Το Χρυσό Παράσημο του Απ. Παύλου, απένειµε ο Μακαριώτατος στον κ. Βάσο Χατζηθεοδοσίου

Το Χρυσό Παράσημο του Απ. Παύλου, απένειµε ο Μακαριώτατος στον κ. Βάσο Χατζηθεοδοσίου

Την ανώτατη τιµητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, απένειµε σήμερα το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστοµος στον επιχειρηματία κ. Βάσο Χατζηθεοδοσίου, για τη συνολική φιλανθρωπική προσφορά του, τόσο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και προς την Εκκλησία γενικότερα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όσο και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος παρευρισκόταν στην εκδήλωση, εξήραν την αγάπη και την προσφορά του κ. Χατζηθεοδοσίου προς το συνάνθρωπο και την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι σε µια δύσκολη εποχή, όπου επικρατεί η απληστία, ο ατοµισµός και η εγωπάθεια, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βοηθούν τους άλλους αφανώς.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, υπογράμμισε τη συμβολή του κ. Χατζηθεοδοσίου στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και ειδικότερα στη δωρεάν μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλει η Αρχιεπισκοπή Κύπρου στην Ελλάδα, για την ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας. «Με τη συμβολική βοήθεια που στέλνουμε στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δεν καταδέχτηκε να πάρει ούτε ένα ευρώ για να μεταφέρει τα κοντέινερ μέχρι τον Πειραιά», τόνισε.
 
Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι «ο κ. Βάσος, θέλοντας να είναι και σωστός άνθρωπος και σωστός χριστιανός, αποφάσισε ότι τον Χριστό θα το συναντήσει και θα τον έχει μέσα του, σκύβοντας πάνω στο συνάνθρωπο του. Πλησιάζοντας το συνάνθρωπό του, και δη τον άνθρωπο που έχει ανάγκη, τον πάσχοντα αδελφό του και αυτή την πορεία την ξεκίνησε προ πολλών ετών αθόρυβα. Εδώ είναι η αξία της προσφοράς όταν κάποιος αθόρυβα, προσγειωμένα, με ταπείνωση, αλλά και με πολύ αγάπη, προσφέρει ένα χαμόγελο στον άνθρωπο που το χρειάζεται».
«Έχετε δανείσει αρκετά τον Θεό και αυτό είναι προς πίστη σας. Αυτό θα το βρείτε και θα το βρίσκετε πάντοτε μπροστά σας. Τους καλούς ανθρώπους ο Θεός δεν τους αφήνει. Πάντοτε τους ευεργετεί, τους στέλνει πολλαπλάσια απ\’ εκείνα που προσφέρουν», επεσήμανε.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι ο τιμώμενος θα συνεχίσει το φιλανθρωπικό του έργο αθόρυβα. «Εμείς πάντοτε με τις ευχαριστίες μας, θα προσευχόμεθα στο Θεό να σας δίδει υγεία, χρόνια, ούτως ώστε να υπηρετείτε το Θεό και τον άνθρωπο και ευχόμεθα ό,τι καλό να δώσει ο Θεός και για σας προσωπικά, για την οικογένεια σας, για τα παιδιά σας και για την πατρίδα μας και για το λαό μας».

Ο Αθηνών Ιερώνυμος, στο δικό του χαιρετισμό, ευχαρίστησε για την συμπαράσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας της Κύπρου, διότι, όπως είπε, «η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και ιδιαίτερα ο λαός, οι φτωχοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα».
«Η Αθήνα η σημερινή, δεν είναι η Αθήνα που είχατε γνωρίσει μπροστά από λίγο καιρό. Χιλιάδες πιάτα φαγητού μοιράζονται την ημέρα. Πάρα πολλοί άστεγοι ζητάνε στέγη. Πολύ μεγάλη ανεργία και η ανασφάλεια και το πιο σπουδαίο, δεν ξέρουμε προς τα πού βαδίζουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσφορά και τη βοήθεια σας, η οποία μας ενισχύει και μας δυναμώνει, γιατί σκεπτόμαστε ότι υπάρχουν αδελφοί και μέσα στην πατρίδα μας, αλλά και έξω από τα όρια της. Η αγάπη σας για να φτάσει σε μας, χρειάστηκε γέφυρα πνευματική και υλική και να που ο Χριστός μας, ο Κύριος μας χρησιμοποίησε αυτή τη γέφυρα μέσα από τους κόπους και τον ιδρώτα και το μόχθο του κ. Χατζηθεοδοσίου και της οικογένειας του, της εκλεκτής συζύγου του, διότι με αυτό τον κόπο έρχονται πιο εύκολα οι βοήθειες προς εμάς. Δεν είναι μόνο το πιο εύκολο, αλλά είναι και το πιο συγκινητικό», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε την ευχή όπως το παράδειγμα του κ. Χατζηθεοδοσίου να το μιμηθούν και άλλοι πολλοί. «Ζούμε σε αυτή την περίεργη εποχή που είναι πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν σέβονται το πρόσωπο των άλλων ανθρώπων και αρκούνται στο να το εκμεταλλεύονται, να το ταπεινώνουν, αλλά είναι και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι που βλέπουν στον άνθρωπο που υποφέρει, την εικόνα του Θεού. Η αδελφοσύνη είναι το αντίμετρο, το αντίσωμα των δυσκολιών αυτών της ζωής μας», συμπλήρωσε.

Ευχαριστώντας τον κ. Χατζηθεοδοσίου για την προσφορά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έδωσε στον Κύπριο επιχειρηματία, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την εικόνα του Αποστόλου Παύλου «εις ανάμνηση και της σημερινής ημέρας, αλλά και της γέφυρας της αγάπης που έχει στηθεί ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα», όπως ανέφερε.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ γι\’ αυτή τη χαρά που δίνετε σε εμένα και στην οικογένεια μου, η οποία πιθανώς να βλέπει αργότερα τα κανάλια και να εκπλήσσεται γιατί δεν ξέρει τίποτα», ανέφερε, φανερά συγκινημένος, στην αντιφώνηση του ο κ. Βάσος Χατζηθεοδοσίου.
«Νομίζω ότι είναι καθήκον όλων των ανθρώπων να δίνουν από εκείνα που έχουν», τόνισε και αφιέρωσε την τιμή που του έγινε στους γονείς του, στα υπόλοιπα του αδέλφια, σε όλη την οικογένεια του, συγγενείς, φίλους, αλλά και σε πολλούς άλλους που στο δρόμο του, όπως είπε, «στάθηκαν να με διδάξουν αυτό που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα καλά, που λέγεται ανθρωπιά, ανθρώπινη προσέγγιση προς όλα».

 

Λουκάς Α. Παναγιώτου
20 Ιανουαρίου 2012

Print Friendly, PDF & Email

Share this post