Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία (16-17 Ιουλίου 2021)

Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία (16-17 Ιουλίου 2021)

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας, με το Μεγάλο Εσπερινό την Παρασκευή, 16 Ιουλίου, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2020. Μέσα σε αυτή την πνευματική κατάνυξη, συμμετείχαν για ακόμη μια χρόνια στην προσφυγιά και σε συνθήκες πανδημίας οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Κυθρέας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου στο Καϊμακλί, περιοχή Βόρειος Πόλος, δυτικά της Κατεχόμενης Μιάς Μηλιάς. Στην Ακολουθία ανάμεσα στο εκκλησίασμα παρέστησαν ο έντιμος Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και αρκετοί Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων. Ο εορτασμός πραγματοποιείται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνας Κυθρέας, σε συνεργασία με το Δήμο Κυθρέας και όλα τα οργανωμένα σύνολα της ευρύτερης περιοχής της κωμοπόλεως Κυθρέας.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα σε εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα Λατσιά, τέλεσαν Εσπερινό οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Τύμβου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου μίλησε στο εκκλησίασμα ο Επίσκοπος Μεσαορίας και αναφέρθηκε σε πτυχές από το βίο της Παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρίνας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στο ιστορικό τεκμήριο σταθερότητας, θάρρους και αφοσίωσής της στο Νυμφίο Ιησού Χριστό. Επισήμανε ότι τα εφόδια αυτά, μαζί με την πίστη και την αγάπη στο Σωτήρα Χριστό ενίσχυαν την Αγία Μαρίνα, ακόμη και την ώρα του μαρτυρίου.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι οφείλουμε και εμείς σήμερα, μέσα στη ζοφερότητα της καθημερινότητας, να αγωνιζόμαστε με πίστη και με σθένος ώστε να αντέχουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο όλοι ανεξαιρέτως το βιώνουμε κάθε ώρα και στιγμή.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος ως υπεύθυνος, κατά ανάθεση του Μακαριωτάτου, στην αποκατάσταση των κατεχομένων Εκκλησιών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και ως επικεφαλής των Εκκλησιαστικών Επιτροπών (Διαμερίσματος Μεσαορίας), ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δήμο Κυθρέας, όλα τα οργανωμένα σύνολα και κατεξοχήν τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών της Κυθρέας για την καλή συνεργασία που υπάρχει για τη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας των πατρικών μας εστιών.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων της κωμοπόλεως Κυθρέας. Μετά την Αρτοκλασία τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς και λαϊκούς της Κυθρέας.

Προ της απολύσεως, μίλησαν ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού, έγινε λιτάνευση της εικόνος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας πέριξ του Ιερού Ναού.

Το πρωί, ανήμερα της εορτής, 17 Ιουλίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε και κήρυξε στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στο Στρόβολο, το οποίο υπάγεται στην ενορία Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη σταθερή πίστη, την παρρησία και το θάρρος της Αγίας Μαρίνας προς τον Σωτήρα Χριστό. Αυτή την πίστη είχε και η αιμορροούσα γυναίκα, για την οποία έκανε λόγο το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά σε ένα από τα απόστιχα της εορτής: «Δεῦτε, φιλομάρτυρες πιστῶς, τὴν ὑπὲρ τοῦ πάντων Δεσπότου στερρῶς ἀθλήσασαν, μάρτυρα τιμήσωμεν, Μαρῖναν νύμφην Χριστοῦ· παρθενίας χιτῶνι γάρ, τὸ σῶμα κοσμοῦσα, χρύσεον ὡς ὕφασμα, τούτῳ ἐπέθηκεν, αἷμα, τοῦ σεπτοῦ μαρτυρίου, καὶ διπλοῖς κοσμεῖται στεφάνοις, καὶ τῷ στεφανίτῃ νῦν παρίσταται», για να τονίσει ότι το σθένος και η αντοχή των φρικτών βασάνων, αλλά και η εμπιστοσύνη της Αγίας στο θέλημα του Θεού, την κατέστησαν  δοχείο της χάριτος, σκεύος εκλογής του Χριστού και μέλος της Βασιλείας των Ουρανών.

Αυτή την πίστη καλούμαστε όλοι να μιμηθούμε, ιδιαίτερα στις μέρες μας όταν οι προκλήσεις και τα δελεάσματα αυτού του κόσμου προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν πνευματικά τον άνθρωπο και να λησμονήσει ότι ο προορισμός του είναι η αιωνιότητα στη Βασιλεία των Ουρανών. Πρόσθεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας ότι βιώνουμε καθημερινά το μαρτύριο της συνειδήσεως και καλούμαστε να αντιστεκόμαστε στην υψηλόφρονα γνώμη και να αγωνιζόμαστε με ταπείνωση, υπομονή, καταδεκτικότητα, αγάπη και υπακοή στην Εκκλησία, έτσι ώστε να διάγουμε το βίο μας έχοντας επίγνωση της ανθρώπινης αδυναμίας μας, καθώς και της παντοδυναμίας του Θεού, ούτως ώστε να αξιωθούμε της επουράνιας Βασιλείας Του.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τόνισε ιδιαίτερα ότι οι εκκλησιασμοί που τελούνται στην προσφυγιά συντελούν στο να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρικής γης και των παραδόσεων του τόπου μας, επισημαίνοντας το καθήκον και την ευθύνη να μεταφέρουμε και να μεταλαμπαδεύουμε αυτή την πίστη, την παράδοση και την αγάπη για τον τόπο μας στα παιδιά και στα εγγόνια, στα χέρια των οποίων βρίσκεται το μέλλον της πατρίδας.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στο εκκλησίασμα την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε όπως η χάρις του Θεού, διά πρεσβειών της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, να πλημμυρίζει τις καρδιές όλων.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας


Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών,
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στην Αντικατοχική Εκδήλωση του Δήμου Κυθρέας και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας που ακολουθεί του «Εσπερινού της Αγίας Μαρίνας»

Ιερός Ναός Αγίου Πολυδώρου, Καϊμακλί, 16 Ιουλίου 2021, ώρα 18.30

Έντιμε Δήμαρχε Κυθρέας, κ. Καρεκλά,
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριε,
Αγαπητά μέλη των οργανωμένων συνόλων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας,
Φίλες και φίλοι,

Mε φορτισμένη τη μνήμη και σφιγμένη την καρδιά, ξυπνούν κάθε χρόνο ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες, οι θύμησες αλλά και ο πόνος από τα τραγικά γεγονότα του μαύρου θέρους του 1974. Εκείνου του καλοκαιριού, που έμελλε από τότε να στιγματίσει τις ζωές των Κυθρεωτών, αλλά και ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Ζούμε ξανά τις εφιαλτικές μέρες της βαρβαρότητας και το δράμα που αυτή έφερε μαζί της, σαράντα-επτά φέτος χρόνια, έχοντας εκτρέψει την ιστορική εξέλιξη του λαού μας και της κοινωνίας μας, σε κάθε τους φάσμα.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, που μέσα από τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους φροντίζουν να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης κωμόπολης και άσβεστη την επιθυμία για επιστροφή, και να τους ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση τους.
Αγαπητοί μου,
Οδηγημένοι από το εθνικό και θρησκευτικό χρέος, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, μακριά απ’ την κατεχόμενη Κυθρέα, να τελέσουμε τον εσπερινό της Αγίας Μαρίνας και να αναλογιστούμε το επιτακτικό χρέος και την ιστορική ευθύνη που όλοι έχουμε απέναντι στην πατρώα γη, αλλά και στις επόμενες γενιές.
Τέτοιες μέρες, η σκέψη μας σπάει τα συρματοπλέγματα της κατοχής και φτάνει στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας. Στις πατρογονικές εστίες, στους τάφους των προγόνων μας, στα ιερά και τα όσιά μας. Αυτά που δεν ξεχνούμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ μέχρι και την μέρα του γυρισμού. Η θύμηση πάει στις βουβές εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας και στην αγαπημένη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που άλλοτε έσφιζε από ζωή.
Κτισμένος από το 1734, ο μονόκλιτος καμαροσκεπής ναός της λεηλατήθηκε από τον Τούρκο κατακτητή, όπως λεηλατήθηκε η ίδια μας η ψυχή και το είναι μας. Το θαυμαστό εικονοστάσι του 17ου αιώνα, πάρα πολλές από τις αριστουργηματικές της εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια της Αγιάς Μαρίνας, έκτοτε αγνοούνται.
Τα ατέλειωτα περιβόλια της Κυθρέας, η οποία ήταν κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης των Χύτρων, οι πλούσιοι νερόμυλοι, οι έξι εκκλησίες και ενορίες της, τα δημοτικά σχολεία και το γυμνάσιο, συνδυασμένα με τις φυσικές ομορφιές και την επιβλητική παρουσία του βουνού του Πενταδακτύλου, συνέθεταν ένα μοναδικό περιβάλλον, που γοήτευε ντόπιους και περαστικούς.

Μιλώντας για την Κυθρέα, δεν μπορεί να μην αναφερθούμε στον Κεφαλόβρυσο με τη δροσιά και τη ζωντάνια που έδινε στην περιοχή.

Ήταν σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια που στέρεψε, θέλει ίσως κι αυτός με τη σειρά του να μας θυμίζει την εγκατάλειψη και την ερημιά που προκάλεσε η κατοχή. Αλλά και γιατί αρνείται να ποτίζει και να δροσίζει τον ξένο κατακτητή.
Είναι, πράγματι, ψυχικά δύσκολο να μετρήσουμε τον πόνο, τη λύπη, την πίκρα και την οργή. Οι συνθήκες και οι οιωνοί τον μαύρο Ιούλη του 1974 κάθε άλλο παρά ήταν θετικοί. Η συντριπτική υπεροπλία του Αττίλα από τη μια, οι ανοικτές κερκόπορτες και η αποδιοργάνωση των περισσοτέρων μονάδων της Εθνικής Φρουράς από την άλλη, μαζί με την ανοχή και την απάθεια που επέδειξαν οι ισχυροί της γης, επενέργησαν καθοριστικά προς το πιο εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Τόσα χρόνια μετά, τραγικοί πρωταγωνιστές όλοι εκείνοι που στη θέα των τουρκικών αρμάτων μάχης έτρεξαν να σώσουν τη ζωή τους, οι τραγικοί γονιοί που έχασαν τα παιδιά τους, οι γυναίκες που έχασαν το στήριγμά τους, τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους και τα πάντα γύρω τους. Οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής δεν αποτελούν τροφή για επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες, αλλά χειροπιαστές αποδείξεις των ασήκωτων ευθυνών της Τουρκίας, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, έναντι της Κύπρου.

Φίλες και Φίλοι,

Αποτελεί γεγονός πως καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων λόγω της άνευ προηγουμένου προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Είμαστε μάρτυρες της συμπεριφοράς μιας χώρας, που με απύθμενο θράσος προχωρεί με κλιμάκωση της παραβατικότητάς της προωθώντας νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς και απαξιώνοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό και αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεση μας, η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην αποτροπή νέων τετελεσμένων και στην δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών.
Μοναδικός μας στόχος είναι η επανέναρξη της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού, με συνθήκες που θα δημιουργούν προοπτικές για θετική κατάληξη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί την λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Κυρίες και Κύριοι,
Ειδικά φέτος, εβρισκόμενοι στο μέσο μιας περιόδου κατά την οποία η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυράς παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση με εξαγγελίες για περαιτέρω τετελεσμένα είτε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε επί της θαλάσσης, και με προτάσεις που ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, η όλη προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας είναι σαφώς πιο δύσκολη.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις και τις προκλήσεις, δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Αγαπητοί μου,
Είναι σε όλους διάχυτη η απογοήτευση και απουσία ελπίδας και αισιοδοξίας σε σχέση με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα όμως, από την πατρίδα μας, ποτέ δεν έλειψαν οι δοκιμασίες, ο πόνος και η πίκρα. Χρόνια, δεκαετίες και αιώνες πληρώνουμε βαρύ το τίμημα της ιστορίας και της γεωγραφίας μας. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως από το 1974 πληρώνουμε μέχρι σήμερα βαριές απώλειες. Είναι οι νεκροί μας, οι αγνοούμενοι, είναι η ίδια σχεδόν η μισή μας πατρίδα.
Αποτελεί, εξίσου αλήθεια πως σε αυτό τον τόπο ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε την ιστορική μας συνέχεια και την αποκατάσταση του κοινωνικού μας ιστού. Δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε πως μπορούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των πολιτών της.

Φίλες και φίλοι,
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα με τη σημερινή μου παρουσία εδώ, πέραν από την έκφραση εκτίμησης και ευγνωμοσύνης από πλευράς της Πολιτείας, να σας μεταφέρω το ξεκάθαρο μήνυμα ότι, έχοντας ως οδηγό τους αγώνες του παρελθόντος και τα απορρέοντα από αυτούς διδάγματα, δηλώνουμε περίτρανα πως δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Η έντονη μας ανησυχία μετουσιώνεται σε κινητήρια δύναμη που μας οδηγεί στη ξεκάθαρη βούληση για συνέχιση της προσπάθειας για τερματισμό της κατοχής και επίλυσης του κυπριακού.
Εκδηλώσεις σαν την σημερινή, όχι μόνο συντηρούν ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας αλλά ενισχύουν την ψυχική μας δύναμη, τονώνουν την εθνική μας συνείδηση, αλλά κυρίως, μας βοηθούν να διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες, είναι η πυξίδα για την πορεία του αύριο.
Η σημερινή τέλεση του εσπερινού της Αγίας Μαρίνας και η ενότητα αυτή που ακολούθησε υπό την αιγίδα του ∆ήμου Κυθρέας και της Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, δεν είναι παρά άλλη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας όλων μας για επιβίωση στη γη των πατέρων μας, στην οποία μετρά τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας και πολιτισμού. Η συντήρηση στη μνήμη μας της ιστορίας, της θρησκευτικής παράδοσης και της ζωής των κατεχομένων χωριών μας – και η μύηση σε αυτήν των παιδιών και των εγγονιών μας που δεν την έζησαν – συνιστά επιτακτική ανάγκη και οφειλή.
Εμείς, ευλαβικοί προσκυνητές, ανάβουμε απόψε το κερί της ψυχής μας με την άσβεστη φλόγα της μνήμης της αγαπημένης μας Κυθρέας και όλων των κατεχόμενων περιοχών μας.
Σας ευχαριστώ.


Χαιρετισμός Δημάρχου Κυθρέας Δρα Πέτρου Μ. Καρεκλά

στην Αντικατοχική Εκδήλωση Κυθρεωτών στον Ι. Ν. Αγίου Πολυδώρου

στις 16 Ιουλίου 2021

Συμπληρώθηκαν φέτος δύο αιώνες από την έναρξη της εθνεγερσίας των Ελλήνων το 1821, η οποία έληξε μετά από αιώνες σκλαβιάς με το θαύμα της δημιουργίας του πρώτου, έστω και κουτσουρεμένου, ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. 200 χρόνια μετά, εμείς οι Ακρίτες στο Νησί της Αφροδίτης στην εσχατιά της Μεσογείου, εξακολουθούμε να βιώνουμε τα δεινά της τουρκικής κατοχής, μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974,  προσμένοντας για 47 τώρα χρόνια την  απελευθέρωση και επιστροφή στη γη που πότισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι πρόγονοί μας.

Θυμηθήκαμε φέτος τους πολυάριθμους Κύπριους αγωνιστές που πολέμησαν στη μητροπολιτική Ελλάδα για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και τους εκατοντάδες προύχοντες και ιεράρχες του νησιού που σφαγιάστηκαν την 9η Ιουλίου 1821, με πρώτο τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Ανάμεσα στους τόπους που έπληξε τότε η οθωμανική λαίλαπα ήταν και η Κυθρέα, κωμόπολη με άφθονα νερά, εύφορες εκτάσεις και μεγάλες περιουσίες, οι οποίες αρπάγησαν και λεηλατήθηκαν, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της και αλλού.

Όσο για τους προκρίτους που κατάφεραν να διαφύγουν, χαρακτηριστικός ήταν ο στίχος του Κυθρεώτη φυγά Χατζηπετράκη, ο οποίος περιπλανώμενος στην Ευρώπη έγραφε σε Γάλλο γνωστό του εκφράζοντας τον πόθο της πατρίδας και ότι «προτιμά τον θάνατον υπό τας τερπνάς της Κυθρέας χρυσομηλέας παρά την ψυχράν και ομιχλώδη του Λονδίνου ατμοσφαίραν».

Σήμερα, οι Κυθρεώτες και οι Συντοπίτες πρόσφυγες του 1974 εξακολουθούν να σβήνουν, να κηδεύονται και να θάβονται μακριά από τα χώματα της γενέτειρας γης,  με το ίδιο πικρό παράπονο να τους διακατέχει που εξέφρασε τότε ο Χατζηπετράκης.

Δυστυχώς τα πάθη του λαού μας συνεχίζονται αδιάκοπα και με ένταση πάλιν, καθώς ο αδηφάγος “Νεοσουλτάνος” επιδεικνύει με κάθε παράνομο τρόπο και θράσος τη στρατιωτική δύναμή του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αλλού στη γειτονιά μας, εποικίζοντας σταδιακά στην κατεχόμενη γη μας  και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε συνέχεια σωρείας άλλων παρανομιών από το 1974.  Αναγνωρίζουμε μεν όλοι τις μεγάλες δυσκολίες , τις βιώνουμε καθημερινά! Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιμείνουμε στην ειρηνική επιλογή της αναζήτησης λύσης η οποία θα διασφαλίζει εφαρμογή αρχών δικαίου που προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλους τους λαούς, μικρούς ή μεγάλους.  Το είπαμε πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: είμαστε χώρα- μέλος της Ε.Ε. και θέλουμε να απολαμβάνουμε κι εμείς ό,τι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δικαιούνται και απολαμβάνουν!  Σ΄ αυτή την όντως τιτάνια και δύσκολη προσπάθεια, ήμασταν και θα παραμείνουμε μπροστάρηδες οι Κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες με τις αντίστοιχες συλλογικές Οργανώσεις μας, μαζί ασφαλώς και ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, με πλούσια δράση και παρουσία στην προσφυγιά.   

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Το «ποδοβολητό των βαρβάρων» που πολλές φορές στην ιστορία ακούστηκε, ακούγεται ξανά, τώρα αυτό το διάστημα πιο δυνατά  στην κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα. Έχουμε καθήκον ιερό όλοι μας να υπερασπιστούμε τα δίκαια της πατρίδας μας απ’ άκρη σ’ άκρη, με αλληλεγγύη, ομόνοια, σθένος και αποφασιστικότητα. Το παράδειγμα των επιφανών και αφανών ηρώων μας που μνημονεύθηκαν και θα μνημονευθούν φέτος σε δεκάδες μνημόσυνα, αξιόλογα πονήματα, διαλέξεις και εκδηλώσεις, ιδιαίτερα με την ευκαιρία των εορτασμών για την εθνική παλιγγενεσία, ας γίνει ο φάρος και η πυξίδα μας σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Ας επικαλούμαστε τη μεσιτεία και τις πρεσβείες τους, ας ακολουθούμε τα βήματά τους ενώνοντας όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου και όλων ανεξαίρετα των νομίμων κατοίκων του.

Δεν πρέπει ηγεσία και λαός με κανένα τρόπο να χάσουμε την πίστη μας πως έχουμε το αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα να χτυπήσουμε ξανά τις καμπάνες στην Αγία Μαρίνα, στην Παναγία την Χαρδακιώτισσα, στον Άγιο Χαράλαμπο, στην Παναγία την Τραχωνίτισσα  και σ’ όλους τους λεηλατημένους και βουβούς ναούς μας στην Κυθρέα και την Ευρύτερη Περιοχή της, καθώς και σ’ όλη την κατεχόμενη γη μας! Γένοιτο!

 


Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Εορτασμός Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης (16-17 Ιουλίου 2021)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνης Κυθρέας, ο Δήμος και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμοπόλεως Κυθρέας προσκαλούν τους Κυθρεώτες στον εορτασμό.

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, ώρα 6.30 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου πλαισιούμενου από Ιερείς της Κυθρέας και άλλων ενοριών.

Επίσης, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Τύμβου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας Τύμβου προσκαλούν τους χωριανούς στον εορτασμό. Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, ώρα 7.00 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης, στην ενορία Αγίου Γεωργίου Λατσιών.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, θα τελεστεί το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στην ενορία Χρυσελεούσας Στροβόλου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίας Μαρίνης Κυθρέας και Αγίου Γεωργίου Τύμβου ευχαριστούν τον Δήμο Κυθρέας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Τύμβου, τα οργανωμένα σύνολα και όλους τους εκτοπισμένους, για την καλή συνεργασία.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίας Μαρίνης Κυθρέας και Αγίου Γεωργίου Τύμβου.

Share