Οι Ασσιώτες εόρτασαν τον χωριανό τους Άγιο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος (12 Δεκεμβρίου 2021)

Οι Ασσιώτες εόρτασαν τον χωριανό τους Άγιο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος (12 Δεκεμβρίου 2021)

Στην προσφυγιά εόρτασαν και φέτος οι Ασσιώτες τη μνήμη του Κύπριου Αγίου της Οικουμένης, τον Άγιο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος.

Την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο παλαιό κοιμητήριο Λευκωσίας, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιωμένος από τον Πρωτ. π. Θωμά Κωστή και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευλογία αλλά και την ευθύνη που έχουμε σήμερα οι Χριστιανοί, σε μια εποχή όπου, τουλάχιστον στον τόπο μας, υπάρχει ελευθερία και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά το ότι το βόρειο τμήμα της πατρίδας βρίσκεται υπό  τουρκική κατοχή από το 1974, ούτως ώστε μπορούμε ελεύθερα να ερχόμαστε στην Εκκλησία και να ομολογούμε την πίστη μας. Αναφερόμενος στην επιστολή προς Διόγνητο, όπου περιγράφεται πώς οι χριστιανοί κατά τους πρώτους αιώνες ζούσαν εν τω κρυπτώ την πίστη τους αφού ζούσαν σε ένα εχθρικό περιβάλλον για την Εκκλησία, επισήμανε ότι σήμερα εμείς ζούμε καθημερινά όχι του αίματος αλλά το μαρτύριο της συνειδήσεως. Δηλ. κριτήριο η προσωπική διαχείριση εκ μέρους του καθενός μας της καθημερινότητας σε αναφορά με το θέλημα του Θεού, όπως επισημαίνεται και στην ευαγγελική περικοπή στο προσκλητήριο του δείπνο της Βασιλείας του Θεού.  

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, μίλησε για τον  βίο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ξεκίνησε ως βοσκός αλόγων προβάτων, στον κάμπο της Μεσαορίας, και έφθασε να είναι ποιμένας των λογικών προβάτων της Εκκλησίας του Χριστού. Με τον θεάρεστο βίο και με τα έργα του έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως οικουμενικός ιεράρχης και θαυματουργός Άγιος.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Γρηγόριος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή των καλεσμένων στο δείπνο του Κυρίου. Ο λόγος του Κυρίου μάς ξεκαθαρίζει ότι μέσα στην Εκκλησία, δηλ. την Βασιλεία του Θεού επί της γης, έχουν τόπο όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως κοινωνικής θέσης, οικονομικής κατάστασης. Αυτό που απομένει στον καθένα μας είναι να δώσουμε θετική απάντηση σε αυτή την πρόσκληση του Κυρίου να συμμετάσχουμε στο δείπνο Του.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές υπέρ πάντων των Ασσιωτών του Κοινοτάρχη, των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων των ενοριών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσειας, τους Προέδρους και τα μέλη όλων των οργανωμένων συνόλων και όλων των Ασσιωτών. Καθώς και μνημόσυνα κληρικών και λαϊκών.

Το εσπέρας του Σαββάτο, 11 Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post