«Χαῖρε, δι’ ἦς νεουργεῖται ἡ κτίσις, χαῖρε, δι’ ἦς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης». Ο Μεσαορίας Γρηγόριος στην Αγία Παρασκευή Λακατάμειας (Παρασκευή, 8.4.2022)

«Χαῖρε, δι’ ἦς νεουργεῖται ἡ κτίσις, χαῖρε, δι’ ἦς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης». Ο Μεσαορίας Γρηγόριος στην Αγία Παρασκευή Λακατάμειας (Παρασκευή, 8.4.2022)

Με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου ολοκληρώθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λακατάμειας, πλαισιωμένος από τους πατέρες, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυπριανό Ανδρέου, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριάκο Κυριάκου και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. Ο Επίσκοπος ανέγνωσε το Μικρό Απόδειπνο και κατόπιν εκφώνησε την Α΄ και τη Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών, ενώ τις άλλες δύο αντίστοιχα οι δύο Ιερείς.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στην αξία των ακολουθιών καθ΄ όλη τη διάρκεια του λειτουργικού έτους και κατεξοχήν κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να τονίσει την ωφέλεια από το θεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο του Ακαθίστου Ύμνου. Όλα ξεκινούν από το πανίερο γεγονός του Ευαγγελισμού και της υπακοής της Αειπαρθένου Μαριάμ στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού, από φιλανθρωπία για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και της εν γένει δημιουργίας, ορατής και αοράτου.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε τους στίχους του ποιητή του Ακαθίστου Ύμνου: «Χαῖρε, δι’ ἦς νεουργεῖται ἡ κτίσις, χαῖρε, δι’ ἦς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης». Η Κόρη της Ναζαρέτ, με όλα εκείνα που συναποτελούν την προσωπικότητά της και την αφοσίωσή της στο θέλημα του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, όντως είναι η πρόξενος της σωτηρίας. Και τούτο διότι δι΄ αυτής καινουργείται η κτίση, αφού βρεφουργείται δι΄ αυτής ο Κτίστης και Δημιουργός, ο Υιός και Λόγος του Θεού.

Προσευχή μας προς τη Μητέρα του Φωτός: «Ὧ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων Ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον, δεξαμένη τὴν νὺν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥύσαι συμφορὰς ἅπαντας, …». Ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε προς τους πατέρες και το εκκλησίασμα να έχουμε πάντοτε επίγνωση ότι οι πρεσβείες της Παναγίας είναι σταθερές, διότι γέννησε και βρεφούργησε το Σωτήρα του κόσμου.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Print Friendly, PDF & Email

Share this post