Χριστούγεννα – Προσκύνημα στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα (Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021)

Χριστούγεννα – Προσκύνημα στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα (Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και μέσα στην πνευματική ατμόσφαιρα των Αγίων Δωδεκαημέρων, οι εκτοπισμένοι του Τράχωνα, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγείας, προσήλθαν την Κυριακή, 26/12/2021, στον Τράχωνα και λειτουργήθηκαν στην ιστορική Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα.

Του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριάκος Κυριάκου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. 

Το αναλόγιο πλαισίωσαν ο κ. Μάρκος Βαρδάκης και ο εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου. 

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα και ταυτόχρονα σύναξη όλων των ιερών προσώπων τα οποία συνδέονται με το έργο της Ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Χριστού, της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Μνήστορος Ιωσήφ, του Ιακώβου του Αδελφοθέου και του Βασιλέως Δαυίδ. Ο Θεοφιλέστατος επισήμανε το θεολογικό περιεχόμενο του δοξαστικού των αίνων της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα, στο οποίο διακηρύσσεται η μεγάλη σημασία της γέννησης του Ιησού Χριστού: «Αίμα και πυρ και ατμίδα καπνού, τέρατα γης, α προείδεν Ιωήλ· αίμα την σάρκωσιν, πυρ την θεότητα, ατμίδα δε καπνού το Πνεύμα το Άγιον, το επελθόν τη Παρθένω και κόσμον ευωδιάσαν …». Δηλαδή, αίμα και φωτιά και νέφος καπνού, θαυμαστά γεγονότα στη γη, τα οποία προείδε ο Προφήτης Ιωήλ. Το αίμα συμβολίζει την ενανθρώπηση του Χριστού, ο οποίος γεννήθηκε ως Ιησούς από την Παρθένο Μαρία, η φωτιά το Χριστό ως Θεό και το νέφος καπνού το Άγιο Πνεύμα, το οποίο ήρθε στην Παρθένο Μαρία και ευωδίασε τον κόσμο.

Ο υμνογράφος εμπνεύστηκε το Δοξαστικό των αίνων από την προφητεία του Ιωήλ, ο οποίος έγραψε: «Τότε θα δείξω», λέγει ο Θεός, «θαυμαστά σημάδια επάνω στον ουρανό και κάτω στη γη, αίμα και πυρ και ατμίδα καπνού». Το Δοξαστικό επιβεβαιώνει την εκπλήρωση της κύριας προφητείας των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, δηλαδή την ενανθρώπηση και γέννηση του Ιησού Χριστού για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Ο Προφήτης Ιωήλ προφήτευσε και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής και τα χαρίσματα που θα έδιδε στους πιστούς, μεταξύ των οποίων και αυτό της προφητείας σε ανθρώπους διάφορων ηλικιών.

Τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα του ιερομόναχου Καλλίστρατου και των άλλων κληρικών, των κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, διδασκάλων, ευεργετών και όλων των τελειωθέντων κατοίκων του Τράχωνα.

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ευχαριστούν όλους όσους με κάθε τρόπο βοήθησαν να τελεστεί ο Στ’ Εκκλησιασμός από το 2015.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Τράχωνα 

*********************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Τράχωνα, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Τράχωνα, την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 26 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιήσουν Προσκύνημα–Εκκλησιασμό στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα (προάστιο της Λευκωσίας).

Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ώρα έναρξης της Ακολουθίας, 7.15 π.μ. Προσκαλούνται οι Τραχωνίτες και όλοι οι πιστοί να συμμετάσχουν στο Προσκύνημα–Εκκλησιασμό, όπου θα εορτάσουμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας. 

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να φέρουν άρτους και κόλλυβα για τις εορτές και τα μνημόσυνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν:

Με τον Κοινοτάρχη, κ. Μιχαλάκη Χρίστου (Τηλ. 99722346).

Ή τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο, κ. Κώστα Τουβανά (Τηλ.99 570187).

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας του Τράχωνα

Print Friendly, PDF & Email

Share this post