«Χαῖρε, πύρινε στῦλε, ὁδηγῶν τοὺς ἐν σκότει …» (18 Μαρτίου 2022)

«Χαῖρε, πύρινε στῦλε, ὁδηγῶν τοὺς ἐν σκότει …» (18 Μαρτίου 2022)

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022, τελέστηκε στους Ιερούς Ναούς της πατρίδας μας η ακολουθία της β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Δήμου Αγίου Δομετίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Χαιρετισμών και ανέγνωσε τη β΄ Στάση αυτών.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του επισήμανε ότι από απόψε μέχρι τον κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής διανύουμε ένα μικρό σταθμό από την κατανυκτική περίοδο και τη χαρμολύπη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γι’ αυτό το Σάββατο και την Κυριακή τελούμε πανηγυρικά τη Θεία Λειτουργία. Αλλά με τον κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής επανερχόμαστε στην περίοδο της χαρμολύπης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού, κατά την οποία η χαρμολύπη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής διακόπτεται εντελώς και ζούμε τη χαρά του ευχάριστου μηνύματος που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ για την αρχή της σωτηρίας όλου του κόσμου δια της θαυμαστής κυοφορίας της Παρθένου Μαρίας εκ Πνεύματος Αγίου.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε το στίχο «Χαῖρε, πύρινε στῦλε, ὁδηγῶν τοὺς ἐν σκότει …». Η Παναγία είναι ο λαμπρός βοηθός και ο συμπαραστάτης μας στο σκοτάδι των θλίψεων, των δοκιμασιών και των στενοχωριών του καθημερινού αυτού βίου. Στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου διακρίνουμε τον παρηγορητή, τον ενισχυτή και την ένσαρκο ελπίδα μας σε αυτόν το μάταιο βίο.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post