Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄: Εκδήλωση Παρουσίασης του Δίτομου Βιβλίου του κ. Νέαρχου Νεάρχου «Μακάριος, δραματική πορεία» (19/01/2022)

Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄: Εκδήλωση Παρουσίασης του Δίτομου Βιβλίου του κ. Νέαρχου Νεάρχου «Μακάριος, δραματική πορεία» (19/01/2022)

«Μακάριος, Δραματική πορεία»

Αντιφώνηση Ν. Νεάρχου:

Ευχαριστώ το  Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, που είχαν την καλοσύνη να οργανώσουν από κοινού την αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Βιβλίου μου «Μακάριος, δραματική πορεία», στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. (Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε και διατίθεται από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου). Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο Β΄, καθώς και τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο για την παρουσία και τον χαιρετισμό τους στην εκδήλωση. Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο Χρίστο Ιακώβου για την παρουσίαση του βιβλίου και τον δημοσιογράφο Πάρη Ποταμίτη για τον συντονισμό της παρουσίασης. Ευχαριστώ, επίσης όλους εσάς, που παρευρεθήκατε, στην αποψινή εκδήλωση τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Γιατί, το δίτομο αυτό βιβλίο αυτόν τον στόχο έχει. Μέσα από το έργο και τα κείμενα του Εθνάρχη Μακαρίου να αποτυπώσει την αληθινή εικόνα του, που επαγγελματίες λασπολόγοι και βαλτοί παραχαράκτες της ιστορίας αποτολμούν να την διαστρεβλώσουν.

Η 19η Ιανουαρίου είναι μέρα σημαδιακή. Είναι η ονομαστική εορτή του αοίδιμου Εθνάρχη. Τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά του ως Προκαθημένου της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα και ως πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμούμε αυτόν τον Ηγέτη, που με τους αγώνες και το παράδειγμά Του ταυτίστηκε με την Κύπρο και τα προβλήματά της. Θυμούμαστε, ταυτόχρονα, την πίκρα, τον πόνο και τους άπειρους κινδύνους, που επανειλημμένα βίωσε, κατά την περίοδο των έντονων αγώνων του για την απελευθέρωση και τη δικαίωση της Κύπρου. Δεν είναι δε υπερβολή να λεχθεί, ότι δεν έπαψε συνεχώς να ζει υπό σκιά θανάτου. Ο θάνατος τον περιτριγύριζε, τον άγγιζε, τον ψηλαφούσε, σαν αόρατο χέρι. «Θραύσματα ανόσιων βλημάτων εισέδυσαν πολλές φορές αθέατα στην καρδιά του…» Το τραύμα, όμως, έγινε βαθύτερο πρώτα στις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια στις 20 Ιουλίου και τον Αύγουστο του 1974. Η καρδιά του ακρωτηριάστηκε ανεπανόρθωτα, όπως ακριβώς και το ιερό σώμα της Κύπρου. Είναι, λοιπόν, το δίτομο αυτό βιβλίο, με τίτλο «Μακάριος, δραματική πορεία», που παρουσιάζεται σήμερα, μνημόσυνο, στα όσα ο αείμνηστος Εθνάρχης πρόσφερε στον Κυπριακό και τον ευρύτερο Ελληνισμό. Σ’ αυτό καταγράφονται ιστορικά γεγονότα, μέσα από τα οποία καταφαίνεται το διαρκές δράμα, που καθημερινά βίωνε γι’ αυτό τον εθνοσωτήριο αγώνα του.

Ο Μακάριος, ασφαλώς, δεν χρειάζεται δικηγόρους και απολογητές του έργου και της ζωής του. Την αλήθεια χρειάζεται να ξέρουν όσοι αληθινά αγαπούν την Κύπρο και τον λαό της. Γιατί, ο Κύπριος Ηγέτης, για τριάντα σχεδόν χρόνια,  επικεφαλής του λαού του, τον είχε μάθει να υπομένει, να μη απελπίζεται, να αισιοδοξεί, να καταπνίγει τον πόνο του και να προχωρεί. Φεύγοντας από τη ζωή, ο Εθνάρχης Μακάριος άφησε πίσω του βαριές υποθήκες. Κι αυτές δεν ήταν άλλες από τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες στήριξε τον μακροχρόνιο αγώνα Του για την εθνική δικαίωση της Κύπρου. Κυριότερο, όμως, ήταν το δικό του παράδειγμα. Ο πατριωτισμός Του, η ανιδιοτέλειά Του, η αγωνιστικότητα και το ανυπέρβλητο ήθος Του, η απαράμιλλη αγάπη Του για ολόκληρο τον λαό Του και η διαρκής έγνοια και φροντίδα Του να κρατήσει τον λαό ενωμένο σ’ ένα αδιάσπαστο τείχος άμυνας και αντίστασης ενάντια στους ποικιλώνυμους και πολύμορφους εχθρούς του Κυπριακού Ελληνισμού.

Αυτήν ακριβώς την αλήθεια αναζήτησα μέσα από το έργο και τα κείμενά του. Γιατί, δυστυχώς, μετά τον θάνατό του, παρουσιάστηκε το τραγικό φαινόμενο, ακόμα και εκείνοι, που πρόδωσαν και σταύρωσαν, με την παράνομη δράση τους την Κύπρο και τον λαό της, να τολμούν να καταλογίζουν ευθύνες στον Μακάριο. Και το χειρότερο, μερικοί απ’ εκείνους, που ανδρώθηκαν κι απέκτησαν πολιτικό ανάστημα κάτω από τα ράσα του Μακαριοτάτου, να σιωπούν ή να προσποιούνται, πως δεν καταλαβαίνουν. Ή ακόμα και να συνεργάζονται με τους λασπολόγους και τους υβριστές του έργου και της μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου, για να κρατηθούν στο πολιτικό προσκήνιο.

Έδωσα τον τίτλο «Μακάριος, Δραματική πορεία», όχι χωρίς λόγους. Για τριάντα τόσα χρόνια ο Μακάριος πορεύθηκε στην πολιτική σκηνή, σαν ένας ακροβάτης σε τεντωμένο σχοινί. Ήτανε διαρκώς ένα πρόσωπο τραγικό. Βίωνε συνεχώς ένα ψέμα, πισώπλατες μαχαιριές, διπλοπρόσωπες  συμπεριφορές, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει εθνικά τον Κυπριακό Ελληνισμό. Και η τραγικότητα αυτή δεν αφορούσε τη συμπεριφορά και τις τρικλοποδιές των ξένων. Αυτές τις θεωρούσε αυτονόητες και αναμενόμενες.  Αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση αφορούσε όλες ανεξαίρετα τις Ελληνικές Κυβερνήσεις. Αλλά και στενούς συνεργάτες του στην Κύπρο. Γι’ αυτό και ο Μακάριος βρισκότανε διαρκώς στριμωγμένος και υπόλογος, με την κατηγορία του αδιάλλακτου, του ανακόλουθου, του ανθενωτικού, και άλλα παρόμοια επίθετα, απαράδεκτα για τους αγώνες, το σχήμα και την εξουσία του.
Οι εκάστοτε στόχοι για λύση του Κυπριακού αποτελούσαν πάντοτε ομόφωνες αποφάσεις Ελλάδας –  Κύπρου. Οι διαφορές εδράζονταν στην τακτική. Ο μεν Μακάριος εκτιμούσε, ότι στα πλαίσια των συμμαχιών της  Ελλάδας, οι Άγγλοι δεν ήταν διατεθειμένοι να αποδώσουν δικαιοσύνη στους Έλληνες Κυπρίους. Γι’ αυτό και το Κυπριακό θα έπρεπε να οδηγηθεί στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Οι δε Ελληνικές Κυβερνήσεις, με πλήρη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εξάρτηση από τους συμμάχους της, επιδίωκαν τη λύση του προβλήματος της Κύπρου μέσα στα πλαίσια των σχέσεων αυτών. Η προσπάθεια αυτή των Ελληνικών Κυβερνήσεων, να ασκήσουν την εξωτερική πολιτική τους στα πλαίσια των συμμαχιών τους, βρισκόταν σε δραματική αντίφαση με την άσκηση εθνικής πολιτικής και ως εκ τούτου σε διαρκή αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο
Στο βιβλίο αυτό η αναφορά μου σε δραματική πορεία του Μακαρίου εκφράζει  αυτή τη μόνιμη πραγματικότητα, σχετικά με τις πολιτικές όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Ανίκανοι Πρωθυπουργοί, πολιτικοί διαχειριστές του Κυπριακού, εξαρτημένοι από τους ξένους, πικρόχολοι και επαγγελματίες ψεύτες δημοσιογράφοι, οικονομικά συμφέροντα κ.ά. τηρούσαν μια διπλοπρόσωπη πολιτική και επιδίωκαν πάντα να παρουσιάζουν τον Μακάριο ως το μόνο πρόσωπο, που παρεμπόδιζε τάχα λύσεις, που ευνοούσαν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις. Ενώ αποφάσιζαν και μεθόδευαν με τους συμμάχους τους ένα συμβιβασμό στο Κυπριακό, ήθελαν ταυτόχρονα να φαίνεται, ότι ο συμβιβασμός αυτός ήταν επιλογή των Κυπρίων και όχι δική τους. Τα δικά τους λάθη και επιλογές τα φόρτωνα στον Μακάριο, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα για ανακολουθίες στις μεταξύ τους συμφωνίες. Με κρυφά και φανερά, αλλά και με δόλια, ψευδή και δυναμικά μέσα διασπούσαν το εσωτερικό μέτωπο και δυναμίτιζαν τα κάστρα της αντίστασης του Κυπριακού Ελληνισμού. Δυστυχώς, μαζί μ’ αυτούς συμπαρατάχθηκαν στην τελική εφόρμηση Έλληνες Κύπριοι με εθνικά προσωπεία, καθώς και ταγοί της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ακόμα και σήμερα, 44 χρόνια από τον θάνατο του αοίδιμου Εθνάρχη, πολιτικοί ηγέτες και διαχειριστές του Κυπριακού, ψεύδονται συνειδητά και δεν διστάζουν να  επικαλούνται ανύπαρκτους όρους και δεσμεύσεις τάχα του Μακαρίου, για να δικαιολογήσουν τις καταστροφικές για τον Κυπριακό Ελληνισμό επιλογές τους. Το πού φτάσαμε σήμερα είναι αρκετό να το δει κάποιος στις συμπεριφορές και στα κείμενα του ίδιου του ΟΗΕ. Ο Διεθνής αυτός Οργανισμός κατάντησε διαχειριστής των Αγγλοτουρκικών συμφερόντων και πολιτικών κι εμείς μείναμε να παπαγαλίζουμε τις επιλεγμένες αναφορές, που εσκεμμένα εισάγονται σε κάθε νέο ψήφισμα και στοχεύουν στη βαθμιαία υποβάθμιση και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το εύκολο ψεύδος γύρω από το Κυπριακό μπορεί να αντικρουστεί μόνο μέσα από τα κείμενα του ίδιου του Μακαρίου και όχι από τα λόγια και τα έργα των παραχαρακτών, που κατάντησαν πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές αντίστασης του Κυπριακού Ελληνισμού. Το δίτομο αυτό βιβλίο έχει όλα τα επιχειρήματα για όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια γύρω από τους λόγους και το έργο του Εθνάρχη Μακαρίου. Αυτό το βιβλίο το διαχειρίζεται η Ιερά Μητρόπολις Πάφου και είναι στη διάθεσή σας. Ευχαριστώ.

Ν. Νεάρχου

19 Ιανουαρίου 2022

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΤΟΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ
ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ παρουσιάζει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου το δίτομο έργο του κ. Νέαρχου Νεάρχου Μακάριος, δραματική πορεία. Η παρουσίαση του πιο πάνω έργου -έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου- θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:30’μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπεριλαμβάνονται χαιρετισμοί από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, τον Πρέσβη της Ελλάδας κ. Ιωάννη Παπαμελετίου και εισαγωγική ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο. Την παρουσίαση του έργου ανέλαβε ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) κ. Χρίστος Ιακώβου. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον συγγραφέα κ. Νέαρχο Νεάρχου.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης γίνεται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

 

Εκ του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post