Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «δοκιμάζετε τὰ πνεύματα εἰ ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστιν» (1 Νοεμβρίου 2021)

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος: «δοκιμάζετε τὰ πνεύματα εἰ ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστιν» (1 Νοεμβρίου 2021)

Την Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2021, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, όπου φυλάσσονται τουλάχιστον από τον 1825 (χρονολογία που καταγράφεται στη λειψανοθήκη) λείψανα των τιμώμενων Αγίων.

Την Θεία Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβύτερους π. Ξάνθο Ονησιφόρου και π. Θωμά Κωστή, καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην προτροπή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου «δοκιμάζετε τὰ πνεύματα εἰ ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστιν, ὅτι πολλοὶ ψευδοπροφῆται ἐξεληλύθασιν εἰς τὸν κόσμον. » (Α΄ Ιω. δ΄ 1). Στις μέρες μας, όταν οι πληροφορίες και οι ειδήσεις κυκλοφορούν με ταχύτητα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας αφού είναι εύκολη η εισχώρηση ψεύτικων ειδήσεως ή απόψεων από μη εγκεκριμένων ατόμων. Ο Χριστιανός με συνείδηση της ελλειματικότητάς του πρέπει με ανιδιοτέλεια να ερευνά τα πράγματα και να αποφεύγει κάθε είδους πονηρία, σύμφωνα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου: «πάντα δὲ δοκιμάζετε, τὸ καλὸν κατέχετε· ἀπὸ παντὸς εἴδους πονηροῦ ἀπέχεσθε» (Α΄ Θεσσ. ε΄ 21-22).

Επίσης, υπογράμμισε την αξία της υπακοής προς τον ανώτερό μας, η οποία φέρνει από τον Θεό πολλές ευλογίες. Η υπακοή είναι ένδειξη ταπείνωσης και συνείδησης ότι κανένας δεν είναι παντογνώστης, παρά μόνο ο Θεός. Ο άνθρωπος που νομίζει ότι τα ξέρει όλα είναι ήδη εκτροχιασμένος από το σωστό δρόμο. Γι΄ αυτό πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην υπεύθυνη φωνή της Εκκλησίας, η οποία έχει το ιερό καθήκον να διατηρήσει και να διδάξει το ζωντανό λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός αλλά και ο Όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία δεν επιβλήθηκαν στην Εκκλησία και ούτε στους ανθρώπους. Αλλά επειδή ο Θεός είναι που αγιάζει τον άνθρωπο και τον φανερώνει στον κόσμο, οι τιμώμενοι Άγιοι καταξιώθηκαν στη συνείδηση του πιστού λαού.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των γιατρών, νοσηλευτών και λειτουργών υγείας, των διδασκάλων και μαθητών, και όσων βρίσκονται εν ασθενεία και δοκιμασία. Επίσης, τελέστηκε Μνημόσυνο του άρτι μεταστάντος Ιερομονάχου Φιλοθέου Δοχειαρίτου.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post