»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, κ. Π. Προδρόμου, στον ιστότοπο «Κύπρος 1821-2021»

Η διακοσιετηρίδα τής Εθνικής Παλιγγενεσίας αποτελεί σταθμό ορόσημο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον μας. Η Ελληνική Επανάσταση τού 1821 σηματοδότησε την ιστορική πορεία τής νεότερης ιστορίας μας. Οι λίγοι και ανίσχυροι ραγιάδες, μη αντέχοντας τη σκλαβιά τεσσάρων αιώνων, ύψωσαν το λάβαρο τής Επανάστασης και προέταξαν το ανάστημά τους στην πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία. Με τον αγώνα, το πνεύμα και το ήθος τους έγραψαν σελίδες δόξας και μεγαλείου και μάς άφησαν πρότυπα αρετής και αξιοπρέπειας. Η Κύπρος είχε το δικό της σημαντικό «μερτικό» στις σελίδες τής ιστορίας, συμβάλλοντας στον αγώνα για ελευθερία και αφήνοντας ως ιερή παρακαταθήκη παραδείγματα αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Ιδιαίτερος στόχος μας ως Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση τού 1821. Ο Εορτασμός τής Εθνικής Επετείου αποτελεί μια ευκαιρία για εθνική αυτογνωσία και συνειδητοποίηση τής συλλογικής ιστορικής μνήμης σε θέματα που αφορούν τόσο στην Ελληνική Επανάσταση τού 1821 όσο και στους αγώνες τής Κύπρου για την κατάκτηση τής ελευθερίας και την προάσπιση των ιδανικών τής ειρήνης, τής δημοκρατίας, τής δικαιοσύνης, τής ανεξαρτησίας. Ο Εορτασμός των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία στην Κύπρο αναδεικνύει, πέρα από την πνευματική διάσταση και συμβολή τής Κύπρου στον πανελλήνιο ξεσηκωμό, τη μεγάλη ανάπτυξη που επιτεύχθηκε στη μεγαλόνησό μας τα 200 αυτά χρόνια, παρά τις ποικίλες εθνικές περιπέτειες και αντιξοότητες, ώστε να καταλήξει στη σημερινή δυναμική ευρωπαϊκή χώρα που αποτελεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα διαχρονικά μηνύματα από τους αγώνες τού Ελληνισμού γενικότερα και τού Κυπριακού Ελληνισμού ειδικότερα αποτελούν αναγκαία αναχώματα στα πολυποίκιλα κτυπήματα των καιρών μέσα στην μακραίωνη πορεία τής Κύπρου, αλλά και στις δυσκολίες των ημερών μας και, κυρίως, στον τουρκικό επεκτατισμό. Αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους αγώνες που καλούμαστε διαρκώς να δίνουμε, για αντιμετώπιση των ακατάπαυστων προκλήσεων, για διεκδίκηση τής εθνικής μας αξιοπρέπειας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων τού λαού μας και για τη διατήρηση τής μνήμης τής κατεχόμενης πατρίδας μας. Το μεγαλείο τής ψυχής, τα αποθέματα τού φρονήματος και τού ηρωισμού των αγωνιστών τής ελευθερίας, η προσήλωση στις αρχές και αξίες που μάς άφησαν ως παρακαταθήκη ας είναι οδηγός μας για το μέλλον, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει την ιστορική της πορεία και να επιτελεί έργα προόδου και ευημερίας για όλους τούς πολίτες σε συνθήκες ειρήνης, δημοκρατίας και ελευθερίας.

 

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο «Κύπρος 1821-2021» εδώ…

Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε το Πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων για τα 200χρονα της Εθνικής Επανάστασης εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post