Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο μαζί με τους εκτοπισμένους της εντός των τειχών Λευκωσίας (2-3 Νοεμβρίου 2021)

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο μαζί με τους εκτοπισμένους της εντός των τειχών Λευκωσίας (2-3 Νοεμβρίου 2021)

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 2 Νοεμβρίου 2021, ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου, με την ευκαιρία της εορτής της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Του Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού Λευκωσίας, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Οικονόμους π. Γεώργιο Μελέτη και π. Γαβριήλ Γαβριήλ, καθώς και το διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. Τα αναλόγια των ψαλτών πλαισίωσαν δεξιά ο Πρωτοψάλτης του ναού κ. Ιωάννης Περατόπουλος και αριστερά ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος του Αγίου Γεωργίου Λευκωσίας κ. Γιώργος Παυλίδης.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Γεωργίου και στο ιστορικό γεγονός της ανακομιδής των Λειψάνων του. Ο Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος άντεξε, με υπομονή και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, τα βάσανα των ειδωλολατρών και πέρασε από το μαρτύριο του αίματος. Παράλληλα, μίλησε για το μαρτύριο της συνειδήσεως με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο κάθε άνθρωπος στον καθημερινό του βίο.

Ακόμη, επισήμανε ότι μόνο ο Θεός αγιοποιεί. Εμείς διαπιστώνουμε και διακηρύττουμε την αγιότητα εκείνων των ανθρώπων που τους φανερώνει ο Θεός με θεοσημείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, έπαθε σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 και δεν επιτρέπεται από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής η πρόσβαση σ’ αυτόν.

Σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού φυλάσσεται αντίγραφο της μεγάλης εικόνας του Αγίου Γεωργίου που κατάφεραν να σώσουν στρατιώτες και βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία μέχρι το φυλάκιο που φράσσει την οδό Αγίου Γεωργίου (ανατολικά του Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού) από όπου φαίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί, ενώπιον της εικόνας του Αγίου αναπέμφθηκε Δέηση.

Στο τέλος της Ακολουθίας, έγινε Αρτοκλασία και τελέστηκαν Μνημόσυνα των κληρικών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, προσκυνητών και κατοίκων της περιοχής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λευκωσίας.

Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι του Αγίου Γεωργίου κ. Χρίστος Χρίστου και κ. Νικόλαος Κουτσοπέταλος, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του Αγίου Κασσιανού, μαζί με τους Επιτρόπους του Αγίου Κασσιανού ανέλαβαν την οργάνωση της εορτής, των μνημοσύνων και το κέρασμα του εκκλησιάσματος.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας


Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής εορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο μαζί με τους εκτοπισμένους της εντός των τειχών Λευκωσίας

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσία εορτάζει τον Άγιο Γεώργιο στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2021.

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021, η ώρα 4.30 μ.μ. θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Κασσιανό στη Λευκωσία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021, το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο ιερό ναό.

Καλούνται οι πιστοί, και ιδιαίτερα οι εκτοπισμένοι της εντός των τειχών Λευκωσίας, να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα.

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Νικόλαος Κουτσοπέταλος, τηλ. 99802044
Χρίστος Χρίστου
Γεώργιος Παυλίδης

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή,
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Λευκωσίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post