Ομιλία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την Τελετή Λήξης των Μαθήματων της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

Ομιλία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την Τελετή Λήξης των Μαθήματων της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»

Με αισθήματα χαράς βρισκόμαστε και πάλι στον ιερό τούτο χώρο. Και, κατά πρώτον,  αναπέμπουμε ευχαριστίες και  δοξολογίες προς τον Πανάγαθο και Φωτοδότη Κύριο, γιατί ένα ακόμη έτος καρποφόρου λειτουργίας προσετέθη στη μακρά εκκλησιαστική λειτουργία της εκκλησιαστικής μας Σχολής «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ».

Η Ιερατική μας Σχολή, αφ’ ότου ιδρύθηκε το 1949, αναδείχτηκε στη συνείδηση όλων μας μία πνευματική  τροφός για την Εκκλησία της Κύπρου. Εκατοντάδες υπήρξαν οι απόφοιτοί της, οι οποίοι αφού εδιδάχθησαν τα «ιερά γράμματα», ενεδύθησαν το τιμημένο ράσο και  αναδείχτηκαν σημαιοφόροι των ιδεωδών της Πίστεως και της Πατρίδος.

Γι’ αυτό και εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας της Κύπρου προς όλους τους ιερείς μας, οι οποίοι διακόνησαν την Εκκλησία του Χριστού και προσέφεραν το μάννα της πνευματικότητάς τους προς το ποίμνιό τους.

Εκφράζουμε, βέβαια, την ευγνωμοσύνη μας και προς όλους τους Διευθυντές, καθηγητές, κληρικούς και λαϊκούς που δίδαξαν με ένθεο ζήλο στην Ιερατική Σχολή και ενεφύσησαν στις ψυχές των ιεροσπουδαστών τους τον πόθο και το ζήλο να υπηρετήσουν την Εκκλησία και να οδηγήσουν το ποίμνιό τους «εἰς νομὰς σωτηρίους».

Πρώτιστος στόχος της Σχολής υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η καλλιέργεια ιερατικής και εκκλησιαστικής  συνείδησης. Η καλλιέργεια αυτή επιτυγχάνεται μέσω των ιερών ακολουθιών, της συμμετοχής των σπουδαστών στα ιερά μας μυστήρια και  της συστηματικής μελέτης των ιερών κειμένων. 

           

Εντεύθεν, εκπηγάζει και το μεγάλο χρέος των καθηγητών να εμφυσήσουν προς τις ψυχές των μαθητών τους τη βαθιά  αγάπη προς τα «ιερά γράμματα», ούτως ώστε να τα αγαπήσουν, να τα  αφομοιώσουν για να μπορούν να μελετούν τα θεία κείμενα της Αγίας Γραφής και της εκκλησιαστικής μας Υμνολογίας! 

Αγαπητοί μας απόφοιτοι,

Κατά την εύσημη αυτή στιγμή της ζωής σας,  πατρικά σας καλούμε,  μέσω του υψηλού λειτουργήματος της ιερωσύνης, να αναπτύσσετε με ένθεο ζήλο την εν Κυρίω καλλιέργεια των ψυχών του ποιμνίου σας, ώστε  να απεγκλωβίζονται από τα δίχτυα της αμαρτίας,  και να πορεύονται προς τη λυτρωτική οδό της σωτηρίας. Αυτή είναι η αποστολή του ιερέως, όπως τόσο ωραία και εύστοχα μας την προσδιορίζει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου καὶ δοῦναι Θεῷ καὶ Θεόν ποιῆσαι  τόν ἄνθρωπον». Να δώσει, δηλαδή  φτερά στην ψυχή, να την αρπάξει από τα νύχια του διεφθαρμέ­νου κόσμου, να την προσφέρει στον Θεό, ούτως ώστε να αναδειχθεί κατά Χάριν Θεός.

Βέβαια, οφείλετε να γνωρίζετε ότι ο αγώνας τον οποίο αναλαμβάνετε από σήμερα είναι γεμάτος δυσκολίες, εμπόδια και πειρασμούς. Μη χάνετε όμως το θάρρος σας και μη δειλιάζετε μπροστά στις αντιξοότητες. Είμαστε βέβαιοι ότι η Σχολή σας σάς  προσέφερε τα κατάλληλα πνευματικά όπλα,  ώστε να είστε σε θέση να βιώνετε μέσα σας το δυναμικό εκείνο συναίσθημα του Παύλου, και να λέτε «πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ» (Φιλιπ. Δ΄13). Και όταν, ενίοτε, οι δυσκολίες θα σας φαίνονται ανυπέρβλητες να φέρνετε πάντοτε στη σκέψη σας την υπόσχεση του Κυρίου μας: «ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας» (Ματθ. κη΄, 20). Με τη βοήθεια του Κυρίου θα είστε σε θέση να υπερνικάτε και τα μεγαλύτερα εμπόδια.

 

Δεν θα ήταν δυνατό να μη αναφερθώ και στην πονεμένη μας πατρίδα. Ιδιαίτερα, φέτος που γιορτάζουμε και  τη διακοσιοστή επέτειο της εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Από τότε που ο Ελληνισμός ασπάστηκε τα θεία διδάγματα του Χριστιανισμού, οι δύο κόσμοι βρίσκονται σε μια ιδεατή αλληλοπεριχώρηση. Η έννοια της Ελευθερίας που ευαγγελίζεται ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο πνευματική αλλά και πολιτική. Για τον λόγο αυτό και η Εκκλησία μας βρίσκεται επί κεφαλής όλων των αγώνων της Φυλής. Αυτή άλλωστε, παραμύθησε το δούλον Γένος

 

κατά τα τετρακόσια έτη της τουρκοκρατίας, αυτή το προετοίμασε και αυτή πρωτοστάτησε στην Εθνεγερσία του 1821.

Επίσης, την αξιοθαύμαστη εποποιία του 55-59 η Εκκλησία Κύπρου την δημιούργησε.  Όλα τα παιδιά που αντίκρισαν  με υπερηφάνεια  την αγχόνη του Άγγλου κατακτητή ή έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπήρξαν παιδιά της Εκκλησίας και πίστευαν βαθύτατα  στις διαχρονικές αξίες του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα στην αθανασία της ψυχής.

Έκτοτε ο Αγώνας συνεχίζεται. Και η Εκκλησία μας βρίσκεται αενάως στις εθνικές επάλξεις συνεργαζόμενη με την εκάστοτε εκλελεγμένη κυβέρνηση. Γι’ αυτό θέλω να σας προτρέψω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, όπως, παράλληλα προς το ποιμαντικό σας έργο,  προσφέρετε και εθνική αγωγή προς το ποίμνιό σας, μέχρι την ανατολή της πολυπόθητης Ελευθερίας της Πατρίδος μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας συγχαίρουμε για την αποφοίτησή σας από την Ιερατική Σχολή «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ» και παράλληλα ευχαριστούμε το Διευθυντή Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο και όλο το προσωπικό της Σχολής για το ζήλο που επιδεικνύουν για την ομαλή λειτουργία αυτής.  Αγαπητοί απόφοιτοι,  από κέντρου καρδίας, σας ευχόμαστε, όπως ο Κύριος σας ευλογεί στη λειτουργική σας ζωή,  σας φωτίζει στη χριστιανική σας καρποφορία και στην εθνική σας αποστολή  για την ελευθερία της Πατρίδας μας.

     

Μετ’ ευχών
† ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
24 Ιουνίου 2021

Print Friendly, PDF & Email

Share this post