Εορτασμός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Εορτασμός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Την Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021, η Εκκλησία εόρτασε τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου του ακριτικού Δήμου Αγίου Δομετίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, συμπαραστατουμένου από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των δύο Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, εξηγώντας ότι οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα για όλους τους πιστούς – Επισκόπους, άλλους κληρικούς και λαϊκούς – παράδειγμα ενότητας, μετάνοιας και συγχωρητικότητας.

Ο Απόστολος Πέτρος, ο οποίος ήταν αδελφός του πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα, ζούσε μια δύσκολη ζωή και είχε ως μοναδική περιουσία τα αλιευτικά του εργαλεία, όμως η αγνότητα της ψυχής, η ευθύτητα του χαρακτήρα, η αποφασιστικότητα και η αφοσίωσή του στην πίστη των πατέρων του ήταν οι προϋποθέσεις για να λάβει το προσκλητήριο και να γίνει εκλεκτός Απόστολος του Χριστού. Τρεις φορές αρνήθηκε τον Κύριο, μετά τη σύλληψή του από τους Ιουδαίους και τρεις φόρες θα δηλώσει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Κυρίου ότι Τον αγαπά. Στο τρίτο ερώτημα του Κυρίου εάν ο Πέτρος Τον αγαπά, αυτός απαντά: Κύριε, όλα τα γνωρίζεις, γνωρίζεις ότι σε αγαπώ. Απόδειξη ότι παρά την ελλειμματικότητά του ως άνθρωπος, ο Πέτρος γνώριζε ότι τον αγαπούσε ο Κύριος και ότι τον συγχώρεσε για την άρνησή του.

Ο Σαύλος, ο μετέπειτα Απόστολος Παύλος, ήταν σπουδασμένος και μέλος της θρησκευτικής ομάδας των Φαρισαίων. Αναδείχθηκε, ένεκα του ζήλου του, ένας από τους φοβερούς διώκτες του Χριστιανισμού, όπως ο ίδιος μαρτυρεί στις Επιστολές του. Βίωσε το φανατισμό και την τυπολατρία του Ιουδαϊσμού από νεαρή ηλικία, και καταδίωκε τους χριστιανούς νομίζοντας ότι μπορεί να κρύψει το φως και την αλήθεια που φανερώθηκε στον κόσμο εις το πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Ένεκα όμως των προϋποθέσεων και του κινήτρου του, στο δρόμο προς τη Δαμασκό έζησε την προσωπική του Πεντηκοστή, όταν άκουσε τη φωνή του Κυρίου να του λέει «Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις;» (Πραξ. 22, 7). Εκείνη τη στιγμή, κατάλαβε εν Αγίω Πνεύματι ότι η αποστολή του δεν ήταν η δίωξη των Χριστιανών, αλλά η στήριξη και η μετάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την οικουμένη.

Και οι δύο ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας, που όμως είχαν αγάπη, ταπείνωση και περιθώριο βελτίωσης μέσα τους, παρά τις ανθρώπινες ελλειμματικότητές τους. Αυτές τις ελλειμματικότητες συμπλήρωσε εντός τους η χάρις του Παναγίου Πνεύματος. Και οι δύο έγιναν φωστήρες της Εκκλησίας, κήρυξαν και χειροτόνησαν κατά τόπους Επισκόπους και Πρεσβυτέρους. Σύμφωνα με το λόγο του Ιησού Χριστού, ο Απόστολος Πέτρος και κατ’ επέκταση όλοι οι Απόστολοι είχαν εντολή να ακούν τους μεταμελημένους και να συγχωρούν τις αμαρτίες τους.

Ενώ ο Απόστολος Παύλος παρακαλεί τον Κύριο να τον απαλλάξει από ανίατη ασθένεια τους πειρασμούς, Αυτός του απαντά «ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου· ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται» (Β’ Κορ. 12, 9), δηλαδή σου αρκεί η χάρις μου, γιατί η δύναμή μου φαίνεται καλύτερα στην ανθρώπινη αδυναμία.

Τέλος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στην πρώτη περιοδεία του Αποστόλου Παύλου, περίπου το 45-46 μ.Χ., όταν μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο κήρυξαν το Ευαγγέλιο στην Κύπρο. Εδώ επισήμανε το προνόμιο και την ευθύνη μας ως οι επόμενοι των αποστόλων στην αγιοτόκο νήσο μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας για το κήρυγμα και τη συμμετοχή του στη θεία λειτουργία. Επίσης, ευχαρίστησε τους ιερείς του ναού για τη φιλοξενία τους.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post