Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς την Κληρικολαϊκη Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς την Κληρικολαϊκη Συνέλευση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
(14/10/2021)

                                                       

Αγαπητοί μας,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθυνόμαστε προς τον αγαπητό μας εν Χριστώ αδελφό Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, τους ικανούς και άξιους συνεργάτες του, ως και όλους τους συμμετέχοντες, συγχαίροντάς τους θερμά για τη διοργάνωση της ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί ως Εκκλησιαστικός θεσμός.

​Γιορτάζοντας και τιμώντας εφέτος τα διακόσια χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας, έχουμε ιερότατο χρέος να αναβιώνουμε συνεχώς, και μάλιστα κατά τρόπο πολύ έντονο, όλες εκείνες τις διαχρονικές αξίες, για τις οποίες οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συνεχώς γι’ αυτές, έως ότου η Δικαιοσύνη και η Ελευθερία διαλάμψουν και στους γλαυκούς ουρανούς της Πατρίδας μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε εύστοχη και διαχρονική την επιλογή του φετινού θέματος της Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, «Ανάσταση του Γένους. 1821 – 2021: Ιστορία και Παράδειγμα».

Ιδιαίτερα, εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, οι οποίοι δεχόμαστε συνεχώς απειλές από τον ίδιο βάρβαρο κατακτητή για τουρκοποίηση της πεφιλημένης μας Πατρίδας, επιβάλλεται να κρατήσουμε το ελληνοχριστιανικό μας φρόνημα ακμαίο και κατακόρυφο, και με πίστη στα δίκαια του Αγώνα μας να αγωνιζόμαστε συνεχώς, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μια πατρίδα ελεύθερη στην οποία οι κάτοικοί της να ζήσουν «με Αρετή, ως τίμιοι και αγαθοί άνθρωποι», προάγοντες όλες εκείνες τις αξίες του πολιτισμού, τις οποίες ως ελληνισμός δημιουργήσαμε και παραδώσαμε στην ανθρωπότητα.

​Μέσα στη μνήμη των λαών, τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας τους στέκουν ως φάροι λαμπροί προς τους οποίους ατενίζει το έθνος και εμπνέεται, παραδειγματίζεται και αντλεί νέες δυνάμεις. Τέτοιος μεγαλειώδης ολόλαμπρος φάρος είναι για τους Έλληνες, η Επανάσταση του ’21. Το έπος του ’21 σφυρηλατεί ιδανικά, δημιουργεί παραδόσεις, ανοίγει νέους πνευματικούς και ηθικούς ορίζοντες, κατευθύνει τον ρου του πολιτισμού, εμψυχώνει άτομα, ανορθώνει συνειδήσεις.      

​Οφείλουμε, πρωτίστως εμείς, οι αλύτρωτοι Έλληνες της Κύπρου, να παραδειγματιστούμε από τα μηνύματά του. Τετρακόσια έτη δουλείας δεν μπόρεσαν να αποχαυνώσουν το έθνος. Αντίθετα, υπήρξαν τετρακόσια έτη συνεχούς προπαρασκευής για την πραγμάτωση της εθνικής του ιδέας. Ας μη μας πτοήσουν, λοιπόν, οι ταλαιπωρίες των 47 ετών κατοχής. Ας κρατηθούμε από τις αρχές και τα ιδανικά μας και θα έρθει και για μας η λύτρωση.

​Θερμά συγχαίροντες και πάλι τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη σας και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Βασίλειο για την ωραία πρωτοβουλία του, επευλογούμε την Κληρικολαϊκή σας Συνέλευση και ευχόμαστε όπως ο Τριαδικός Θεός μας, διά πρεσβειών του Αγίου Επιφανίου, σας ευλογεί και σας ενισχύει, ώστε να συνεχίσετε και στο μέλλον τη συμβολή σας στο έργο της Εκκλησίας, κάτω από την πνευματική καθοδήγηση και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη σας, για το καλό της Εκκλησίας, της Πατρίδας, και του λαού μας. Ο Θεός μαζί σας! Ευχαριστούμε.

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

    14 Οκτωβρίου 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post