Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την έναρξη των Ημερίδων του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (2021-2022)

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την έναρξη των Ημερίδων του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (2021-2022)

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε τη σημερινή ημερίδα «Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου», η οποία αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στον κοινό στόχο του προγράμματος, δηλαδή της γνωριμίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους μαθητές μας, δια μέσου των προσκυνημάτων μας.

Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις, ως ιερές αποδημίες των πιστών ανθρώπων, δεν είναι φαινόμενο μόνο της εποχής μας, αλλά από  αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι επιθυμούσαν να μεταβούν σε προορισμούς κοντά ή μακριά από τον τόπο διαμονής τους για πνευματική ανατροφοδότηση.

Με το κήρυγμα του Ευαγγελίου, οι πιστοί κατευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους ναούς για προσκύνημα. Πάντοτε κάποιοι ναοί είναι πιο γνωστοί και συγκεντρώνουν πλήθος πιστών. Η προσέλευση των πιστών πρέπει να γίνεται με βιωματική προσέγγιση. Τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις συνοδεύει και ο Θρησκευτικός Τουρισμός, δηλαδή οι επισκέπτες που έρχονται στα εκκλησιαστικά μνημεία, για να δουν τόπους λατρείας άλλους από τους δικούς τους ή/και για τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς τους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να σέβονται τους χώρους που επισκέπτονται.

Στην ιδιαίτερή μας πατρίδα Κύπρο, ο πλούτος των θρησκευτικών μνημείων καθιστούν το νησί μας ιδανικό προορισμό για χιλιάδες προσκυνητές. Μνημεία αιώνων εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης, μεγάλος αριθμός εκκλησιών και μοναστηριών, που μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική κληρονομιά της χώρας μας δύο χιλιάδων χρόνων περίπου. Μεγάλο μέρος αυτού του πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού μας, όμως, βρίσκεται αυτή την ώρα στα χέρια των Τούρκων εισβολέων, που έχουν αφοσιωθεί στη συστηματική καταστροφή και εξάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών που βρίσκονται υπό τη στρατιωτική τους κυριαρχία.

Στόχος μας ήταν, είναι και θα παραμείνει η διαφύλαξη και η διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως ένα από τα πιο βασικά γνωρίσματα της εθνικής μας ταυτότητας, της ιστορίας και των παραδόσεών μας. Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι σ’ αυτή μας την επιδίωξη πρωτοστάτες είναι το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όσους συνετέλεσαν στην προώθηση και εφαρμογή του Προγράμματος, τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γρηγόριο και τους συνεργάτες του, τον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πρόδρομο Προδρόμου, το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανό Λούη, το Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Ηλία Μαρκάτζιη και τους συνεργάτες τους, τους Διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων.

Τέλος, επιδαψιλεύουμε τις ευλογίες μας για μια καρποφόρα ημερίδα∙ ευχόμενοι δε ολοψύχως καλό υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής και να αξιωθούμε με υγεία της Αναστάσεως του Κυρίου, κηρύσσουμε την έναρξη της ημερίδας.

  

                                                                    Ευχέτης προς Κύριον

                                                             + Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

      5 Απριλίου 2022.

 

Διαβάστε το Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου σε μορφή pdf εδώ… 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post