Τέλεση Μνημοσύνων της κατεχόμενης κοινότητας Βώνης την Κυριακή 08 Αυγούστου 2021

Τέλεση Μνημοσύνων της κατεχόμενης κοινότητας Βώνης την Κυριακή 08 Αυγούστου 2021

Την Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου εκκλησιάστηκαν και τέλεσαν Μνημόσυνα οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Βώνης. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Σάββα, ο Οικονόμος π. Ματθαίος Παπαηλία, ο Πρεσβύτερος π. Μαρίνος Κλαδάς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Μυσταγωγίας έγινε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων Βωνιατών, ανευρέσεως των αγνοουμένων και επανόδου όλων των προσφύγων μας σε συνθήκες ελευθερίας στις πατρογονικές εστίες. Επίσης, τελέστηκαν τα Ιερά Μνημόσυνα πάντων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κατεχόμενης κοινότητος Βώνης, καθώς επίσης και όλων δολοφονηθέντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και ιδιαίτερα στη σημασία της πίστης μας στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Η πίστη είναι αυτή που έσωσε τους δύο τυφλούς σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου: «Κατὰ τὴν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν» (Ματθ. θ΄, 29). Αυτή η πίστη μας καλεί να αναλογιστούμε τα θαυμάσια που μας παρέχει καθημερινά η αγάπη και η πρόνοια του Θεού, έτσι ώστε με εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, να μείνουμε ενωμένοι με τον Αναστάντα Κύριο και να απομακρύνουμε από μέσα μας οτιδήποτε προσπαθεί να μας χωρίσει από Αυτόν και από τους συνανθρώπους μας.

Αυτό μάς βοηθά να κατανοήσουμε την αξία της αποκάλυψης του Θαβωρίου Φωτός, σύμφωνα με το θαύμα που βίωσαν οι τρεις μαθητές κατά την ώρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. 

Τα 47 χρόνια προσφυγιάς, μακριά από τις πατρογονικές εστίες μας, οι αλλεπάλληλες προκλήσεις και δοκιμασίες του λαού μας και ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες, αποτελούν για τον κάθε χριστιανό μία έξοχη ευκαιρία να διδαχθεί και να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο ότι η πίστη μας, δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Εξαγοραζόμενοι την κάθε ώρα και στιγμή καλούμαστε να αγαπούμε, να συγχωρούμε, να συμπάσχουμε και να προσευχόμαστε για όλους τους αδελφούς μας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος τόνισε την μέγιστη σημασία και δύναμη της προσευχής. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προσεύχονται για όλο τον κόσμο, τους εγγύς και τους μακράν, τους εν ασθενεία και δοκιμασία, τους πονεμένους, ταλαιπωρημένους και εμπερίστατους αδελφούς μας. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι έχουμε αυτή την ευλογία και την ευχέρεια να προσευχόμαστε, μετέχοντας στο Ποτήριο της Ζωής, δηλαδή στο αναστημένο Σώμα και Αίμα του Χριστού», κατέληξε ο Επίσκοπος Γρηγόριος.

Οι Βωνιάτες θυμούνται με ευλάβεια και νοσταλγία τον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της κοινότητς, αλλά δε λησμονούν και το ανύπαρκτο σήμερα εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (του «σπόρου»), όπου στη θέση του σήμερα ορθώνεται ο κυκλικός κόμβος προς Αμμόχωστο-Λευκωσία και Τρίκωμο-Τύμβου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της κοινότητος Βώνης, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, στον περίβολο του Ιερού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. 

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post