Παράκληση στην Παναγία την Ποϋριστιτζιή, στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού της Παλαιάς Λευκωσίας

Παράκληση στην Παναγία την Ποϋριστιτζιή, στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού της Παλαιάς Λευκωσίας

Με τις ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε, μέσα στο πλαίσιο της Εβδομάδας εντονότερης Προσευχής (8-14 Μαρτίου), Παράκληση στην Παναγία την Ποϋριστιτζιή, στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά Λευκωσία.

Της ιεράς Παράκλησης προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι με τη σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου και του Αγίου Κασσιανού, το Πανάγιο Πνεύμα μάς χάρισε την ευλογία και την ευκαιρία να συναχθούμε επί το αυτό, επειδή εκτός της Θείας Λειτουργίας, που είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων, η Εκκλησία μας έχει πολλές ακολουθίες για την κάθε στιγμή της ημέρας. Αυτό μπορεί να το ζήσει κάποιος όταν πάει σε οποιοδήποτε μοναστήρι της Ορθοδοξίας, όπου νυχθημερόν κρατούν το Ωρολόγιο των Ακολουθιών. Μεταξύ αυτών των Ακολουθιών έχουμε και την Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Έχουμε στο μυαλό μας από μικροί τον ήχο της καμπάνας, η οποία μας καλεί, όσο μπορεί ο καθένας μας, να συναχθούμε στην Εκκλησία για να μετέχουμε σε αυτές τις Ακολουθίες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεταξύ αυτών των Ακολουθιών και άλλων ειδών προσευχών τις οποίες μπορεί ο Χριστιανός και μόνος του στο σπίτι να τις λέει. Γι΄αυτό και η προσευχή στο κλειστό δωμάτιο του καθενός ονομάζεται ατομική προσευχή. Όχι επειδή προσευχόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά επειδή την λέμε ο καθένας μόνος του. Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχει προσευχή, όσο σύντομη ή εκτενής κι αν είναι, που να μην αγκαλιάζει όλο τον κόσμο αφού, όπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή ο Θεός «ἐποίησε ἐξ ἑνὸς αἵματος πᾶν ἔθνος ἀνθρώπων» (Πραξ. 17, 26).

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι εδώ κι έναν χρόνο ζούμε μια παρατεταμένη δοκιμασία, όμως όποιος κοιτάξει την ιστορία της ανθρωπότητας θα δει ότι κάθε μερικά χρόνια έρχονται πολλών ειδών δοκιμασιών, οι οποίες ταράζουν και αλλάζουν τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Εμείς στην πατρίδα μας, πριν 47 χρόνια, έχουμε ζήσει άλλο βίαιο γεγονός το οποίο μας τάραξε και μας μετακίνησε από την πατρώα γη, γι΄αυτό κι έχουμε ευθύνη να μην την ξεχνάμε και να προσευχόμαστε για την ελευθερία και την αποκατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει καταπάτηση αυτών. Ο Χριστιανός που παραμένει προσηλωμένος στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Κύριο, βλέπει την κάθε δοκιμασία της καθημερινότητας ως ευκαιρία εντονότερου πνευματικού αγώνα. Αυτή είναι η αξία του Χριστιανού που έχει άγκυρα και πυξίδα τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Έχει μέσα του χαρά και γαλήνη επειδή αυτή η χαρά δεν έχει να κάνει με τις χαρές αυτού του κόσμου, οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξης. Συνέχισε ο Θεοφιλέστατος τονίζοντας ότι προς τη βοήθειά μας έχουμε τους Αγίους πρεσβευτές, αλλά πρωτίστως την Παναγίας μας. Εδώ, στον Άγιο Κασσιανό έχουμε την εικόνα της Παναγίας της Ποϋριστιτζιής, επειδή η Παναγία μάς βοηθά να ξεφεύγουμε από τους κινδύνους και τις παγίδες του Αντικείμενου, ο οποίος νυχθημερόν προσπαθεί να διαβάλλει τον άνθρωπο. Αλλά πρέπει να έχουμε την βεβαιότητα ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Κυρίου μας.  

Κατά τη διάρκεια της ιεράς Παράκλησης τελέστηκε Δέηση για όλους τους εν ασθενεία και δοκιμασία αδελφών μας, για τους γιατρούς, νοσηλευτές και λειτουργούς υγείας, για τους αγνοουμένους, εγκλωβισμένους και εκτοπισμένους αδελφούς μας.

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

*************************************

Μέσα στο πλαίσιο της Εβδομάδας εντονότερης Προσευχής, η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά Λευκωσία ανακοινώνει ότι, με τις ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021, στις 17:00, θα τελεστεί Παράκληση στην Παναγία την Ποϋριστιτζιή.

Η θαυματουργός εικόνα  της Παναγία της Ποϋριστιτζιής, που ερμηνεύεται ότι η Παναγία απογυρίζει– διώχνει μακριά τις παγίδες του εχθρού, ευρίσκεται στο Ναό του Αγίου Κασσιανού, της ημικατεχόμενης Ενορίας της Λευκωσίας.

Της ιεράς Ακολουθίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους:

Στέλιο Παπαντωνίου – τηλ. 99444426

Νικόλαο Κουτσοπέταλο – τηλ. 99802044

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Κασσιανού Παλαιάς Λευκωσίας

 

Παρακολουθήστε την Παράκληση στην Παναγία την Ποϋριστιτζιή, στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού της Παλαιάς Λευκωσίας πατώντας εδώ…εδώ…

*******************************

Η Παναγία η Ποϋριστιτζιή

 

Όποιος κοιτάξει τον χάρτη της διχοτομημένης πόλης θα δει ανατολικά μέσα από τα τείχη να προεξέχει η γειτονιά του Αγίου Κασιανού, η οποία παρέμεινε ελληνική μετά από σκληρές συμπλοκές με επίκεντρο το σχολείο της συνοικίας. Σύμφωνα με τους κατοίκους εμεινές ελληνική η γειτονιά γιατί υπάρχει μέσα στην εκκλησία η πανέμορφη εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας που την λένε Ποϋριστιτζιή γιατί τούτη η εικόνα απογυρίζει, ποϋρίζει, αποδιώχνει, διώχνει μακριά το κακό, είναι απογυριστική, αποτρεπτική των δεινών.

Στην εκκλησία του Αγίου Κασσιανού είχαν συγκεντρωθεί διάφορες εικόνες μερικές από τις οποίες πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν από τον παλιό Καθεδρικό της Παναγίας Χρυσοδηγήτριας (Άγιος Νικόλαος Μπετεστάν). Η παλαιότερη είναι εκείνη της Παναγίας με σκηνές από τα θαύματά της και δυτικούς μοναχούς σαν δωρητές, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι και συνοδεύεται με λατινικές επιγραφές.Η εικόνα αυτή όπως και οι εικόνες του αποστόλου Παύλου (15ου αι.) της Παναγίας με δωρητές (του 1529) και η εις Άδου Κάθοδος βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Στην ίδια την εκκλησία του Αγίου Κασσιανού εξακολουθούν να υπάρχουν οι εικόνες της Μεταμορφώσεως και της Αγίας Αικατερίνης του 16ου αι. και αρκετές άλλες που χρονολογούνται από τον 16ο μέχρι τον 19ο αι.

Πηγή: agioskassianos.blogspot.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post