Πανήγυρις του Αγίου Ελευθερίου στη Λευκωσία, Μετόχιο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μαχαιρά (14-15 Δεκεμβρίου 2021)

Πανήγυρις του Αγίου Ελευθερίου στη Λευκωσία, Μετόχιο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μαχαιρά (14-15 Δεκεμβρίου 2021)

Με κατανυκτικότητα αλλά και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου επί της οδού Ονασαγόρου στη Λευκωσία, Μετοχίου της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά.

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Των Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Παρέστη συγχοροστατών ο Καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε το Προκείμενο της ημέρας: «Τὸ ἔλεός σου, Κύριε, καταδιώξει με πάσας τὰς ἡμέρας της ζωῆς μου». Σύμφωνα με τον Προφητάνακτα Δαβίδ, ο Θεός, ως ένας φιλάνθρωπος κυνηγός, μάς «κυνηγάει» με το έλεός Του, το οποίο έχουμε τόση ανάγκη μέσα σε αυτόν τον μάταιο βίο που ζούμε. Όταν συνειδητοποιούμε ότι κάθε ώρα και στιγμή ζούμε το μαρτύριο της συνειδήσεως και ότι ο μόνος τέλειος και αναμάρτητος είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, τότε ζητούμε από τον Θεό να μάς «καταδιώκει» εφοδιάζοντάς μας με το έλεός Του.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στο βίο του τιμώμενου ιερομάρτυρος Ελευθερίου, ο οποίος είχε όλες τις ευκαιρίες να ζήσει μια όμορφη κοσμική ζωή, όμως ανέβηκε στο επισκοπικό αξίωμα και μάλιστα έδωσε το αίμα του για την πίστη στον Τριαδικό Θεό. Όντας ακόμα στη γη αναδείχθηκε επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος γιατί καλλιέργησε όλες τις αρετές, ώστε των τιμούμε ως «καλλονὴν τῶν Ἱεραρχών», «Ἀρχιερέων ἀγλάϊσμα» και «Μαρτύρων ἐγκαλλώπισμα».

Ακόμη, αφορμώμενος από την ευαγγελική περικοπή της εορτής του Αγίου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε την ανάγκη διάκρισης που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας και ιδιαίτερα εντός της Εκκλησίας, μεταξύ της Πίστεως, του Δόγματος, της Σοφίας του Θεού και των άλλων δευτερευόντων ή τριτευόντων παραδόσεων, οι οποίες ανάλογα με τις εποχές, τις διάφορες περιστάσεις μπορούν να αλλοιώνονται ή να μεταβάλλονται. Και τούτο διότι δε δημιουργήθηκε ο άνθρωπος δια το Σάββατο, αλλά το Σάββατο δια τον άνθρωπο. 

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της  Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λήδρας κ. Επιφάνιο για την πρόσκληση και την φιλοξενία και μετέφερε στον ίδιο αλλά και σε όλους την πατρική αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Ευχήθηκε σε όλους όπως με τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας, να αξιωθούμε να φτάσουμε και τα Χριστούγεννα με υγεία, ειρήνη στις καρδιές μας και αισιοδοξία.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post