Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πέρα Χωριό Νήσου (06 Αυγούστου 2021)

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πέρα Χωριό Νήσου (06 Αυγούστου 2021)

Την Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021, η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πέρα Χωριό Νήσου. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Βορκάς, ο Πρεσβύτερος π. Λοΐζος Πελεκάνος και οι Διάκονοι π. Ανδρέας Ματέι και π. Δημήτριος Δημαράς.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο πανίερο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας, το οποίο οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν να εορτάζεται 40 ημέρες πριν την εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Ὁ πάλαι τῷ Μωσεῖ συλλαλήσας, ἐπὶ τοῦ ὄρους Σινᾶ διὰ συμβόλων. Ἐγὼ εἰμι, λέγων ὁ Ὤν, σήμερον ἐπ’ ὄρος Θαβώρ, μεταμορφωθεὶς ἐπὶ τῶν μαθητῶν, ἔδειξε τὸ ἀρχέτυπον κάλλος τῆς εἰκόνος, ἐν ἑαυτῷ τὴν ἀνθρωπίνην, ἀναλαβοῦσαν οὐσίαν, καὶ τῆς τοιαύτης χάριτος, μάρτυρας παραστησάμενος Μωϋσῆν καὶ Ἠλίαν, κοινωνοὺς ἐποιεῖτο τῆς εὐφροσύνης, προμηνύοντας τὴν ἔνδοξον διὰ Σταυροῦ, καὶ σωτήριον Ἀνάστασιν».

Κατά τη Μεταμόρφωση στο όρος Θαβώρ, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, σε μικρό χρονικό διάστημα πριν το εκούσιο πάθος, το Σταυρό και την τριήμερη ταφή, φανέρωσε την άκτιστη δόξα της θεότητός Του. Ο Χριστός διά της Μεταμορφώσεως βεβαιώνει και επαληθεύει τη θεότητά Του, που λίγο νωρίτερα είχαν ομολογήσει οι Μαθητές διά του στόματος του Αποστόλου Πέτρου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια πρώτη εμπειρία της ελεύσεως της Βασιλείας Του.

Στο όρος Θαβώρ, κατά τη Μεταμόρφωση του Κυρίου, εμφανίστηκαν ο Μωϋσής και ο Ηλίας, αποδεικνύοντας στους μαθητές Του ότι Εκείνος είναι ο Μεσσίας που ανέμεναν και ότι στο πρόσωπό Του εκπληρώνονται ο νόμος και οι προφητείες. Όπως επισήμανε ο Θεοφιλέστατος, κατά τη Μεταμόρφωση ο Χριστός φανέρωσε το αιώνιο και άκτιστο Φως της Βασιλείας του Θεού, το οποίο βίωσαν σύμφωνα με τη δεκτικότητά τους οι μαθητές Του. Αυτό το αιώνιο φως της Παναγίας Τριάδος στο πρόσωπο του Μονογενούς Σωτήρος Χριστού καλούμαστε και εμείς οι πιστοί να βιώσουμε, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μετά την Οπισθάμβωνο Ευχή, όπως είθισται σύμφωνα με την τοπική μας παράδοση, ο Επίσκοπος Γρηγόριος ανέγνωσε την ευχή «εἰς τήν μετάληψιν σταφυλῆς», δηλαδή ευλογίας των πρώτων σταφυλιών του έτους.

Προ της απολύσεως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι αξιώθηκε από το Σωτήρα Χριστό να λειτουργήσει και πάλι στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της κοινότητας, στον οποίο ερχόταν κατά το διάστημα 2001-2007, ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην οποία άνηκε τότε η κοινότητα. Έπειτα, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα για την κανονική άδεια να τελέσει τη Θεία Λειτουργία. Μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, με τις ευλογίες του οποίου αποδέχθηκε την πρόσκληση των Ιερέων, των Επιτρόπων και όλων των κατοίκων της κοινότητας Πέρα Χωριό Νήσου, τους οποίους ευχαρίστησε για τη φιλοξενία.

Ευχήθηκε όπως το άκτιστο φως του Σωτήρος Χριστού να φωτίζει τη ζωή και τα έργα μας και να αξιωθούμε της μεγάλης Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post