Η κοινότητα Βατυλής εόρτασε την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2021)

Η κοινότητα Βατυλής εόρτασε την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2021)

Με κατάνυξη και τήρηση των Πρωτοκόλλων υγείας για την παρατεταμένη πανδημία, συνάχθηκαν οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Βατυλής και εόρτασαν τόσο την Αγία Βαρβάρα όσο και τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας.

Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στην Κοφίνου. Την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι Ιερείς Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Σπυρίδης από τη Βατυλή και ο Πρεσβύτερος π. Θεοφάνης Ευθυμίου, εφημέριος του ναού.

Μεταξύ των πιστών, ήσαν αρκετοί Βατυλιώτες. Μεταξύ αυτών ήσαν οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι Αγίου Γεωργίου Βατυλής, Κοινοτάρχης Βατυλής κ. Γιώργος Σταύρου, Κοινοτάρχης Κοφίνου κ. Δέσπω Χαραλάμπους και η κ. Γεωργία Ερωτοκρίτου. Επίσης παρέστη ως ψάλτης στο αριστερό αναλόγιο ο Βατυλιώτης κ. Γιώργος Σκορδής.

Οι πιστοί προσέφεραν άρτους και κόλλυβα και έγινε δέηση για τους παρόντες και όλους τους απανταχού εκτοπισμένους της Βατυλής. 

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε όλους τους πιστούς για τον κόπο τους να παραστούν στον Εσπερινό, ο οποίος καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου Ανθουπόλεως, όπου ιερουργεί ο εκ Βατυλής π. Ανδρέας Σπυρίδης, και κατόπιν απόφασης της Εκκλησιαστικής Επιτροπής σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Βατυλής, αποφασίστηκε για πρακτικούς λόγους ο Εσπερινός των Αγίων μας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και Αγίου Νικολάου να τελείται στην Κοφίνου. Ο Επίσκοπος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον εφημέριο, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και την εκ Βατυλής Κοινοτάρχη της Κοφίνου κ. Δέσπω Χαραλάμπους. 

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο των τιμωμένων Αγίων και τους λόγους που έχουν οι Βατυλιώτες να μην τους λησμονούν, αφού οι πρόγονοί τους με ευλάβεια οικοδόμησαν ναούς επ’ ονόματί τους.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στα έργα αναστήλωσης και συντήρησης του μεγαλοπρεπούς ναού του Αγίου Γεωργίου, με το ιστορικό και κομψό κωδωνοστάσιό του.

Καταλήγοντας, επισήμανε πόσο αναγκαίο είναι όλοι μαζί, ενωμένοι και αγαπημένοι, να βρίσκουμε ευκαιρίες να συναγόμαστε να μιλούμε και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. 

Μετά το πέρας του Εσπερινού, η κοινοτάρχης Κοφίνου και εκκλησιαστική Επίτροπος Αγίου Γεωργίου Βατυλής κ. Δέσπω Χαραλάμπους, προσέφερε κεράσματα σε όλους τους πιστούς σε οικογενειακό κέντρο της Κοφίνου. Επίσης, η Βατυλιώτισα κ. Ελένη Λουκά προσέφερε σε όλους τους συνδαιτυμόνες ένα ημερολόγιο τσέπης 2022, έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Γραφείο κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων διαμερίσματος Μεσαορίας).

Ευχαριστούμε όλους, ιδιαίτερα τις κυρίες Δ. Χαραλάμπους και Ε. Λουκά για την προσφορά τους.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής 


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της τουρκοκρατούμενης Βατυλής, προσκαλούν τους πιστούς στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Νικολάου, 3-4 Δεκεμβρίου 2021, τηρουμένων των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 4.30 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Την επόμενη, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι από τη Βατυλή και όσοι τιμούν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα της εορτής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μιλήσουν με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σπυρίδη στο κινητό τηλέφωνο 99938524 ή με τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής, Πρεσβύτερο π. Θεοφάνη Ευθυμίου 95125369.

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Βατυλής:

Πρωτ. π. Ανδρέας Σπυρίδη

Γεώργιος Σταύρου

Αντωνάκης Θεοδώρου

Δέσπω Χαραλάμπους

Χρίστος Πουλλαΐδης

Γεωργία Ερωτοκρίτου

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post