«Χαίρε, κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις, χαίρε, απογεννώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις». Απόδοση Ευαγγελισμού Θεοτόκου και Γ΄ Στάση Χαιρετισμών (25 Μαρτίου 2022)

«Χαίρε, κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις, χαίρε, απογεννώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις». Απόδοση Ευαγγελισμού Θεοτόκου και Γ΄ Στάση Χαιρετισμών (25 Μαρτίου 2022)

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, το εσπέρας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε στον Εσπερινό,  ανέγνωσε την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών και κήρυξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή. 

Αγαθή συγκυρία η ακολουθία της Τρίτης Στάσης των Χαιρετισμών εφέτος να επιτελείται την Παρασκευή ανήμερα της πανηγύρεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η τυπική διάταξη τροποποιείται μέσα στην αρμονία και λογική των τελουμένων από την Εκκλησία, για τη δική μας πάντα ωφέλεια, ενίσχυση και σωτηρία.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στην τυπική διάταξη της ημέρας, ένεκα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Έτσι, αντί της ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου εμπλουτισμένο με την ακολουθία των Χαιρετισμών, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της αποδόσεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διανθισμένος με την Γ’ Σταση των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο. 

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο νόημα του «Χαίρε, κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις, χαίρε, απογεννώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις». Χαίρε, Υπεραγία Θεοτόκε, που κυοφόρησες και γέννησες τον Ιησού, ο οποίος μας οδηγεί από την πλάνη στην αλήθεια και μας λυτρώνει, ελευθερώνει από τα πάθη που μας είχαν αιχμαλωτίσει.

Ιδού, γιατί ο υμνογράφος μεταξύ άλλων «χαίρε», μαζί με τον Αρχάγγελο Γραβριήλ, εκφράζει αυτή την αλήθεια και αυτή τη θεολογία της Εκκλησίας μας. Η Μαριάμ, με την απάντηση στον Αρχάγγελο «ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», ξεκίνησε να κυοφορεί στα σπλάχνα της ασπόρως, χωρίς συνάφεια ανδρός, και κατόπιν γέννησε το Θεάνθρωπο Λυτρωτή μας. Αυτή η σωτήρια πορεία μας, «Βουλὴ προαιώνιος» του Θεού, ξεκινά με την έλευση του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στη Ναζαρέτ, όπου έφερε το προαιώνιο, σωτήριο μήνυμα στην κόρη του Ιωακείμ και της Άννας ότι η Μαριάμ είναι η κεχαριτωμένη και διακεκριμένη γυναίκα από το Θεό. Είναι εκείνη, δια της οποίας εκ Πνεύματος Αγίου θα λάμβανε σάρκα ο Υιός και Λόγος του Θεού. Δια της Υπεραγίας Θεοτόκου θα αποκαλυπτόταν στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους ο πνευματικός οδηγός και Λυτρωτής, που θα απάλλασσε τον άνθρωπο από τις παγίδες της πλάνης και του ψεύδους και θα το λύτρωνε από τις κάθε είδους αιχμαλωσίες, ένεκα της εμπάθειας του μεταπτωτικού ανθρώπου και των ποικίλων ελλειματικοτήτων που επέφερε στον άνθρωπο η αποστασιοποίηση από την αγάπη και το θέλημα του Θεού η επιλογή του προπάτορα Αδάμ.

Η Παναγία ως πεπερασμένος άνθρωπος, βρήκε προσανατολισμό η ίδια πρώτα στη δική της ζωή, αλλά και βίωσε τη λύτρωση στις δικές της αιχμαλωσίες της ανθρώπινης φύσης και γι’ αυτό η σχέση της με τον Υιό της και Θεό μας Ιησού Χριστό αποτελεί πρότυπο, στηριγμό και παρηγοριά και για τον καθένα μας.

Αυτό είναι το πανίερο γεγονός που μάς χαρίζει τη σωτήρια πορεία, εφόσον το θέλουμε ελεύθερα, οντολογικά και έντιμα, αξιοποιώντας τα μέσα της θείας χάρης, καλλιεργώντας τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ζώντας με πίστη και θέληση για άσκηση, παραμένοντας συνδεδεμένοι με τον Υιό της Παρθένου Μαριάμ, συνειδητοποιώντας τον ως σταθερό οδηγό που μάς απαλλάσσει από τις πλάνες και τις μεθοδίες του αντικείμενου, ομολογώντας Τον ως Σωτήρα και Λυτρωτή μας, που μάς απαλλάσσει εν ελευθερία από όλα εκείνα τα οποία μας αιχμαλωτεύουν και μας επανασυνδέει μαζί Του και μεταξύ μας, επανερχόμενοι με τον τρόπο αυτό στο αρχαίο κάλλος.

Προσευχόμαστε, επικαλούμενοι την παρρησία και τη συμπαράσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου προς το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό για όλη την ανθρωπότητα, η οποία συστενάζει και συνοδύνει λόγω πολλών συγκυριών και ακαταστασιών.

Και αναφωνούμε μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ «Χαίρε η Κεχαριτωμένη». «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις, ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται». Ιδού γιατί δια της Παναγίας μητέρας μας έχουμε οδηγό και λυτρωτή το Σωτήρα του κόσμου Ιησού Χριστό.

Χαίρε Θεοτόκε, που κυοφόρησες και γέννησες τον Ιησού Χριστό, ο οποίος μας οδηγεί από την πλάνη του σκότους στην αλήθεια του φωτός και μας λυτρώνει από την αιχμαλωσία του θανάτου, και μάς εξάγει σε αναψυχή και την αιώνια ζωή.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post