Οι εκτοπισμένοι των Γενάγρων εόρτασαν το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου (7 Σεπτεμβρίου 2021)

Οι εκτοπισμένοι των Γενάγρων εόρτασαν το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου (7 Σεπτεμβρίου 2021)

Την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021 το εσπέρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Μακεδονιτίσσης, όπου η κοινότητα των Γενάγρων εόρτασε το Γενέσιον της Θεοτόκου. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός Θεοφάνους και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο Ιερότατο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου διά της οποίας ανακαινίζεται η κτίσις και λαμπρύνεται ολόκληρη η Εκκλησία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο απολυτίκιο της εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον». Η Γέννηση της Παναγίας προαναγγέλλει χαρά σε όλο τον κόσμο αφού από τα σπλάχνα της γεννήθηκε εκ Πνεύματος Αγίου ο «Ήλιος της δικαιοσύνης», ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι η γέννηση της Παναγίας προκαταγγέλθηκε από τους προφήτες και πραγματοποιήθηκε ως εκ θαύματος μετά από διακαή πόθο των γονέων της. Η μητέρα της Παναγίας, η πρώην στείρα Άννα τίκτει την τροφό της ζωής μας, την επουράνιο κλίμακα, δια της οποίας κατέβηκε ο Θεός στη γη, «ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ΄ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Ιω. γ΄ 15). Για αυτό τον λόγο οι πιστοί τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο ως Θεό μετά Θεόν διότι αναδείχθηκε Πλατυτέρα των Ουρανών, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί εγγύηση για την σωτηρία του κόσμου και στήριγμα για κάθε άνθρωπο που με αγαθή προαίρεση και νου στο μέτρο των δυνατοτήτων του βαδίζει ως λογικό ον την πορεία που οδηγεί στην πνευματική του ανάσταση.

Παράλληλα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι ο άνθρωπος που εισέρχεται στην Εκκλησία με σοβαρότητα, τιμιότητα, υπομονή, ταπείνωση, γνώση και νου αλλά και με  αλληλεγγύη ο ένας προς τον άλλον, έχει την ευλογία του Θεού στη ζωή του, διά των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Καταλήγοντας ο Μεσαορίας Γρηγόριος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προσεύχονται για όλο τον κόσμο επωνύμως και ανωνύμως, τους εγγύς και τους μακράν,  τους εν ασθενεία και δοκιμασία, τους πονεμένους, ταλαιπωρημένους και εμπερίστατους αδελφούς μας.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκαν εορτές πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητος Γενάγρων που ευρίσκονται στην προσφυγιά. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του ιερού εικονίσματος της Παναγίας και όλοι οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα αιτούμενοι τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*******************************************************

Τα Γέναγρα εορτάζουν την Παναγία στην προσφυγιά (7 Σεπτεμβρίου 2021)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ελεούσας Γενάγρων, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Γενάγρων και όλα τα οργανωμένα σύνολα, καλούν τους εκτοπισμένους συγχωριανούς να συμμετάσχουν στην πανήγυρη του Γενεσίου της Θεοτόκου, στον ιερό ναό Παναγίας Μακεδονιτίσσης.

Την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021, στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος θα κηρύξει και το θείο λόγο.

Την επομένη, Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο ιερό ναό.

Μπορούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για τις εορτές και τα μνημόσυνα.

 

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Εκκλησιαστική Επιτροπή στο τηλ. 99523453.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ελεούσας Γενάγρων.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post