Η Εκκλησία Κύπρου παρούσα στους εορτασμούς της Εκκλησίας Ουκρανίας με θερμό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Η Εκκλησία Κύπρου παρούσα στους εορτασμούς της Εκκλησίας Ουκρανίας με θερμό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Η Εκκλησία Κύπρου δια του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσοστόμου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’,  μετέσχε σήμερα  στο Κίεβο στους εορτασμούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας για την ιερά μνήμη του Αγίου Πρίγκηπος Βολοντίμιρ του Κιέβου και τη 1033η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως-Ουκρανίας από την Μητέρα τους Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας συλλειτούργησε με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Ουκρανίας, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη , Γέροντα Χαλκδόνος Εμμανουήλ, τον εκπρόσωπο του Πατριαρχίου Αλεξανδρείας, Επίσκοπο Βαβυλώνος  Θεόδωρο, και άλλους Αρχιερείς. 

Στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην Μονή Αγίου Μιχαήλ  , στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος ανέγνωσε (φωτογραφία στην κορυφή της ανάρτησης)  μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στο οποίο αναφέρεται:  «Εκφράζουμε τη μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη μας για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στους εορτασμούς της Εκκλησίας της Ουκρανίας μέσω του εκπροσώπου μας». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ευχήθηκε  σε όλους τους πιστούς, «που αποτελούν την πληρότητα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι μέσω (βάπτισης) διατηρούν την κληρονομιά  της Θείας Χάρης, να διατηρήσουν τον Χριστό ζωντανό στις καρδιές τους».

Τέλος, ευχήθηκε στον Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας , Επιφάνιο, να έχει χρόνια πολλά με πνευματική καρποφορία.

Λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά αναγνώστηκε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’

Κιέβου Επιφάνιος: Πρέπει να επιτύχουμε την απελευθέρωση των Ουκρανών του Ντονμπάς και της Κριμαίας από την κατοχή και την αιχμαλωσία.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος σε ομιλία του τόνισε : «Τόσο η ψυχή όσο και το σώμα συνδέονται με τον άνθρωπο, έτσι η Εκκλησία συνδέεται με το ουκρανικό ορθόδοξο και ουκρανικό ανεξάρτητο  ενιαίο κράτος. Ως εκ τούτου, φροντίζοντας την ψυχή του λαού μας – της Εκκλησίας, πρέπει επίσης να φροντίσουμε το σώμα – μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Πρέπει να εργαστούμε ειλικρινά και πιστά γι’ αυτήν, να την υπερασπιστούμε από την επιθετικότητα, να φροντίσουμε να την οικοδομήσουμε πάνω στις αρχές της αλήθειας και της δικαιοσύνης και να δείξουμε την εντολή του Θεού για αγάπη για τους γείτονές μας».

Σημείωσε ότι είδε με χαρά πως ιερείς και λαϊκοί του Πατριαρχείου Μόσχας πήγαν  στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ, άναψαν  κεριά, προσευχήθηκαν, ενώ χθες, όπως είπε, ηγέτες του Πατριαρχείου Μόσχας συγκεντρώθηκαν  δήθεν για εορτασμό και προσευχή, αλλά το εκκλησίασμα χρησιμοποιήθηκε για να λατρευτεί η έχθρα, ακόμη  και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πρώτου μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. “Αλλά πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού, αυτοί οι αδελφοί και αδελφές θα μάθουν την αλήθεια, και η αλήθεια θα τους απαλάξει  από τα δεσμά της αυταπάτης της Μόσχας”, επεσήμανε. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Επιφάνιος τόνισε: “Έχουμε επιτύχει πολλά με τη βοήθεια του Θεού, αλλά είναι  πολλά που δεν έχουμε κάνει ακόμα. Έχουμε μια Τοπική Εκκλησία – αλλά πρέπει να επιτύχουμε την πληρότητα της ενότητάς της. Δυστυχώς, υπάρχουν και εκείνοι μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία που δεν έχουν μάθει ακόμα την πληρότητα της αλήθειας, δεν υπακούουν στην κανονική τάξη, οι ίδιοι απομακρύνονται από την εκκλησιαστική επικοινωνία, δεν θέλουν να ακούσουν αυτό που καθορίζεται από τον Τόμο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πρέπει, επίσης, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση του ουκρανικού κράτους, έτσι ώστε όλοι να επιτύχουμε τη νίκη και την ειρήνη, να επιτύχουμε την απελευθέρωση των Ουκρανών του Ντονμπάς και της Κριμαίας από την κατοχή και την αιχμαλωσία. Έτσι ώστε μαζί να οικοδομήσουμε μια πραγματικά δημοκρατική, ευρωπαϊκή, πνευματικά και υλικά ανεπτυγμένη Ουκρανία“.

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το οποίο ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ , είναι το ακόλουθο:

“Η φωνή της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστή για τον ευλογημένο λαό  του Κιέβου και σε ολόκληρη την Ουκρανία, καθώς αυτή η φωνή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της αναπνοής και της υψηλότητας του Αγίου Πνεύματος κατά τη βάπτιση και τη μετατροπή στον Χριστιανισμό των ευλογητών προγόνων σας από τους αξέχαστους Προκατόχους και Πατέρες μας, οπότε αισθάνομαι ότι είναι άθραυστο καθήκον μου να  απευθυνθώ σε σας σε αυτή την ιστορική, ευλογημένη μέρα.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου της Βάπτισης της Ρωσίας, ωστόσο, είναι γεμάτος προσμονή προσωπικής επικοινωνίας και συνάντησης, αλλά και πραγματική ενότητα εν Χριστώ μέσω του Ποτηρίου  Της Ζωής, καθώς σχεδιάζουμε μια επίσκεψη στο Κίεβο,  ως απάντηση σε μια ειλικρινή Εκκλησία και κρατική πρόσκληση  για να δούμε από κοντά πώς ο ευσεβής ορθόδοξος ουκρανικός λαός είναι ευλογημένος και καθαγιασμένος, ενώνοντας το Σώμα του Κυρίου, χωρίς διαιρέσεις ή οδυνηρές καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος”.

Από την άποψη αυτή, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής μας τον Αύγουστο, απευθύνω το μήνυμα της αγάπης και της ενότητας σε όλους, διότι είτε το γνωρίζουν, είτε το θέλουν είτε όχι, όλοι οι πιστοί εν Χριστώ στην Ουκρανία είναι ο καρπός του πολυδάπανου αμπελώνα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Πολλοί μπορεί να παρερμηνεύσουν αυτή τη ζωτική και βαθιά πνευματική σύνδεση ως πρόθεση εκ μέρους μας να ελέγξουμε και να χειραγωγήσουμε την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Καθόλου! Έχουμε δώσει μέρος του επί μακρόν πάσχοντος  Σώματος της Μητέρας Εκκλησίας για να επιτρέψουμε στα παιδιά, που γεννήθηκαν από τη μήτρα της, πριν από 1033 χρόνια, να αντιμετωπίσουν ώριμα και υπεύθυνα  και με  με σύνεση τα ζητήματα της καθημερινής εκκλησιαστικής ζωής, σύμφωνα με τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειές τους, στη γλώσσα τους εντός των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας.

Μια τέτοια διοικητική ανεξαρτησία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μας ενδιαφέρει ούτε εγκαταλείπουμε τη βαριά πνευματική ευθύνη που αναλάβαμε, όταν φέραμε πίστη και διαφώτιση στους προγόνους σας. Αισθανόμαστε αυτή την ισχυρή πνευματική σύνδεση και μας ενδιαφέρει πολύ η πρόοδος μέσω της χάρης του Θεού για όλα τα παιδιά μας σε όλο το σύμπαν. Η αγάπη της Μητέρας Εκκλησίας για τα παιδιά της παντού είναι θυσιαστική και εξαντλητική, αλλά ποτέ δεν προσποιήθηκε, επιδεικτικά. Σας δώσαμε πραγματική εσωτερική εκκλησιαστική ανεξαρτησία με τη μορφή αυτοκεφάλου και αυτό δεν είναι απλώς ένα όνομα, αφού έχουμε δει τα δάκρυα πολλών ηρώων και αγίων του ευσεβούς ουκρανικού λαού που, κατά μήκος των ρευμάτων του Δνείπερου ποταμού  ήρθαν σε εμάς σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μια Τοπική Εκκλησία, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, η οποία άλλαξε σταδιακά τη γλώσσα και τις παραδόσεις, φυσικά, και μετά τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Επιφάνιε, ερχόμαστε με μεγάλη αγάπη στις καρδιές μας σε ολόκληρη την Ουκρανία χωρίς εξαίρεση. Μια αληθινή Μητέρα δεν αποδυναμώνει ποτέ την αγάπη της, γιατί κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη Μητέρα να αγαπήσει είτε τα παιδιά της την αγαπούν, είτε όχι. Αν, αντί να χαρούν , αναστατώθηκαν που τα αδέλφια τους, που ήταν νεκρά, ζωντάνεψαν ότι έλειπαν και βρέθηκαν (Λουκάς, 15:32), δεν αποθαρρύνει σε καμία περίπτωση την Εκκλησία από το να συνεχίσει να θεραπεύει με πικρά φάρμακα, αλλά πάντα καθοδηγούμενη όχι από κοσμικά κριτήρια και την κυριαρχία ενός έθνους έναντι ενός άλλου, αλλά για χάρη της κυριαρχίας με το θέλημα του Θεού , Αγάπη και Ειρήνη στη Γη.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρουμε τον πολύ  αγαπητό Προκαθήμενο Επιφάνιο, τους  αγαπητούς αγίους αδελφούς ιεράρχες  και όλους όσους εισήλθαν στην Εκκλησία και όσους  βρίσκονται έξω , και με την ελπίδα μιας προσωπικής συνάντησης και επικοινωνίας μαζί σας  προσεχώς Σας ασπαζόμαστε , μέσω του αγγελιοφόρου μας σε εσάς, του  Μητροπολίτη Εμμανουήλ, που στάλθηκε ειδικά για να συμμετάσχει μαζί σας και να συμπροσευχηθεί  για το γενναιόδωρο έλεος του Τριαδικού  Θεού, δοξασμένο από τους πατέρες μας, σε ολόκληρη την Ουκρανία και τον ευγενή λαό της”.

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’

Ο προκαθήμενος του δευτορόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας , Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ , στο μήνυμα του, το οποίο μετέφερε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεόδωρος τόνισε:  “Αναμφίβολα, το γεγονός της μετάβασης του πρίγκιπα Βλαντιμίρ από τον παγανισμό στη χριστιανική αλήθεια και το βάπτισμα του , όπως  και το κοινό βάπτισμα των υπηκόων του στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας με την αρχή να τοποθετείται στον ποταμό δίπλα στον Δνείπερο  έχει μεγάλη σημασία για την  χριστιανική ιστορία…Ο
πρίγκιπας Βλαντιμίρ  δεν περιόριζε εγωιστικά την αναγέννηση μόνο στον εαυτό του, αλλά την επέκτεινε βαφτίζοντας τον λαό του, περνώντας το Φως του Χριστού, και με αυτόν τον τρόπο δίνοντας σε χιλιάδες ανθρώπους την ευκαιρία να επανενωθούν με τον Θεό, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να κερδίζουν αγιότητα στον αγώνα για την ενότητα της πίστης,  να γίνουν νέοι άνθρωποι, να λάβουν αιώνια ζωή στη βασιλεία των ουρανών.

Στο πλαίσιο της ενότητας της πίστης, το Βάπτισμα των Ρως , μεταξύ άλλων, σηματοδοτεί την ανάπτυξη σχέσεων με το Βυζάντιο, οι οποίες κατοχυρώθηκαν στο γάμο του Αγίου Βλαντιμίρ με την Άννα Κομνηνή , αδελφή του αυτοκράτορα Βασιλείου  Β’.

Ασπαζόμαστε εν Κυρίω Εσάς προσωπικά Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας , Επιφάνιε,  τους σεβαστούς ιεράρχες σας, τον ιερό κλήρο, τη μοναστική αδελφότητα και τη χριστιανική πληρότητα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας  Ουκρανίας. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Άγιος Βλαντιμίρ και ο  ένδοξος  Άγιος  Απόστολος  και Ευαγγελιστής Μάρκους να σας δώσουν πολλά χρόνια, υγεία  σωματική και ψυχική και δύναμη για να εκπληρώνεται ως Προκαθήμενος τα καθήκοντά , τα οποία  επιβάλλουν μεγάλη ευθύνη. Στον αγαπημένο ουκρανικό λαό (ευχόμαστε)  ευημερία, πρόοδο, χαρά και ειρήνη από τον δημιουργό του κόσμου, τον  Κύριο  Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα μας”.

Για να μην επιβαρύνει την ήδη κακή επιδημιολογική κατάσταση της Ουκρανίας, και σε αντίθεση με την εκκλησιαστική παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στη χώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία  Ουκρανίας δεν πραγματοποίησε ούτε εφέτος την καθιερωμένη μεγάλη λιτανεία προς το Μνημείο του Αγίου Πρίγκηπος Βολοντίμιρ.

Αντ ‘ αυτής έγινε προσευχή κοντά στο Μνημείο και  αναπέμφθηκε  δέηση για λύτρωση από την πανδημία του κορονοϊού.

*O Μητροπολίτης  Μητροπολίτης Επιφάνιος  δέχθηκε τον Μητροπολίτη Κυρηνείας  Χρυσόστομο. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ ο Μητροπολίτης Κυρηνείας προσέφερε συμβολικό δώρο – καλλιτεχνική εικόνα- του πρόσφατα καθαγιασμένου Καθεδρικού Ναού της Εκκλησίας Κύπρου. 

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος  ανταπέδωσε με ένα αρχιερατικό εγκόλπιο και ένα βιβλίο για τα δύο χρόνια ζωής και δράσης  της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας.

 

Πηγή: ageliaforos.com

Φωτογραφίες: Υπηρεσία Τύπου Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU)

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post