Εορτασμός του Οσιομάρτυρος Δομετίου στον ομώνυμο Δήμο, στη Λευκωσία (Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021)

Εορτασμός του Οσιομάρτυρος Δομετίου στον ομώνυμο Δήμο, στη Λευκωσία (Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 το εσπέρας, μέσα στη θλιβερή ανθρωπίνως, τραγική κατάσταση που επιφέρει η ραγδαία πύρινη λαίλαπα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα αρχαίο Ναό του Αγίου Δομετίου στον ομώνυμο ακριτικό Δήμο Αγίου Δομετίου, στην ευρύτερη Λευκωσία, συμπαραστατούμενος από τους εφημέριους της ενορίας του Αγίου Γεωργίου (Αγίου Δομετίου), Πρωτοπρεσβύτερους π. Θεόδωρο Θεοδώρου και π. Παναγιώτη Αχιλλέως και τους Διακόνους π. Ανδρέα Ματέι και π. Ιωάννη Τεβετζιή.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος έκανε λόγο για το μέγα γεγονός της Μεταμορφώσεως, όταν το Πανάγιο Πνεύμα επέλαμψε στο όρος Θαβώρ, αποκαλύπτοντας τη δόξα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, δηλαδή το άκτιστο φως της Τρισηλίου Θεότητος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο της ημέρας, τον Οσιομάρτυρα Δομέτιο, ο οποίος αν και ήταν Πέρσης και ειδωλολάτρης, διδάχθηκε το ιερό Ευαγγέλιο και με ταπείνωση αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του στο Χριστό. Μιμούμενος τους μεγάλους ασκητές της ερήμου, έφυγε στα όρη και έζησε σε μια σπηλιά προς αναζήτηση της Θεογνωσίας και της εμπειρίας του άκτιστου Θαβωρίου Φωτός. Τόσο φωτοφόρος και πνευματοφόρος ήταν, που με την αφοσίωσή του στο θέλημα του Θεού αναδείχθηκε επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος. Πολλοί τον ακολούθησαν κι έγιναν μαθητές του στον τίμιο αγώνα της Βασιλείας των Ουρανών. Η πορεία του Οσίου κατέληξε με μαρτύριο του αίματος.

Ο Οσιομάρτυρας Άγιος Δομέτιος, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας, αποτελούν για εμάς παράδειγμα προς μίμηση, ζώντας το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως. Οι Άγιοι, ως άνθρωποι σαν εμάς, «σάρκα φοροῦντες καί τόν κόσμον οἰκοῦντες», αρνήθηκαν τη ματαιότητα του κόσμου τούτου, εντάχθηκαν στην Εκκλησία εγκαταλείποντας τον παλαιό άνθρωπο και ολοκληρώθηκαν πνευματικά μέσα στην Εκκλησία εν Χριστώ, με αποτέλεσμα, η χάρις του Παναγίου Πνεύματος να διατηρεί αλησμόνητη και αναλλοίωτη τη μνήμη τους στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα, οι πιστοί βιώνουν την εμπειρία αυτή της παρρησίας των Αγίων προς τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, ζώντας το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επεσήμανε ότι τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που έχει συνείδηση της τελειότητας του Θεού αλλά και της ανθρώπινης ατέλειάς του και ζει με εγρήγορση και νήψη για απόκτηση και καλλιέργεια της ενάρετης βιοτής με σιωπή και προσευχή μέσα στην καθημερινότητα του βίου του.

Προσευχή όλων μας, κατέληξε ο Θεοφιλέστατος, όπως ο Πανάγιος Θεός, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου, να σκεπάζει όλους μας, τους εν ασθενεία και δοκιμασία αδελφούς μας και ιδιαίτερα τους πυρόπληκτους της νήσου μας, της Ελλάδας και σε κάθε πληγήσα περιοχή της υφηλίου.

Κατά τη διάρκεια  του Εσπερινού ανάμεσα στο εκκλησίασμα παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021, τελέστηκε στον ίδιο πανηγυρίζοντα ιστορικό Ναό ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post