Επίσκοπος Μεσαορίας: «Όπου υποβαθμίζεται η Θεολογία, θεριεύει ο κίνδυνος της δεισιδαιμονίας»

Επίσκοπος Μεσαορίας: «Όπου υποβαθμίζεται η Θεολογία, θεριεύει ο κίνδυνος της δεισιδαιμονίας»

Την Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 το εσπέρας, με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ακροπόλεως, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του Ναού και των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής Ακροπόλεως, καθώς και από άλλους κληρικούς που ήλθαν για την εορτή. 

Πλήθος πιστών με ευλάβεια και ιεροπρέπεια, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προσήλθαν και εφέτος, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς και να λάβουν πνευματική ενίσχυση και παρηγορία στον καθημερινό τους αγώνα.

Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη θαυμαστή φανέρωση του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος παρέμεινε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Αποκαλύφθηκε σε εμάς τους ανθρώπους, κατά τη βουλή του Θεού, με θαυμαστό τρόπο. Η χάρις του Αγίου Πνεύματος είναι αυτή που ανακηρύσσει Αγίους. Αυτή αναδεικνύει, αποκαλύπτει και διατηρεί αλησμόνητη και αναλλοίωτη τη μνήμη των αγίων μας στο πέρασμα του χρόνου στη συνείδηση των πιστών, διότι το Πανάγιο Πνεύμα είναι που χειραγωγεί και χειροκρατεί την Εκκλησία μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εμείς υπακούμε στο θέλημα του Θεού εντός της Εκκλησίας, παραμένοντας σε ενότητα με τον Προκαθήμενο και την Ιεραρχία μας, ως μέλη του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε ότι, κιβωτός της σωτηρίας μας είναι η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο άνθρωπος που εισέρχεται με ταπείνωση, με νου (μελέτη και προσευχή) και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού εντός της Εκκλησίας, αναγεννάται εν Πνεύματι Αγίω, διά του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος, καθώς και με τη συνειδητή συμμετοχή του στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Θεία Λειτουργία, η οποία είναι η Βασιλεία του Θεού επί της γης και πρόγευση του Παραδείσου.

Τόνισε ο Μεσαορίας Γρηγόριος ότι «απαιτείται επαγρύπνηση, διότι όπου υποβαθμίζεται η Θεολογία, θεριεύει ο κίνδυνος της δεισιδαιμονίας». 

Στη συνέχεια,  ο Επίσκοπος Μεσαορίας επεσήμανε ότι τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που διάγει το βίο του με προσήλωση και υπακοή στην Εκκλησία και έχει συνείδηση ότι εντός της Εκκλησίας βιώνει τη σωτηρία, εμπειρία η οποία παρατείνεται στην πορεία του μέσα στον κόσμο, χωρίς να αφήνεται στην κυριαρχία του κοσμικού φρονήματος. 

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα όπως ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Φανούριος να πρεσβεύει διαρκώς στη δόξα του Χριστού μας, ώστε να ενισχύεται η πίστη μας και να αγωνιζόμαστε με υπομονή και θάρρος στην αντιμετώπιση του καθημερινού μαρτυρίου της συνειδήσεως.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε δέηση, αρτοκλασία και η ευχή των προσφερόντων  άρτων (πίτες) εις μνήμην του Αγίου Φανουρίου. Ο πανηγυρικός εσπερινός ολοκληρώθηκε με λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου, και οι Χριστιανοί είχαν την ευκαιρία περνώντας κάτω από αυτήν να επικαλούνται τις πρεσβείες του Αγίου Φανουρίου.

Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και μέλη των κατεχόμενων εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post