Συναπάντημα των Μαραθοβουνιωτών στη χάρη του Προφήτου Ηλιού (19 Ιουλίου 2021)

Συναπάντημα των Μαραθοβουνιωτών στη χάρη του Προφήτου Ηλιού (19 Ιουλίου 2021)

Με κατάνυξη οι εκτοπισμένοι του Μαραθοβούνου συνάχθηκαν για ακόμη μια χρονιά, μακριά από την πατρώα γη, να εορτάσουν τον προστάτη Άγιο Προφήτη Ηλία, τηρώντας τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για την παρατεταμένη πανδημία.

Το εσπέρας της Δευτέρας, 19 Ιουλίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Δήμο Γερίου. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν οι εφημέριοι της Ενορίας, Πρωτ. π. Δημήτριος Κούτσιος,  Οικον. π. Ιωάννης  Νεοφύτου, ο εκ Μαραθοβούνου Εκκλησιαστικός Επίτροπος Πρωτ. π. Χρίστος Χρίστου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος οργανώνεται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας Μαραθοβούνου, παρέστησαν ανάμεσα στο εκκλησίασμα ο Δήμαρχος  Γερίου κ. Νεόφυτος  Παπαλαζάρου, οι Κοινοτάρχες, Αγκαστίνας κ. Αναστασία  Γερολέμου και Στρογγυλού κ. Σταύρος Σταύρου, καθώς επίσης ο Κοινοτάρχης Μαραθοβούνου κ. Ανδρέας Πιερής, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Πρόεδροι και μέλη οργανωμένων συνόλων και οι εκτοπισμένοι συγχωριανοί του Μαραθοβούνου.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον δεύτερο πρόδρομο της παρουσίας του Χριστού, τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος παραμένει στη συνείδηση των πιστών ως ένας από τους μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Όπως επισήμανε ο Θεοφιλέστατος τόσο ο Προφήτης Ηλίας, όσο και οι υπόλοιποι δίκαιοι και προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης συνδέονται με όλους εμάς τους χριστιανούς του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, έως της συντελείας του αιώνος και μας ενώνουν με τη Σοφία του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό που είναι ο μόνος σταθερός και αμετάβλητος στον μάταιο τούτο κόσμο: «Οὗτοι πάντες μαρτυρηθέντες διὰ τῆς πίστεως οὐκ ἐκομίσαντο τὴν ἐπαγγελίαν, τοῦ Θεοῦ περὶ ἡμῶν κρεῖττόν τι προβλεψαμένου, ἵνα μὴ χωρὶς ἡμῶν τελειωθῶσι» (Eβρ. ια΄39-40). 

Ο κάθε άνθρωπος, υπογράμμισε ο Επίσκοπος Γρηγόριος, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του καλείται με τιμιότητα και ενσυνείδηση, να πολλαπλασιάσει τα τάλαντα που ο Θεός πλουσιοπάροχα του χάρισε από την γέννησή του αλλά και με την είσοδό του στους κόλπους της Εκκλησίας διά του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω στις 20 Νοεμβρίου 2019, μετά από μια μακρά θεάρεστη διακονία στην Αρχιεπισκοπή των Θυατείρων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στους πλείστους ετήσιους εορτασμούς του Προφήτου Ηλιού, ως γόνος του Μαραθοβούνου προεξήρχε των ακολουθιών και ευλογούσε τους οικείους και συγχωριανούς του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Επίσκοπος Μεσαορίας και στον Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Τροπαίου κ. Αθανάσιο, και νυν Μητροπολίτη Κολωνείας, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη εφικτό να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Δέηση υπέρ πάντων των εκτοπισμένων Μαραθοβουνιωτών. Επίσης, μετά την Αρτοκλασία τελέστηκε Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου και πάντων των κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, ευεργετών, επιτρόπων, πατέρων και αδελφών Μαραθοβουνιωτών.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος  ευχαρίστησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας Μαραθοβούνου για την  μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία.

Στο τέλος του Εσπερινού μίλησε ο Κοινοτάρχης Μαραθοβούνου κ. Ανδρέας Πιερής, ο οποίος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους που παρέστησαν στην Εσπερινό, έστειλε μήνυμα υπομονής, ενότητας και εγκαρτέρησης στους συγχωριανούς και ευχαρίστησε τους Ιερείς και την ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Γερίου, για τη φιλοξενία, καθώς και τον Θεοφιλέστατο Γρηγόριο για την όλη συμπαράσταση και συνεργασία. Ο κ. Ανδρέας Πιερής ζήτησε από τον Επίσκοπο Μεσαορίας να μεταφέρει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου το σεβασμό και τις ευχαριστίες του ιδίου και των Μαραθοβουνιωτών για όλες τις προσπάθειες και το αμύητο ενδιαφέρον που έχει για τους εκτοπισμένους και τις οικογένειές τους.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Επίσκοπος Μεσαορίας εγκαινίασε το καθιερωμένο παζαράκι για τη στήριξη των συγχωριανών Μαραθοβουνιωτών. Ακόμη να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησε το 19ο τεύχος της ετήσιας έκδοσης του περιοδικού «Μαραθόβουνος, δεν ξεχνώ», στο οποίο δημοσιεύεται χαιρετισμός του Θεοφιλεστάτου, ως Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Ακολούθησε σύναξη στο προσωρινό οίκημα του Μαραθοβούνου στο Γέρι, όπου συνάχθηκαν οι Μαραθοβουνιώτες για να θυμηθούν τα παλαιά και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post