Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Να ζούμε ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες»

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «Να ζούμε ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες»

Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, οι εκτοπισμένοι της Αγγαστίνας εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών, για να προεορτάσουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Θεράποντα Επίσκοπο Κιτίου και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγγαστίνα ασκήσαντα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίο πλαισίωσαν οι ιερείς της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Χρίστου και Πρεσβύτερος π. Ελευθέριος Κονέ, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Ο εκκλησιασμός τελέστηκε με την πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων υγείας της Πολιτείας.

Μαζί με τους πιστούς της ενορίας και τους εκτοπισμένους Αγγαστινιώτες, παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, οι Δήμαρχοι Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς και Αγλαντζιάς κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος κατάγεται από την Αγγαστίνα, η Κοινοτάρχης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίας Παρασκευής Αγγαστίνας κ. Αναστασία Γερολέμου καθώς και κοινοτάρχες όμορων κοινοτήτων στον κάμπο της Μεσαορίας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής και Αγίου Θεράποντα, ο Προέδρος των Εθνικοφρόνων Σωματείων Αγγαστίνας κ. Ιωάννης Δημοσθένους, εκπρόσωποι των Λαϊκών Οργανώσεων Αγγαστίνας και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία είχε αναφορά στο θαύμα της ανάστασης του γιου της χήρας από την πόλη Ναΐν. Ο Επίσκοπος επισήμανε ότι διδασκόμαστε για ακόμη μια φορά ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου. Αυτός που «είπε και εγένετο», ο Λόγος του Θεού, ανακαλεί την ψυχή του νεανίσκου στο σώμα, δείχνοντας στους μαθητές Του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφενός μεν ότι η ψυχή μας δεν χάνεται, αφετέρου δε ότι ο προορισμός του ανθρώπου δεν είναι ο θάνατος αλλά η ζωή, και δη η αιώνια ζωή στη Βασιλεία του Θεού.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στους δύο τιμώμενος Αγίους, τον Ιερομάρτυρα Θεράποντα Κιτίου, ο οποίος μαρτύρησε την ώρα που τελούσε τη Θεία Λειτουργία, και τον Όσιο Θεράποντα, ο οποίος ασκήτεψε στη Σίντα και Αγγαστίνα. Και οι δύο Άγιοι έζησαν «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες» (Β΄ Κορ. στ΄ 10), σύμφωνα με τον παύλειο λόγο που ακούσαμε στο Αποστολικό ανάγνωσμα. Έτσι καλούμαστε όλοι οι βαπτισμένοι και μυρωμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας να ζούμε στον παρόντα βίο «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες», αφού τίποτα και κανένας δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Αναστημένου Ιησού. Επισήμανε ότι οι ιστορικές πηγές μαρτυρούν (βλ. την έρευνα του μακαριστού κοινοτάρχη και ιεροψάλτη Χρίστου Διάκου) πως παλιά το όνομα της κοινότητας ήταν «Άγιος Θεράπων» και αργότερα, μέσα στους αιώνες, πήρε το σημερινό όνομα: Αγγαστίνα.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ως πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας) εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους Αγγαστινιώτες για την καλή συνεργασία και τη συμβολή τους στην οργάνωση του σημερινού εκκλησιασμού. Δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία αυτών των συνάξεων και της τέλεσης των ιερών Μνημοσύνων, τα οποία διατηρούν τη μνήμη, τη νοσταλγία και την αγάπη για τις πατρογονικές μας εστίες. Έχουμε όλοι μας, ιδιαίτερα οι παλαιοί, ιερό καθήκον να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδέψουμε, με αγάπη και πνεύμα ενότητας, στις νεότερες γενεές. Αυτή τη συνείδηση πρέπει να διατηρήσουμε της πατρώας πίστης και των παραδόσεων του τόπου μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Αρτοκλασία και ακολούθως Μνημόσυνα του Ιερέως Επιφανίου και όλων των πεσόντων και φονευθέντων Αγγαστινιωτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και όλων των εν ειρήνη τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών πριν την εισβολή και μετά ταύτα στην προσφυγιά της κοινότητας Αγγαστίνας.    

Ακολούθησε Τρισάγιο και αποκαλυπτήρια του Μνημείου των ηρώων και μαρτύρων της κοινότητας Αγγαστίνας, κοντά από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

**********************************

Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων και Μαρτύρων 1974 της Αγκαστίνας

Aποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ηρώων και Μαρτύρων της κοινότητας Αγκαστίνας, που έπεσαν μαχόμενοι ή δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια της βάρβαρης εισβολής του 1974.

Ενός μνημείου που συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση των Αγκαστινιωτών, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού της Κύπρου προς τους ήρωες του πολέμου και τους μάρτυρες της εισβολής και θα θυμίζει σ΄ εμάς, όλους τους δικούς μας ανθρώπους και συμπατριώτες, τα ονόματα των οποίων συνθέτουν το μακρύ κατάλογο των ηρώων και θυμάτων των αγώνων της πατρίδας μας.

Η απόδοση τιμής στους νεκρούς μας, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αγώνων της πατρίδας, αποτελεί μια πράξη υπόμνησης του ιστορικού μας χρέους για συνέχιση του αγώνα για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση.

Για τη σημερινή εκδήλωση μνήμης θα ήθελα εξαρχής να συγχαρώ τα Εθνικόφρονα Σωματεία Αγκαστίνας και όλους όσους συνέβαλαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Αγκαστινιώτες που μνημονεύουμε σήμερα πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων τιμώντας την καταγωγή και την ένδοξη ελληνική ιστορία του τόπου μας. Κάνουν όλους εσάς περήφανους για το χωριό σας, διότι πέραν από τη ξεχωριστή του συμβολή στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, πρόσφερε και το αίμα πολλών από τους κατοίκους του, ως σπονδή στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Άνθρωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας, κάθε ηλικίας, ακόμα δυστυχώς και μικρά παιδιά, έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση της πατρίδας την ώρα της κρίσης ή μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν άνανδρα και αναίτια, επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Ατέλειωτο το πάνθεον των ηρωομαρτύρων κατοίκων της Αγκαστίνας. Στεκόμαστε με ευλάβεια μπροστά απ΄ αυτό το σεπτό μνημείο, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνημονεύουμε συνολικά είκοσι τρία άτομα που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι ή δολοφονήθηκαν από το βάρβαρο εισβολέα. Ταυτόχρονα αναπέμπουμε δέηση για ανεύρεση όλων όσων σήμερα αγνοούνται.

Ομολογουμένως, οι συγγενείς των αγνοουμένων μας εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να περιμένουν εναγωνίως τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους ανθρώπων και πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι χαροκαμένες μάνες και πατεράδες, όσοι ακόμα κρατούν και βρίσκονται στη ζωή, τα αδέλφια και οι συγγενείς των ηρώων μας, κουβαλούν το σταυρό του μαρτυρίου τους, της θλίψης και της πίκρας για τον χαμό των αγαπημένων τους.

Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται, να τους διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά ότι πράττουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Δυστυχώς οι προσπάθειες που καταβάλλονται προσκρούουν στην άρνηση της  κατοχικής Τουρκίας να συνεργαστεί και να συμβάλει στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Παρόλες τις δυσκολίες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μέχρι την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας, μέχρι να κλείσει δια παντός το τραγικό αυτό ανθρωπιστικό θέμα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή δεν έκαμψε το φρόνημά μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιό μας και απαιτούμε ο τόπος μας να προχωρήσει μπροστά, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς απειλές και εκβιασμούς για να επικρατήσουν οι αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Πρέπει με αγωνιστικό πνεύμα, ενωμένοι και με αίσθημα ευθύνης να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην πρόσφατη ομιλία του από το βήμα της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση των συνομιλιών πρός επίτευξη μίας συνολικής λύσης στο κυπριακό.

Ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται μία και μοναδική λύση. Αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές  και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Χωρίς το απηρχαιωμένο σύστημα εγγυήσεων, το δικαίωμα παρέμβασης τρίτων χωρών και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Είναι η μόνη λύση που θα οδηγήσει σ΄ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα συμβάλει στην ευημερία των κατοίκων του  και στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Είναι λοιπόν καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της, να επανέλθει στον δρόμο του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο  και να προβεί σε πρακτικά και άμεσα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού.

Κυρίες και κύριοι,

Το δικό μας χρέος, εμάς που σε λίγο θα καταθέσουμε τα στέφανα της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στο μνημείο πεσόντων και μαρτύρων Αγκαστίνας, είναι να μην περιοριστούμε στις οφειλόμενες τιμές και τα μνημόσυνα.

 Η δική μας υποχρέωση είναι να λάβουμε τα ηθικά διδάγματα από τους ήρωες και τους νεκρούς των αγώνων μας και να τα χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον.

Να αντλήσουμε διδάγματα από την τραγωδία του 1974 και από τα όσα προηγήθηκαν, ώστε να κατευθύνουμε σωστά τις σκέψεις, τις πράξεις και την πολιτική μας συμπεριφορά, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος και τις διχαστικές συμπεριφορές που οδήγησαν σε εθνικές τραγωδίες.

Για να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα.

Μία πατρίδα όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου μας.

Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τα σωματεία και τις οργανώσεις της κατεχόμενης Αγκαστίνας, για την αγωνιστικότητα και το έργο που επιτελούν. Με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που αναλαμβάνουν, δεν αφήνουν να ξεθωριάσουν οι μνήμες, ώστε να παραμένει άσβεστη η φλόγα της επιστροφής και της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων και θυσιασθέντων και είθε ο Μεγαλοδύναμος να βοηθήσει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

************************************************

Ομιλία Κοινοτάρχη και Εκκλησιαστικής Επιτρόπου Αγίας Παρασκευής Αγγαστίνας κ. Αναστασία Γερολέμου στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων και Μαρτύρων 1974 της Αγκαστίνας

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας κ. Γρηγόριε

‘Έντιμε  κ. Υπουργέ Άμυνας

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι Δήμαρχοι Λατσιών  και Αγλατζιάς

Έντιμε  κ. Αρχηγέ της Εθνικής φρουράς

Έντιμε κ. Εκπρόσωπε  του αρχηγού της αστυνομίας

Κύριοι κοινοτάρχες Άσσιας ,Μαραθόβουνου Στρογγυλού, Τραχωνίου Κυθρέας

Εκπρόσωποι  των Οργανωμένων Συνόλων Αγκαστίνας

Σεβαστά μέλη των  οικογενειών των αγνοούμενων της Αγκαστίνας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι ,

Αγκαστινιώτες και Αγκαστινιώτισσες ,

 

Σήμερα κλείνουν 47 χρόνια που γιορτάσαμε τον Άγιο Θεράποντα μακριά από την Αγκαστίνα μας, μνημονεύσαμε τους νεκρούς μας και κάναμε δέηση για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Η απονομή τιμής σε ανθρώπους που τίμησαν με τη ζωή τους αγώνες, που τίμησαν με τη θυσία τους τα ιδανικά και τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, αποτελεί επιτακτικό χρέος και ύψιστο καθήκον μας.

Στέκομαι απέναντι σας,  βαθιά  συγκινημένη και δε σας κρύβω ότι προσπαθώντας να οργανώσω τη σκέψη μου για το τι θα μπορούσα να πω σήμερα αυτή την στιγμή, έντονα  εμφανίστηκαν μπροστά μου εικόνες από τις παιδικές μου αναμνήσεις. Εικόνες, από εκείνες τις μαύρες μέρες του 74 που ακολούθησαν την Τουρκική εισβολή, όταν μαζί με την μητέρα μου πηγαίναμε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να δούμε αν μέσα στα φορτωμένα λεωφορεία με αυτούς που επέστρεψαν ήταν και οι δικοί μας άνθρωποι.

Θυμάμαι τα θλιμμένα πρόσωπα αυτών που δεν παρέλαβαν τον δικό τους άνθρωπο. Κουρελιασμές ψυχές, μαύρες φιγούρες με μια φωτογραφία στο χέρι.

Αυθόρμητα έρχονται στα χείλη μου οι στίχοι από το ποίημα του Κύπρου Χρυσάνθη:

 «Δώστε μας πίσω τα παιδιά μας, και την ψυχή μας, την ψυχή μας»

Στίχοι που αποτυπώνουν με ακρίβεια τον πόθο όλων μας, για  την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Και ενόσω εμείς περιμένουμε, διατηρούμε άσβεστη την μνήμη τους με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι και αυτός που επιχειρούμε σήμερα εδώ με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Πεσόντων και Μαρτύρων της Αγκαστίνας .

Συγχαίρω τα Εθνικόφρονα Σωματεία Αγκαστίνας  αλλά και όλους όσους ένωσαν δυνάμεις για τη δημιουργία του Μνημείου Πεσόντων και Μαρτύρων Αγκαστίνας.

Τα ονόματα των αγνοουμένων της αγαπημένης γενέτειρας μας, συνεχίζουν να υπάρχουν  στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας .

Σήμερα τιμούμε  τους 23  ήρωες μας .

Τιμούμε   αυτούς που θυσίασαν ότι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος, την ίδια τους τη ζωή.

Υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας τους.

Η θυσία τους, μας καθοδηγεί και δυναμώνει την επιμονή και την πίστη μας, στον αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.

Τιμή και δόξα σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας.

Ας μου επιτραπούν  οι στίχοι από το ποίημα του συγχωριανού μας Άντη Κανάκη «Ένας Αγνοούμενος»:

Εμένα μη με γυρεύετε με τη φωτογραφία.

Πολλούς  έτσι γυρεύουν.  Μα κανένα δεν βρίσκουν.

Εμένα θα με βρείτε στον Πενταδάχτυλο

μικρό δεντρί μες στα πολλά,

καταπράσινο, μπροστά στον ήλιο την αυγή

γεμάτο χρυσοστάλες.

Μη με κόψετε όμως.

Αφήστε με να μεγαλώσω.

Να τραγουδάτε στον ίσκιο μου τα καλοκαίρια.

Μη με γυρεύετε με τη φωτογραφία.

Είμαι ένα ματσικόρυδο  στη Μεσαορία.

Μη  με κόψετε όμως.

Αφήστε με να μεγαλώσω.

 

Αιωνία να είναι η μνήμη τους!

************************************************

Ομιλία Προέδρου των Εθνικοφρόνων Σωματείων Αγγαστίνας κ. Ιωάννη Δημοσθένους στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων και Μαρτύρων 1974 της Αγκαστίνας

ο Προέδρος των Εθνικοφρόνων Σωματείων Αγγαστίνας κ. Ιωάννης Δημοσθένους

Θεοφιλέστατε,Έντιμε Υπουργέ  Άμυνας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αδέλφια, συγγενείς των Ηρωομαρτύρων μας,

Αγαπητοί φίλοι της Αγκαστίνας, αγαπητοί Αγκαστινιωτες και Αγκστινιωτισσες!!

Με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας σας καλωσορίζουμε σήμερα εκ μέρους του Δ. Συμβουλίου των  Εθν Σωματείων, στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Ηρώων και Μαρτύρων της Αγκαστίνας!

Που γίνεται πραγματικότητα, οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Σωματεία μας και στην οποία συμμετείχαν όλα τα οργανωμένα σύνολα του χωριού μας, στο Αμφιθέατρο του Δήμου Λατσιών, στις 16 Ιουνίου 2013.  Ενώπιον των εκπροσώπων της Πολιτείας,της εκκλησίας και άλλων επισήμων, αλλά ιδιαίτερα ενώπιον των συγγενών των Ηρωομαρτύρων μας και γενικότερα ενώπιον των συγχωριανών μας, υποσχεθήκαμε να κάνουμε κάτι σημαντικό προς τιμή και μνήμη των Ηρωομαρτύρων μας, γιατί πολύ σημαντική ήταν και η θυσία τους…

Και έτσι, χάρη στην ανταπόκριση του Κράτους και ιδιαίτερα του αείμνηστου Υπουργού Εσωτερικών, του αείμνηστου Σωκράτη Χάσικου και του κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη,που τον διαδέχθηκε, της Διεύθυνσης και στελεχών του Τμήματος Πολεοδομίας, του νυν και του πρώην Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λατσιών, που μερίμνησαν για την παραχώρηση του χώρου, φτάσαμε στη σημερινή μέρα..

Ευχαριστούμε όλους εκ μέρους του Δ.Σ. και των Μελών των Σωματείων μας.

Ξεχωριστά ευχαριστούμε τις οικογένειες των Ηρωομαρτύρων μας και όλες τις άλλες οικογένειες, φίλους και συγγενείς που, κάνοντας τις γενναιόδωρες εισφορές τους εις μνήμη γονέων ή άλλων συγγενικών προσώπων, μας έδωσαν την οικονομική δύναμη να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο τιμής και χρέους προς τους ηρωικούς νεκρούς μας.

Ακόμα, ευχαριστούμε τα μέλη της Επιτροπής Εράνου, αλλά ιδιαίτερα τες Κυρίες – μέλη και φίλες των Σωματείων μας, για την βοήθεια που είχαμε στους εράνους, για την συλλογή των εισφορών.

Σίγουρα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την εθελοντική εργασία αρκετών  στελεχών και φίλων των Σωματείων μας, χωρίς να αναφέρω ονόματα, γιατί κάποιους θα ξεχάσουμε και δεν θα είναι δίκαιο..

Ιδιαίτερα όμως -και με το όνομα τους- πρέπει να ευχαριστήσουμε την Αρχιτέκτονα του Έργου κ. Εύα Κωνσταντίνου, τους Πολιτικούς Μηχανικούς Ανδρέα και Δημοσθένη Γεωργίου Δημοσθένους, καθώς και τον Εργολάβο Χριστάκη Ανδρέα Φουσκουλή, που πρόσφεραν τους κόπους και τις υπηρεσίες τους χωρίς καμία αμοιβή!

Στους νεότερους αυτούς εθελοντές αναφέρομαι ονομαστικά, για να δώσω το μήνυμα και σε εμάς τους παλαιότερους, αλλά και στους νέους, ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική για το αύριο, τόσο για την κοινωνία μας, όσο και για τα Σωματεία μας, με εθελοντές αυτού του επιπέδου…

Δεκάδες, εκατοντάδες μπορώ να πω είναι οι αθόρυβοι συμπαραστάτες, παλαιοί και νεότεροι, για την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβαν να επιτελέσουν τα Εθνικόφρονα Σωματεία Αγκαστίνας!

Και με την βοήθεια του Θεού, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Θεράποντα- που γιορτάσαμε σήμερα – και του Αγίου Γεωργίου, των αγίων του χωριού μας,  οργανώσαμε  και συμμετείχαμε στον εκκλησιασμό, στο μνημόσυνο όλων των Αγκστινιωτών  παππούδων, γονέων και συγγενών και τώρα, στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Πεσόντων και Μαρτύρων της Αγκαστίνας με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, με την Κοινοτάρχη μας, το Κοινοτικό συμβούλιο, τες Λαϊκές Οργανώσεις και την Εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού μας.

 Είναι τώρα η καλύτερη στιγμή να δηλώσουμε και επίσημα εκ μέρους των Εθν Σωματείων,  ότι το Μνημείο εκχωρείται, προσφέρεται κατά κάποιον τρόπο,  σε όλους τους Αγκαστινιώτες, στο Κοινοτικό Συμβούλιο και στα Οργανωμένα Σύνολα της Αγκαστίνας,  για να το τιμούμε και να το φροντίζουμε όλοι μαζί, όπως το οφείλουμε προς τους αθάνατους Ηρωομάρτυρες του χωριού μας.

Βέβαια,αυτό το Μνημείο ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ήταν ιδιοκτησία των  Σωματείων μας…

Στην πραγματικότητα,  ανήκει στους Ηρωομάρτυρες της Αγκαστίνας, που θυσιάστηκαν το 1974, αντιμετωπίζοντας τον Τούρκο εισβολέα, υπερασπιζόμενοι πίστη και πατρίδα, βωμούς και εστίες..

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους αείμνηστους Ήρωες και Μάρτυρες που αναγράφονται τα ονόματα τους στο Μνημείο, δεν έχουν κάπου αλλού τον τάφο τους.. Τα ιερά οστά τους βρίσκονται σκορπισμένα, κάπου στα βουνά του Πενταδάκτυλου, στα χωράφια της Μεσαρκάς και τες γειτονιές της Αγκαστίνας.

Έτσι, εδώ, πρέπει να νιώθουμε ότι βρίσκονται τα κενοτάφια αλλά και το πραγματικά Μνήματα των Ήρωων και των Μαρτύρων μας.

Και με αυτά τα δεδομένα, έχουμε όλοι την υποχρέωση να μαζευόμαστε ενωμένοι για να τους μνημονεύουμε και να παίρνουμε φώς από το φωτεινή θυσία τους και  να κρατούμε την μνήμη τους ζωντανή..

Για να μείνει ζωντανή  και η μνήμη του χωριού μας, μέχρι την Άγια Ημέρα της  Δικαίωσης, της Ελευθερίας και της Επιστροφής στους σκλαβωμένους τόπους μας!….

Ακόμα μια φορά σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στις σημερινές εκδηλώσεις και ελπίζω και εύχομαι πολύ σύντομα να σας έχουμε και πάλι μαζί μας,για να γιορτάσουμε τα εγκαίνια του Οικήματος μας, που αποφασίσαμε, πριν ακόμα τον σχεδιασμό και την θεμελίωση του,να φιλοξενεί τις εκδηλώσεις όλων των Οργανωμένων συνόλων της Αγκαστίνας…

Επίσης, εδώ δίπλα, σχεδιάζουμε με την αρχιτέκτονα και τους μηχανικούς μας,  να αναβαθμίσουμε τον χώρο πρασίνου σε παιδική χαρά, με παιχνίδια, για τα εγγόνια και τα παιδιά των Αγκστινιωτών και των  κατοίκων της περιοχής.

Προς τούτο, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την βοήθεια του Δημάρχου και του Δημοτικού συμβουλίου Λατσιών, του Τμήματος Πολεοδομίας και των αρμοδίων Υπηρεσιών..

Σας Ευχαριστώ και πάλι, για την παρουσία σας!

Καλώς ήρθατε και Χρόνια Πολλά!

**************************************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας εορτάζουν τον Άγιο Θεράποντα (Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021)

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης Κοινότητας Αγκαστίνας εορτάζουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Θεράποντα και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντα και προσκαλούν τους χωριανούς και όλους τους πιστούς στην πανήγυρη.

Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί προεόρτιος Εκκλησιασμός και μνημόσυνα στον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθερίου στο Συνοικισμό στα Λατσιά , προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. 

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας θα τελεστεί Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Αγκαστινιωτών, και ανεύρεσης των αγνοουμένων και επιστροφή στην πατρική γη. Επίσης, θα τελεστούν μνημόσυνα των τεθνεώτων Αγκαστινιωτών, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγείας της Πολιτείας.

Να σημειωθεί ότι στην κατεχόμενη Αγκαστίνα εκτός από τον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής υπάρχει και παλαιότερος ναός του Αγίου Θεράποντα, που εορτάζει στις 14 Οκτωβρίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για την εορτή και τα μνημόσυνα. 

Μετά τον εκκλησιασμό θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Αγκαστίνας πλησίον του Ναού  του Αγίου Ελευθερίου. 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κοινοτάρχη και Εκκλησιαστικό Επίτροπο, κ. Αναστασία Γερολέμου, τηλ. 99565445 και τον Πρόεδρο του Σωματείου “Δικέφαλος” Αγγαστίνας κ. Ιωάννη Δημοσθένους,  τηλ. 99430560.

Τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής και Αγίου Θεράποντα Αγκαστίνας είναι:

Παναγιώτης Γιακουμή,

Νίκος Νικολάου, 

Σωτήρης Ανδρέου,

Ιωακείμ Ιωακείμ και

Παναγιώτης Κωνσταντίνου

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post