Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά (31 Ιουλίου 2021)

Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά (31 Ιουλίου 2021)

Με συμμετοχή πλήθους προσκυνητών και την τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων, ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά, το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021.

Κατόπιν κανονικής αδείας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, προέστη του Εσπερινού και κήρυξε το θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού, πλαισίωσαν τον Επίσκοπο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος, της Μητροπόλεως Μόρφου, ο εφημέριος π. Λουκάς Κασινίδης και οι παρεπιδημούντες ιερείς π. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, π. Μιχαήλ Βοσκός και ο π. Σωκράτης Σωκράτους.

Τελέστηκε λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και της εικόνας των Αγίων Μαρτύρων επτά Μακκαβαίων, της μητρός αυτών Σολωμονής και του διδασκάλου αυτών Ελεαζάρου του ιερέως, καθώς επίσης δέηση και αρτοκλασία.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη δύναμη του Σταυρού και της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού.

«Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται. Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται».

Ο Σταυρός του Κυρίου από σύμβολο κατάρας έγινε το ζωηφόρο φυτό το οποίο αγιάζει τον άνθρωπο και τη φύση ολόκληρη.

Επισήμανε ο Επίσκοπος ότι αγαθή συγκυρία ο Εσπερινός της εορτής συνέπεσε Σάββατο, οπότε συμπορεύθηκε η εορτή της Προόδου του Σταυρού μαζί με το αναστάσιμο περιεχόμενο των τροπαρίων της παραμονής της Κυριακής.

Δια του Σταυρού του Κυρίου ο διάβολος νικήθηκε και δια της Αναστάσεως Αυτού το κέντρο της αμαρτίας αδυνάτησε. Μας έσωσε με την ανάστασή Του ο Σωτήρας από τις πύλες και την κυριαρχία του Άδη, ένεκα του οικειοθελούς Αυτού θανάτου. Για το λόγο αυτό τον δοξολογούμε και τον ομολογούμε ως Μονογενή Υιό του Θεού.

Καταλήγοντας ο Μεσαορίας Γρηγόριος, επισήμανε την αξία του Ζωοποιού Σταυρού στη ζωή μας. Καθώς και τη δύναμη που λαμβάνουμε από τη χάρη του, για να αντιμετωπίζουμε τα της καθημερινότητας του βίου του.

Παράκλησή μας προς τον εσταυρωμένο Κύριό μας να μας δεχθεί στη Βασιλεία Του όπως το Ληστή που τον ομολόγησε ως Θεάνθρωπο Λυτρωτή, ένεκα της ταπείνωσης, της μετάνοιας και της αγάπης του και δέχθηκε δωρεές του Παναγίου Πνεύματος.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Ταυτόχρονα, παρακάλεσε τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο να μεταφέρει τις ευχαριστίες και τα σεβάσματά του προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο.

Μετά το πέρας του Εσπερινού οι παριστάμενοι Πεδουλιώτες και άλλοι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Επίσκοπο Μεσαορίας. Να σημειωθεί ότι ο Μεσαορίας Γρηγόριος επισκέπτεται συχνά την κοινότητα του Πεδουλά, τα τελευταία δέκα έτη. Δεν παραλείπει να εκφράζει την αγάπη και την εκτίμηση προς όλους.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post