Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Καθημερινό βίωμα, το μαρτύριο της συνειδήσεως και πρόσκληση για αντίσταση στην υψηλόφρονα γνώμη» (5 Σεπτεμβρίου 2021)

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Καθημερινό βίωμα, το μαρτύριο της συνειδήσεως και πρόσκληση για αντίσταση στην υψηλόφρονα γνώμη» (5 Σεπτεμβρίου 2021)

Την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, με τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και την κανονική άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, όπου οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητος Πυργάς Μεσαορίας (Αμμοχώστου) εόρτασαν το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πρεσβύτερος π. Θεοφάνης Ευθυμίου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, της παραβολής του άσπλαχνου οφειλέτου. Τόνισε την ευσπλαχνία, την συγχωρητικότητα, την ευεργεσία και την έμπρακτη αγάπη που δείχνει ο Θεός στον άνθρωπο. Υπογράμμισε δε την πονηριά, τον εγωισμό και την αλαζονεία του πεπερασμένου ανθρώπου, ο οποίος χωρίς εγκράτεια και λιτότητα εργάζεται αγέρωχα μόνο για το συμφέρον του, χωρίς αγάπη για το συνάνθρωπό του.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας πρόσθεσε ότι βιώνουμε καθημερινά το μαρτύριο της συνειδήσεως και καλούμαστε να αντιστεκόμαστε στην υψηλόφρονα γνώμη και να αγωνιζόμαστε με ταπείνωση, υπομονή, καταδεκτικότητα, αγάπη και υπακοή στην Εκκλησία, έτσι ώστε να διάγουμε το βίο μας έχοντας επίγνωση με ρεαλισμό της ανθρώπινης αδυναμίας μας, και ταυτόχρονα να μη λησμονούμε την παντοδυναμία του Θεού, ο οποίος μας θέλει άξιους της επουράνιας Βασιλείας Του.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τόνισε ιδιαίτερα ότι οι εκκλησιασμοί που τελούνται στην προσφυγιά συντελούν στο να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρικής γης και των παραδόσεων του τόπου μας, επισημαίνοντας το καθήκον και την ευθύνη να μεταφέρουμε και να μεταλαμπαδεύουμε αυτή την πίστη, την παράδοση και την αγάπη για τον τόπο μας στα παιδιά και στα εγγόνια, στα χέρια των οποίων θα ανατεθεί διαδοχικά το μέλλον της πατρίδας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε τη μέγιστη σημασία και δύναμη της προσευχής. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προσεύχονται για όλο τον κόσμο, τους εγγύς και τους μακράν, τους εν ασθενεία και δοκιμασία, τους πονεμένους, ταλαιπωρημένους και εμπερίστατους αδελφούς μας.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον π. Θεοφάνη και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος και όλους τους ενορίτες για τη φιλοξενία. Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης στον Κοινοτάρχη, το Κοινοτικό Συμβούλιο, τα Σωματεία, την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Πυργάς Μεσαορίας για την καλή συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια του κοινωνικού, αναγνώσθηκε η Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου για την Ημέρα Προσευχής «υπέρ της διαφυλάξεως του Φυσικού Περιβάλλοντος».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η καθιερωμένη ακολουθία υπέρ του περιβάλλοντος ημάς στοιχείου και ευσταθείας της κτίσεως, δέηση υπέρ υγείας των εορταζόντων και των απανταχού ευρισκομένων εκτοπισμένων της Πυργάς Μεσαορίας (Αμμοχώστου), και ακολούθως αρτοκλασία.

Έπειτα, τελέστηκαν τα ιερά μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κατεχόμενης κοινότητος Πυργάς Μεσαορίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα, το οποίο προσέφερε η εκ Πυργάς κ. Ελένη Βιτσαΐδη.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 


Η Πυργά Μεσαορίας Αμμοχώστου εορτάζει το εν Χώναις Θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2021)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς  Μεσαορίας Αμμοχώστου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Προσφυγικό Σωματείο «Αρχάγγελος Μιχαήλ» προσκαλούν το πρωί της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου 2021, τους εκτοπισμένους συγχωριανούς σε εκκλησιασμό στο νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, όπου θα εορταστεί προεόρτια το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.

Θα τελεστούν εορτές, δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στην πατρώα γη, καθώς και μνημόσυνα πάντων των τεθνεώτων της Πυργάς.

Μπορούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για τις εορτές και τα μνημόσυνα.

Επίσης, οι πιστοί θα έχουν την ευλογία να προσκυνήσουν τις εικόνες της Παναγίας Απαλαίστρας και του Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Καλούνται οι πρόσφυγες από την Πυργά, με τις οικογένειές τους να προσέλθουν στον εορτασμό με άρτους και κόλλυβα.

Θα ακολουθήσει καφές, από την κ. Ελένη Βιτσαΐδη Μηλιώτη, στο ιδιόκτητο οικογενειακό της κέντρο στην Κοφίνου.

Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Κοινοτάρχης και Εκκλ. Επίτροπος κ. Αντώνης Παπαντωνίου 99631585

Προέδρος του Σωματείου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» και Εκκλ. Επίτροπος κ. Σιμάκης Συμεού 99588442

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αργαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας Αμμοχώστου.
18 Αυγούστου 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post