«Σήμερον της Σωτήριας ημών το κεφάλαιον». Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην προσφυγιά (24-25 Μαρτίου 2022)

«Σήμερον της Σωτήριας ημών το κεφάλαιον». Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην προσφυγιά (24-25 Μαρτίου 2022)

Την Πέμπτη το εσπέρας, 24 Μαρτίου 2022, οι Λυσιώτες – με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Καπαρή, το Δήμαρχο κ. Ανδρέα Καουρή, τον πρώην Δήμαρχο και επικεφαλής της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Λύσης κ. Ανδρέα Ττοφιά – συνάχθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου φυλάσσεται προσωρινά η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Χρυσολυσιωτίσσης.

Του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από το Λυσιώτη Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Καπαρή και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Ανδρέου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο νόημα του θαύματος της επίσκεψης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Κόρη της Ναζαρέτ, ο οποίος της έφερε το ευχάριστο μήνυμα ότι θα συλλάβει στα σπλάχνα της τον Υιό του Θεού και θα γεννήσει ασπόρως, χωρίς τη συνάφεια ανδρός, το Θεάνθρωπο Λυτρωτή του κόσμου τον Κύριο Ιησού Χριστό. 

Επισήμανε, ότι η Παναγία είναι η μεσίτριά μας, αφού με την υπακοή της στο προαιώνιο θέλημα του Θεού, για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, έγινε η πρόξενος της χαράς και της επανασύνδεσης του ανθρωπίνου γένους με το Θεό. 

Εξήγησε, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, γιατί με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, διακόπτεται η χαρμολύπη της Αγίας Τεσσαρακοστής. Τούτο συμβαίνει ένεκα της πανίερης εορτής που προαναγγέλει τη σωτηρία του κόσμου. Η εορτή είναι της Σωτήριας ημών το κεφάλαιον, η ανακεφαλαίωση της φιλανθρωπίας του Θεού για τον άνθρωπο και την όλη δημιουργία.

Εν κατακλείδι, ο Θεοφιλέστατος ως επικεφαλής των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Διαμερίσματος Μεσαορίας, χαιρέτισε όλους τους Λυσιώτες παρόντες και απόντες και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Λύσης κ. Ανδρέα Καουρή, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των οργανωμένων συνόλων της κατεχόμενης κωμόπολης της Λύσης, τον πρώην Δήμαρχο και Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας της Λύσης κ. Ανδρέα Ττοφιά. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικείμενη τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του κ. Ττοφιά στον Ακρίτα Κιλκίς τις επόμενες ημέρες, για την πολύπλευρη προσφορά του.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας καλωσόρισε τον Έντιμο Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα για την ευγενική καλοσύνη να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, καθώς επίσης καλωσόρισε τους Βουλευτές Αμμοχώστου κ. Γιώργο Κάρουλλα και κ. Χρίστο Σενέκη, τους Δημάρχους Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου – Παναγίδη και Αγλαντζιάς κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής, ο οποίος ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον προσφυγικό κόσμο, ιδιαίτερα των κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, για τον οποίο μεριμνά με τις ευλογίες και τις υποδείξεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄. Ακόμη, επισήμανε επαινετικά το άοκνο και αθόρυβο έργο βελτίωσης και αποκατάστασης των Εκκλησιών μας. Επίσης, ο κ. Δήμαρχος καλωσόρισε τον κ. Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί και να μιλήσει στον πανηγυρικό εσπερινό.

Ο Έντιμος Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, στον πανηγυρικό της ημέρας, αναφέρθηκε στους ήρωες της κωμοπόλεως Λύσης. 

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας εγκαινίασε την έκθεση με τα διάφορα χειροποίητα προϊόντα των Λυσιωτών, σύγχαίροντας όλους τους συντελεστές της εορτής, της ετοιμασίας της έκθεσης και της καλλιτεχνικής εκδήλωσης μνήμης που ακολούθησε.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην αίθουσα του Ναού, με αναμνηστικές αναφορές στις εκκλησίες της Λύσης και τις πρώτες σύναξεις των εκτοπισμένων στην προσφυγιά. Την εκδήλωση προσφώνησαν ο Δήμαρχος Λύσης και ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς κ. Φρίξος Κλεάνθους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, Εκκλησιαστικός Επίτροπος Παναγίας της Λύσης. 

Οι Λυσιώτες ψάλτες απέδωσαν εκκλησιαστικούς ύμνους με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κουλουμή, ενώ τραγούδια απέδωσε το συγκρότημα Επωδοί, με επικεφαλής τον κ. Μίμη Κέκκου.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό. 

Ευχή όλων να αξιωθούμε του Πάσχα και της ελευθερίας της πατρίδας μας. 

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Λύσης 

«Σήμερον της Σωτήριας ημών το κεφάλαιον». Οι Λυσιώτες εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην προσφυγιά (24-25 Μαρτίου 2022)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας της Λύσης, ο Δήμος Λύσης και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμοπόλεως καλούν τους Λυσιώτες να συμμετάσχουν στον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τηρουμένων όλων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, λόγω της παρατεταμένης πανδημίας.

Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022, στις 5:00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, στον οποίο ιερουργεί ο Λυσιώτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Καπαρής και φυλάσσεται προσωρινά η Θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Λύσης. Του Εσπερινού θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ο οποίος θα κηρύξει το θείο λόγο.

Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2022, ανήμερα της Εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας της Λύσης ευχαριστεί το Δήμο Λύσης και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμοπόλεως για την ετοιμασία του εορτασμού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Θεοφιλέστατος θα εγκαινιάσει Φιλανθρωπική Αγορά με λυσιώτικα προϊόντα και κατασκευές που προσφέρθηκαν από εθελοντές. Την οργάνωση της Φιλανθρωπικής Αγοράς ανέλαβε το Γυναικείο Τμήμα του Αθλητικού Συλλόγου Ισχύς Λύσης (ΑΣΙΛ). Τα έσοδα της Φιλανθρωπικής Αγοράς θα δοθούν για ενίσχυση δυσπραγούντων Λυσιωτών.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στον πρώην Δήμαρχο κ. Ανδρέα Τοφιά (Επίτιμο Πρόεδρο Εκκλησιαστικής Επιτροπής), τηλ. 24364069 και 99466414, και στην κα Κατερίνα Παρπούνα (Δήμος Λύσης), τηλ. 24661444.

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Ανδρέας Τοφιάς, Πρόεδρος

Πρωτ. π. Γεώργιος Καπαρής

Πρωτ. π. Σάββας Χατζηιωνάς

Αρτέμος Κουσιάππας

Ιωάννης Κεκκουρής

Μιχάλης Κόκκινος

Μαργαρίτα Πέτρου

Παναγιώτης Χατζηαντώνης

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας της Λύσης,
11 Μαρτίου 2022.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post