Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους από τους εκτοπισμένους του Νέου Xωρίου Κυθρέας (9-10 Φεβρουαρίου 2022)

Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους από τους εκτοπισμένους του Νέου Xωρίου Κυθρέας (9-10 Φεβρουαρίου 2022)

Για ακόμη μια χρονιά, οι εκτοπισμένοι του κατεχόμενου Νέου Χωρίου Κυθρέας τίμησαν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο στην προσφυγιά, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας, στην Αγλαντζιά. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Διομήδης Κωνσταντίνου και π. Θωμάς Κωστή, ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Κούλας καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του τιμώμενου Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος παρέμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «στύλος ακλόνητος» και «λύχνος αείφωτος», για να έχουμε όλοι οι πιστοί θάρρος και κουράγιο στη ζωή μας όχι μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά ιδιαίτερα όταν έρχονται οι δυσκολίες και οι πειρασμοί. Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που διαβάστηκε στη Θεία Λειτουργία μάς διδάσκει ότι όσοι ακολουθούν το Χριστό θα δοκιμαστούν και θα έχουν δυσκολίες σε αυτή τη ζωή, επειδή η διδασκαλία του Χριστού δεν έχει τίποτα να κάνει με το κοσμικό φρόνημα.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι οι δοκιμασίες που βίωσε και βιώνει ο τόπος μας, όπως για παράδειγμα η συνεχιζόμενη κατοχή από το 1974 της μισής μας πατρίδας και βέβαια η παρατεταμένη πανδημία που βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια, έρχονται να μάς διδάξουν να αγαπούμε περισσότερο, να καταδεχόμαστε και να εκτιμούμε την κάθε στιγμή ως ευκαιρία για περισσότερη προσευχή και μεταμέλεια. Εμείς σήμερα στην πατρίδα μας δεν ζούμε το μαρτύριο του αίματος, όπως το ζουν άλλοι αδελφοί μας στον κόσμο, οι οποίοι δίνουν το αίμα τους για την πίστη τους, αλλά ζούμε το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως.

Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκαν οι ιερές Ακολουθίες.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους πέριξ του Ιερού Ναού.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post