Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Κασσιανοῦ (Λευκωσίας)

Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Κασσιανοῦ (Λευκωσίας)

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κασσιανού, πανηγυρίζει στις 29 Φεβρουαρίου και τα μη δίσεκτα χρόνια στις 28 του ιδίου μηνός.

Ἐφημέριοι: Πρωτ. Ἰωάννης Σπανὸς (τηλ.: 97773113) καὶ Οἰκον. Γεώργιος Μελέτης (τηλ.: 22774947).

Ψάλται: Ἀνδρέας Ἠσαΐα καὶ Ἰωάννης Μάρκου.

Ἐπίτροποι: Νῖκος Κουτσοπέταλος, Χριστάκης Χρίστου, Μαρούλα Οἰκονομίδου, Δῶρος Ἐλευθερίου, Μιχαλάκης Χριστοφόρου, Κυπρούλα Στυλιανίδου καὶ Παναγιώτα Κουτσοπετάλου.

Mάρτιο-Νοέμβριο: Καθημερινά, 08.00-12.00 και 15.00-18.00

Δεκέμβριο-Φεβρουάριο: Καθημερινά, 08.00-12.00

Δείτε τον ναό στον Χάρτη πατώντας εδώ…

Περισσότερα δείτε στο αφιέρωμα, εδώ…

*********************************************

Το συναξάρι του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου

Αυτή τη μέρα, κάθε 4 χρόνια όταν το έτος είναι δίσεκτο, ή την προηγούμενη όταν δεν είναι, τιμάται από την αγία μας Εκκλησία η μνήμη του αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου και του συνώνυμού του Κασσιανού του Κυπρίου, ενός από τους 300 αγίους που είναι γνωστοί με το επώνυμο Αλαμάνοι.

Ο όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ορθόδοξου ασκητισμού και θεωρείται ως ο θεμελιωτής του μοναχισμού στη δυτική Ευρώπη.

Έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ. Χ. και ήταν γόνος επίσημης οικογένειας της Ρώμης. Πέρα από τη βαθειά γνώση των Αγίων Γραφών και της Ιερής Παράδοσης της Εκκλησίας, διέθετε άρτια φιλοσοφική και επιστημονική κατάρτιση, κάτι που φαίνεται ανάγλυφα στα πολύτιμα συγγράμματά του, τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν κείμενα αναφοράς για τους μοναχούς αλλά και για τους πιστούς κάθε εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι και αυτός ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακας παραπέμπει σε αυτά τα έργα, ούτε βέβαια και το γεγονός ότι στις συλλογές των Γεροντικών παρατίθενται πολλοί λόγοι του Οσίου.

Αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα περιόδευσε και εγκαταστάθηκε στα γνωστά μοναστικά κέντρα της Ανατολής, ο άγιος Κασσιανός επέστρεψε στη Ρώμη όπου χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο. Ίδρυσε ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια στη νότια Γαλλία και στην Ισπανία και κοιμήθηκε οσιακά το έτος 435.

Η πόλη της Λευκωσίας πανηγυρίζει σήμερα, διότι διαθέτει εντός της παλαιάς πόλης των ιστορικό ναό του αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου, στην ομώνυμη ημικατεχόμενη ενορία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Επιπρόσθετα αρχεία:

Print Friendly, PDF & Email

Share this post