«Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Οι Ασσειώτες εόρτασαν την Παναγία την Ευαγγελίστρια (24-25 Μαρτίου 2022) 

«Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Οι Ασσειώτες εόρτασαν την Παναγία την Ευαγγελίστρια (24-25 Μαρτίου 2022) 

Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022, το εσπέρας, οι εκτοπισμένοι Ασσειώτες συνάχθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Παλλουριωτίσσης, όπου ιερουργεί ο συγχωριανός τους Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχάλης Μαλλιάπης. Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο. 

Ανήμερα της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 201ης Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Ναού, ο εξ Άσσειας Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Μαλλιάπης, ο εκ Μαραθοβούνου Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριάκος Χρίστου και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Λαυρέντιος Μούσατ. 

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήσαν και αρκετοί εκτοπισμένοι της κωμόπολης της Άσσειας, οι οποίοι από το εσπέρας έφεραν τους άρτους και εόρτασαν την Παναγία την Ευαγγελίστρια στην προσφυγιά με ανάμεικτα συναισθήματα και προσδοκώντας την ημέρα που ειρηνικά θα επιστρέψουν στις Εκκλησίες και τη γενέτειρα γη. Γη η οποία γέννησε το μεγάλο Οικουμενικό Ιεράρχη, Άγιο Σπυρίδωνα επίσκοπο Τριμυθούντος. 

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της μεγάλης εορτής της ημέρας. Η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι η έναρξη του ανεξιχνίαστου έργου της πρόνοιας του Θεού, της θείας Οικονομίας, δηλ. της φιλανθρωπίας του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. 

Υπογράμμισε την αξία για εμάς της υπακοής της Αειπαρθένου Μαριάμ στο προαιώνιο θέλημα του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, ώστε δι’ αυτής ο τέλειος Θεός να λάβει όχι απλά ανθρώπινη υπόσταση, αλλά ολόκληρη την ανθρώπινη φύση. Προσλαμβάνοντάς την ανθρώπινη φύση Εκείνος που τη δημιούργησε, τη θεράπευσε από τις ελλειμματικότητες, την ανέστησε και τη θέωσε. Με την απάντηση της Θεοτόκου στον Αρχάγγελο Γαβριήλ με το «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», ξεκίνησε αυτό το έργο της επαναφοράς του ανθρώπου στο αρχαίο κάλλος εν Χριστώ. 

Ο Θεοφιλέστατος δε λησμόνησε να αναφερθεί, με την ευκαιρία της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, δίκην μνημοσύνου σε όλους εκείνους, ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς, που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την πίστη, την πατρίδα, την αξιοπρέπεια και την εθνική ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, ευχήθηκε με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Θεός να περιφρουρεί την ανθρωπότητα από συμφορές και καταστροφές, στηρίζοντας τους ανθρώπους με την ειρήνη και την ελευθερία Του. 

Ολοκληρώνοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε όλους τους Ασσειώτες,  ιδιαίτερα τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους των δύο ενοριών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσειας,  οι οποίοι συνέβαλαν στην οργάνωση και προσέφεραν τα αναγκαία για την τέλεση της εορτής.  

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και την προτροπή του π. Μιχάλη Μαλλιάπη, ο Θεοφιλέστατος στο τέλος της θείας Λειτουργίας, χειροθέτησε σε Αναγνώστη της Εκκλησίας τον τελειόφοιτο μαθητή κ. Μάριο Στυλιανίδη, ο οποίος εκδηλώνει την αγάπη και αφοσίωσή του στην Εκκλησία και το ιεροπρεπές φιλακόλουθο μεράκι του. Ο Θεοφιλέστατος, δραττόμενος της ευκαιρίας, εξήγησε συνοπτικά τις θέσεις διακονίας στον ανώτερο κλήρο εντός του ιερού βήματος και τον κατώτερο κλήρο στη διακονία, στο αναλόγιο και τον ευπρεπισμό του ναού και την εξυπηρέτηση των πιστών, ως συνεργατών του Επισκόπου, των ιερέων και των διακόνων. 

Ευχήθηκε στον φερέλπιδα νέο κ. Μάριο Στυλιανίδη καλή σταδιοδρομία στην Ιατρική Επιστήμη την οποία ετοιμάζεται να σπουδάσει και να υπηρετήσει συμπαριστάμενος στον πονεμένο άνθρωπο και διατηρώντας εντός του την παρακαταθήκη που η Εκκλησία του εμπιστεύεται. 

 

Από τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσειας


Οι Ασσειώτες εορτάζουν την Παναγία την Ευαγγελίστρια (24-25/3/2022)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Τιμίου Πρόδρομου και Αγίου Γεωργίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα Σωματεία της κωμοπόλεως Άσσειας καλούν τους Άσσειώτες να συμμετάσχουν στον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Παλλουριωτίσσης, στον οποίο ιερουργεί ο Άσσειώτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Μαλλιάπης, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022, θα τελεσθεί ο εσπερινός της εορτής, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, θα Όρθρος και θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. 

Όσοι πιστοί επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν άρτους  για την εορτή.

Οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Τιμίου Πρόδρομου και Αγίου Γεωργίου ευχαριστούν το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα Σωματεία της κωμοπόλεως, για την ετοιμασία του εορτασμού.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Εκκλ. Επίτροπους: Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ Μαλλιάπη, τηλ. 99883799, και κ. Κυριάκο Ερωτοκρίτου, τηλ. 99121695.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές της κατεχόμενης Άσσειας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post