Εορτασμός του εν Χώναις θαύματος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη στη Λευκωσία (6 Σεπτεμβρίου 2021)

Εορτασμός του εν Χώναις θαύματος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη στη Λευκωσία (6 Σεπτεμβρίου 2021)

Τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη στη Λευκωσία, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Πολύκαρπο Πολυκάρπου και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι στο πρόσωπο του κάθε χριστιανού εκφράζεται και ομολογείται η υπαρξιακή σχέση του ανθρώπου, είτε κληρικού είτε λαϊκού με το Θεό, διότι ο χριστιανός διατηρεί την πρώτη σφραγίδα του Δημιουργού Τριαδικού Θεού που έλαβε, εισερχόμενος με τη γέννησή του στην Εκκλησία μέσα από τις αγιαστικές πράξεις του Ιερού Βαπτίσματος, του Αγίου Χρίσματος και της τακτικής μετοχής στη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι οι πιστοί συναγόμαστε στους Ιερούς Ναούς και τελούμε τη λογική λατρεία, δηλαδή τη Θεία Ευχαριστία, διότι με συνείδηση και νου αντιλαμβανόμαστε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και την ανάγκη του ελέους του Θεού. Κατά τη Θεία Λειτουργία, οι χριστιανοί προσφέρουν το ψωμί και το κρασί, και ο ιερέας με την ευλογία του Επισκόπου επικαλείται τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο καθαγιάζει τα δώρα αυτά σε Τίμιο Σώμα και Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα οποία ακολούθως μεταλαμβάνουμε, κληρικοί και λαϊκοί.

Η Θεία Λειτουργία, όπως τόνισε ο Μεσαορίας Γρηγόριος, είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων, η βασιλεία του Θεού επί της γης. Στη Θεία Ευχαριστία προσφέρεται ο ίδιος ο Χριστός, το Σώμα και το Αίμα Του, τα οποία μεταλαμβάνοντας οι πιστοί γίνονται υπαρξιακά Χριστοφόροι και Θεοφόροι. Ο άρχοντας του κόσμου τούτου δεν μπορεί να μας διαβάλει περισσότερο από την αντοχή μας, αν εμείς δε δημιουργήσουμε το έδαφος προς τούτο και δεν παραδώσουμε εθελούσια τα όπλα της πίστεως, (την αγάπη, τη συγχωρητικότητα, το νου, τη μελέτη, την κρίση, την ταπείνωση, την επαγρύπνηση).

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος κάλεσε το εκκλησίασμα σε προσευχή για όλο τον κόσμο, τους ασθενείς, τους πονεμένους, τους ταλαιπωρημένους και εμπερίστατους αδελφούς μας, αλλά και για τους ανθρώπους που ενδεχομένως μας στενοχώρησαν, διότι τότε εκατονταπλασίονα η χάρις του Θεού μας επισκιάζει.

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε στους παρευρισκομένους τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε όπως η χάρις του Θεού να μας σκεπάζει πάντοτε όλους μας στην κάθε μέρα της ζωής μας.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και της Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post