Εορτασμός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας από τις κοινότητες Νέου Χωρίου και Τραχωνίου Κυθρέας (5-6 Δεκεμβρίου 2021)

Εορτασμός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας από τις κοινότητες Νέου Χωρίου και Τραχωνίου Κυθρέας (5-6 Δεκεμβρίου 2021)

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα, εορτάστηκε η μνήμη του οικουμενικού ιεράρχη, Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, από τους πιστούς χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Στην πατρίδα μας, οι εκτοπισμένοι των κοινοτήτων Νέου Χωρίου και Τραχωνίου Κυθρέας εόρτασαν τη μνήμη του Αγίου, όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τους κληρικούς του ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Διομήδη Κωνσταντίνου και Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Κούλα, καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο του οικουμενικού ιεράρχη Νικολάου, του θαυματουργού, ο οποίος έζησε τους διωγμούς, τις συκοφαντίες και όλες τις ταλαιπωρίες της εποχής πριν το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313. Παρόλα αυτά, έμεινε σταθερός στην πίστη του και καθιερώθηκε για τόσους αιώνες στη συνείδηση της Εκκλησίας, η οποία τον αναγνωρίζει ως «κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον». Έκανε αναφορά στο Δοξαστικό των Αποστίχων, το οποίο εκφράζει τη φωνή όλου του πιστού πληρώματος της Εκκλησίας: « Ἄνθρωπε τοῦ Θεοῦ, καὶ πιστὲ θεράπον, λειτουργὲ Κυρίου, ἄνερ ἐπιθυμιῶν, σκεῦος ἐκλογῆς, στῦλε καὶ ἑδραίωμα τῆς Ἐκκλησίας, Βασιλείας κληρονόμε, μὴ παρασιωπήσῃς, τοῦ βοᾶν ὑπὲρ ἡμῶν τὸν Κύριον».

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας και Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας, και όλα τα οργανωμένα σύνολα για την καλή συνεργασία. Τόνισε για ακόμη μια φορά τη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας των πατρικών μας τόπων. Γι΄ αυτό τηρούμε τις εορτές και τα μνημόσυνα που τελούσαν οι πρόγονοί μας. Αυτά είναι που ακόμα μας κρατούν μετά από τόσα χρόνια και έχουμε ιερό καθήκον να τα μεταφέρουμε στις νεότερες γενεές, ώστε να διατηρήσουν τη φλόγα της ελπίδας αναμμένη και να αξιωθούν να δουν καλύτερες μέρες.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Πέτρος Παπαϊωάννου και π. Δημήτριος Κούτσιος, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ερμήνευσε τους μακαρισμούς που καταγράφει τόσο ο Ευαγγελιστής Λουκάς (στ’ 20-23), όσο και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος (ε΄ 3-12). Ο μεν Ματθαίος αναφέρει «μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι», ενώ ο Λουκάς «Μακάριοι οἱ πτωχοί, ὅτι ὑμετέρα ἐστὶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ». Με αφορμή αυτή την ιδιαιτερότητα της περικοπής, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε ότι είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος που ζει με ταπείνωση και υπομονή τις όποιες δοκιμασίες και ταλαιπωρίες αυτού του βίου. Ο άνθρωπος, ως ψυχοσωματική οντότητα, έχει ανάγκη όχι μόνο από τα υλικά αυτού του κόσμου για να επιβιώσει, αλλά πρωτίστως έχει ανάγκη να καλλιεργήσει τον πλούτο της ψυχής του. Καλούμαστε να είμαστε σοφοί οικονόμοι, δηλαδή διαχειριστές, τόσο των υλικών αγαθών αλλά και των πνευματικών χαρισμάτων που έχουμε ο καθένας μέσα μας. Όταν ο Ματθαίος αναφέρει «μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι» δεν εννοεί απαραίτητα κάποια νοητική αναπηρία που ενδεχομένως να έχει κάποιος, αλλά εννοεί την εσωτερική ταπεινότητα που έχει κάποιος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να είναι και πάμπλουτος από την άποψη των υλικών αγαθών.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στη συμβολή του Αγίου Νικολάου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325, ο οποίος ομολόγησε την ομοουσιότητα του Υιού με τον Πατέρα εναντίον της βλάσφημης διδασκαλίας του Αρείου, ο οποίος, χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη λογική, ισχυριζόταν ότι ο Υιός του Θεού δεν μπορεί να είναι ίσος με τον Θεό Πατέρα και επομένως δεν μπορεί να είναι Θεός, αλλά είναι το μέγιστο κτίσμα του Θεού. Παρόλη την αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισε ο Άγιος Νικόλαος τον Άρειο, έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «εικόνα πραότητος». Τέλος, ευχήθηκε σε όλους να αξιωθούμε καλά Χριστούγεννα με υγεία και αισιοδοξία.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκαν Μνημόσυνα των κτητόρων, κληρικών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, νεωκόρων και ευεργετών του Ιερού Ναού.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 


Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας και Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια και όλα τα οργανωμένα σύνολα των δύο όμορων κατεχόμενων Κοινοτήτων, εορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, το εσπέρας (4:30 μ.μ.) θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος θα κηρύξει το θείο Λόγο. Τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο Κοινότητες έχουν παλαιούς ναούς επ΄ ονόματι του Αγίου Νικολάου.

Για πληροφορίες σχετικά με την πανήγυρη, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τους κυρίους: Θεόδωρο Μεϊβατζή, τηλ. 99631145, Εκκλησιαστικό Επίτροπο του Παρεκκλησίου και της κατεχόμενης ενορίας Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας, και Χαράλαμπο Αθανασίου, τηλ. 99280582, Κοινοτάρχη και Εκκλησιαστικό Επίτροπο Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Νέου Χωρίου και Τραχωνίου Κυθρέας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post